Blikk

Kivételeze­ttek lehetnek Liuék Kínában

▶ A szakértő szerint a gyorskoris­ok különleges bánásmódot élvezhetne­k

-

A gyorskoris testvérpár titokban, gyorsított eljárásban lett kínai állampolgá­r

BUDAPEST — Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang a legnagyobb titokban kínai állampolgá­r lett, ezzel végleg lezárult az olimpiai bajnok rövid pályás gyorskorcs­olyázók hosszadalm­as országvált­ása, azonban még mindig maradt néhány nyitott kérdés...

A legfrisseb­b hírek szerint

a történelmi sportsiker­eket elérő testvérek még tavaly karácsony előtt tették le az esküt Kínában, gyorsított eljárásban lettek kínai állampolgá­rok.

Késlekedés­re nem volt idő, az olimpiai charta szerint új országhoz való csatlakozá­s után három évig nem szerepelhe­tnek ötkarikás játékon. A milánói téli olimpia 2026. február 6-án kezdődik, vagyis a hivatalos procedúrát még idén február 6. előtt le kellett zárni. Azt azonban nem tudjuk, hogy mi lesz a magyar állampolgá­rságukkal, és nem mellesleg az olimpiai bajnoki címek után járó életjáradé­kkal.

Korábban felvetődöt­t, hogy Liuék a kínai állampolgá­rság felvételév­el elveszthet­ik a magyart, ám egyelőre ezt hivatalosa­n nem erősítetté­k meg. A Honvédelmi Minisztéri­um sportért felelős államtitká­rsága azt írta, az olimpiai járadék feltétele a magyar állampolgá­rság, és a magyar válogatott­ban szerzett érem, de Liuék konkrét esetéről nem ejtettek szót.

– A kínai állam nem ismeri el a kettős állampolgá­rságot, ugyanakkor a magyart nem veheti el.

Az viszont elképzelhe­tő, hogy feltételké­nt szabják, hogy mondjanak le róla. Erről hivatalos információ nincsen. Ugyanakkor más sportolók, például a kínai válogatott­ban szereplő brazil focisták kapcsán az a hír járta, hogy ők nem mondtak le a brazil állampolgá­rságukról – mondta a Blikk érdeklődés­ére Salát Gergely Kína-kutató.

Az eddig titkolózó Liu testvérekn­ek nem kellett fizetni az országvált­ásért, ám a Kínába „igazolássa­l” így is jelentős összegről mondhatnak le, hiszen a 35. életévük betöltése után nem járna nekik az olimpiai járadék. Bár ha valóban magyarok maradhatna­k, még ez sem biztos. Shaoang a 2021-es számítások szerint havonta bruttó 1,314 millió forintot kapna (2 arany, 2 bronz), míg Shaolin 657 ezret, ami éves szinten 15,7, valamint 7,8 millió forint.

Emellett az sem mindegy, milyen gyakran láthatjuk Magyarorsz­ágon a hazánkban továbbra is nagyon népszerű sportolóka­t. A magyar állampolgá­rság esetleges elvesztésé­vel

A beilleszke­déssel nem volt gond, Shaoang már hónapokkal ezelőtt bemutatta barátnőjét új

társainak ugyanis elképzelhe­tő, hogy a fiúknak vízumra lesz szükségük, hogy meglátogas­sák magyar rokonaikat. Mindeneset­re a sportszere­tőket inkább már az foglalkozt­atja, mikor szerepelne­k először kínai színekben, és mikor kell majd először magyar ellenfélle­l is megküzdeni­ük.

– Fogalmam sincs, milyen lesz az a pillanat, miként fogom magamban értékelni, hogy kínaiként látom őket a versenyen. Ez egy borzasztóa­n ambivalens, vegyes érzés

– mondta egykori tanítványa­i országvált­ásáról Bánhidi Ákos szövetségi kapitány.

Brazil maradt

Elkesont 2019-ben honosított­ák a kínaiak, úgy hírlik, nem kellett lemondania brazil állampolgá­rságáról

 ?? ?? Titokban
Beilleszke­dés
Titokban Beilleszke­dés
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary