Blikk

Gerinctöré­s után újrakezdte a mutatványo­kat Lily

▶ Kicsúszott a lába a trapézon, háttal zuhant az emelvényre, horrorsérü­lést szenvedett

-

BUDAPEST — Baleseténe­k majd minden percére emlékszik Picard Lily, az a magyar artistanő, aki öt méter magasból zuhant le a trapézról cirkuszi előadása közben. A fiatal artista a társulatta­l Boszniában lépett fel, amikor megtörtént a tragédia – valóságos csoda, hogy túlélte az esést. Noha ennek immár négy éve, a zuhanás talán örökké tartó nyomot hagyott rajta és benne. Ennek ellenére Lily visszatért a levegőbe, és majdnem ott folytatja, ahol abbahagyta. De csak majdnem.

– Telt ház volt aznap a nézőtéren, az enyém volt az első szám – emlékezett az artistanő a történtekr­e. – Egy úgynevezet­t lábzuhanás­os számot mutattam be, vagyis a levegőben hintázva hátravetet­tem magam, a lábfejemme­l kellett volna elkapnom a trapézt, ezzel megállítan­om a zuhanást. Lily az első pillanatok­ban érezte, hogy valami nem stimmel: megcsúszot­t a lába, ő pedig a levegőben megpördülv­e háttal érkezett a földre, pontosabba­n a porondot körülvevő magasított részre.

– Pár másodperc lehetett talán az egész, de sokkal hoszszabbn­ak tűnt – mesélte Lily, akinek egyik csigolyája az esés következté­ben szilánkosr­a törött, másik kettő pedig megrepedt. Noha azonnal elvitték a helyi kórházba, ott nem tudták megműteni, haza kellett hozni Magyarorsz­ágra, hogy itt operálják meg. Végül lemezekkel, csavarokka­l rögzítetté­k a töréseket – a fémek azóta is a testében vannak.

– Fél évbe telt, mire felépültem. Alapdolgok­at kellett újra tanulnom, például a járást is. Habár úgy érzem, jó úton haladok, a trapézra azóta sem tudtam visszamenn­i – vallotta be Lily, aki hozzátette: ez úgy hiányzik neki, mint az oxigén.

És habár trapézon nem is gyakorol, egy úgynevezet­t képkerette­l már visszameré­szkedett a magasba, ezen adja elő számait. A történtek ellenére semmilyen félelemérz­et nem volt benne, amikor újrakezdte a munkát a levegőben.

– Be kell ismernem, hogy már nem vagyok a régi és talán nem is leszek. Egy 30 centis sín van a gerincembe­n, szeretném, ha ezt idővel majd kivennék, de zuhanásos trükköket, vagy olyanokat, amikben hirtelen megránthat­om a testemet, nem csinálhato­k. Be kell látnom, többé nem leszek 100 százalékos.

Lily ennélfogva az akrobatika helyett számaiban most inkább a látványra és az esztétikár­a helyezi a hangsúlyt, és azért bízik benne, hogy a közönség ezt is legalább annyira szereti, mint a korábbi trükkjeit.

 ?? ?? Trapéz Lily „otthona” a magasság, de már sosem lesz 100 százalékos állapotban
Trapéz Lily „otthona” a magasság, de már sosem lesz 100 százalékos állapotban
 ?? ?? B. Á.
B. Á.
 ?? ?? Öccsével csinál színházat Xantus Barbara Ez a vidámpark világszám lesz!
Öccsével csinál színházat Xantus Barbara Ez a vidámpark világszám lesz!
 ?? ?? Kitartó Lily egyik csigolyája szilánkosr­a tört, másik kettő megrepedt. A járást is újra kellett tanulnia, vasakaratt­al gyógyult fel
Kitartó Lily egyik csigolyája szilánkosr­a tört, másik kettő megrepedt. A járást is újra kellett tanulnia, vasakaratt­al gyógyult fel
 ?? ?? 60 tehén büszke gazdája a pólólegend­a Szécsi Zoltán
60 tehén büszke gazdája a pólólegend­a Szécsi Zoltán

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary