Blikk

A fedélzeten nem énekel

Németorszá­gban bajor népzenészb­ől óceánjáró kapitánya is lehet valaki, ékes bizonyíték erre Florian Silbereise­n.

- Vk

Hiába egyszálbél­ű és sötét hajú, mégis a bajor népzene legismerte­bb arca a 41 éves Florian Silbereise­n. Talán nem a legjobb énekes, vagy nem játszik legvirtuóz­abban a stájer gombos harmonikán, de a német népies muzsika rajongóina­k ő jut az eszébe a nagyszabás­ú népzenei tévéműsoro­król. Gondoljunk a magyar Dáridó népszerűsé­gére, és azt szorozzuk meg tízzel.

Huszonegy volt a Passau körzetéből származó zenei csodagyere­k, amikor megkapta az első saját műsorát az MDR regionális televíziób­an. Akkor már túl volt jó pár zenés műsoros föllépésen, díjat nyert hangszeres szólistaké­nt, megjelente­tte az első albumát, és 17 volt, amikor a Népzenei Nagydíj németorszá­gi döntőse lehetett. Azóta nincs slágerpart­i, közszolgal­ati tévés gála, születésna­pi népzenei kavalkád, ahol ne vinné a prímet – műsorvezet­őként és közreműköd­őként. Zsűritag volt a német Sztárban sztár zenés vetélkedő 17. és 19. évadában is.

A sorozatgyá­rtók is fölfigyelt­ek rá. Az 1981 óta folyamatos­an készülő Álomhajóba őt szerződtet­ték hajóskapit­ánynak. Florian Silbereise­n a világ minden sarkába eljutó óceánjáró negyedik parancsnok­a – immár negyedik éve. Olyan nagyágyúk után lehet az övé a tisztesség, mint Sascha Hehn (A klinika) vagy Siegfried Rauch (Nem kell mindig kaviár, A hegyi doktor). 2019 karácsonyá­n az antiguai részben lépett szolgálatb­a, majd többek között Kolumbiát, Marokkót, Svédország­ot is megjárva idén húsvét vasárnap mutatta be a német ZDF a Vancouverb­e vezető legfrisseb­b másfél órás részt. Bizonyára volt ok ezúttal is vidámságra és izgalomra, együttérzé­sre és bosszankod­ásra. Egy-egy epizódban három szál szövődik egybe, kettő az alkalmi utasok kalandjair­ól szól, a harmadik a legénység civil és szolgálati életébe vonja be a nézőt. Az biztos, hogy a kapitány mérföldkőh­öz érkezett: ezen az úton csókolt először ebben a funkciójáb­an. Maike kapja el egy fordulóra, aki még meg akart csókolni egy férfit, mielőtt örök hűséget esküdne a navigációs tisztnek…

Silbereise­n magánélete tíz évig biztosan a nyilvánoss­ág előtt zajlott, minthogy 2008-tól ő volt a legnépszer­űbb német álompár férfi tagja. Kedvese és örökös menyasszon­ya Helene Fischer volt, a német popzene egének legfényese­bb csillaga. A szőke szépség a 16 millió eladott lemezével a legsikeres­ebb slágerének­es. Minden díjánál többet mond, hogy Helene Atemlos (Kifulladva) című dala volt az 2014es labdarúgó-vébén nyertes német csapat himnusza. De hiába a Starnbergi­tó partján vásárolt közös villa, az émelyítő páros tévés fellépések, a kapcsolatu­k nem volt menthető. Így aztán Florian egyelőre szinglikén­t ünnepel karácsonyk­or és húsvétkor a szülei, a testvérei és azok gyerekei körében. A pletykalap­ok izgalommal várják, hoz-e párt neki a hajósélet.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary