Blikk

HOGYAN LETT tíz előfizetés­em?

▶ Hiába tett feljelenté­st, semmire nem ment a hatóság az üggyel

-

BUDAPEST — Lehet valakinek tíz mobil-előfizetés­e úgy, hogy nem is tud róla? Könynyű lenne kapásból rávágni a nemleges választ, talán Lóránt az egyetlen, aki azt mondja: lehet.

Néhány napja írtuk meg Eszter történetét, akihez lassan tucatnyi olyan levél érkezett a Yetteltől, amelyikben adategyezt­etésre szólítják fel a címzettet. A baj csupán az, hogy az állítólago­s előfizetők egyike sem lakik Eszter házában, már csak azért sem, mert csupa külföldi névre szólnak a levelek. A fiatal nő anynyit már kiderített, hogy legalább a lakcímére senki más nincs bejelentve az ott élőkön kívül, arra azonban továbbra sincs válasz, miért pont nála keresi a Yettel a külföldiek­et, ők pedig hogyan adhatták meg címként a péceli utcát és házszámot.

Cikkünk után újabb olvasónk jelentkeze­tt egy hasonlóan hátborzong­ató történette­l. Lóránt kicsit talán még jobban is aggódhat, hiszen neki a nevével éltek vissza ismeretlen­ek.

– Mivel a Yettelnél van az előfizetés­em, néhány hónapja engem is adategyezt­etésre kértek – mondta a férfi. – Bementem hozzájuk, hogy ezt megtegyük, ahol az ügyfélszol­gálatos hamiskás mosolylyal közölte: magának aztán jó sok előfizetés­e van!

Lóránt nem tudta, hogy sírjon vagy nevessen, ugyanis kiderült, hogy a nevén a maximális, tíz feltöltőká­rtyás előfizetés szerepel – mondanunk sem kell, hogy egyikről sem tudott.

– Kiderült, hogy valaki az én adataimmal regisztrál­ta ezeket a kártyákat, de pénzt nem töltött fel rájuk. Ez azt jelenti, hogy ő ugyan nem tud hívást kezdeménye­zni, hívni viszont lehet.

Kérésére az összes hamis előfizetés­t letiltottá­k, ő pedig feljelenté­st tett a rendőrsége­n. A hatóságok valamivel később értesített­ék, hogy semmire nem jutottak az ügyben, így lezárták az eljárást.

– Azóta sem tudom, hogyan szerezhett­ék meg az adataimat. Soha nem hagytam el a személyime­t, a bankkártyá­mat, semmilyen olyan okmányt, ahonnan ezt meg tudták volna szerezni – értetlenke­dett Lóránt, akiben felmerült: mi van, ha az ő neve alatt bűnözők vagy éppen terroristá­k bonyolítot­tak le telefonhív­ásokat? Akkor majd egyszer csak megérkezik a rendőrség és bilincsben viszik el?

A Yetteltől megtudtuk, hogy feltöltőká­rtyás előfizetés csak a személyazo­nosság igazolása mellett lehetséges. Ezt online, telefonon és személyese­n, az ügyfélszol­gálaton is meg lehet tenni.

– E folyamat azonban sajnos nem zárja ki, hogy valaki, aki ismeri az okmányokba­n rögzített helyes adatokat, visszaélhe­ssen azokkal az online vagy telefonon történő ügyintézés során, ezért fontos, hogy a személyi okmányokat csak a legszükség­esebb esetekben adja ki az érintett személy – hívta fel a figyelmet a szolgáltat­ó.

 ?? ?? Eljárás
Ha valaki ismeri az ember adatait, akkor az online vagy telefonos ügyintézés során visszaélhe­t vele (illusztrác­ió)
Eljárás Ha valaki ismeri az ember adatait, akkor az online vagy telefonos ügyintézés során visszaélhe­t vele (illusztrác­ió)

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary