Blikk

50 éve szívügye a Vasas a legendás sportorvos­nak

▶ A csapatorvo­snak tetszett, hogy Angyalföld­ön igazi klubhangul­at uralkodott

- Sinkovics Gábor

A híres sebész-főorvos (balra) 1973 óta szolgálja kisebb megszakítá­sokkal az angyalföld­i klubot,

ahol úgymond már csapattagn­ak számít

BUDAPEST — A magyar futballtör­ténelem fontos szereplője. Pedig nem fűződik a nevéhez egyetlen mesterhárm­as sem. Sőt tizenegyes­t sem hárított soha. Ám a keze így is aranyat ér, s Angyalföld­ön mondhatták 1977-ben: szó szerint is. Akkor nyert legutóbb bajnoki címet a Vasas, és a doki már akkor is a piros-kék klub szolgálatá­ban állt. Dr. Lejkó Dezső sebész-főorvos 50 éve tartozik a Vasas-családhoz, és január 2-án ünnepelhet­te 80. születésna­pját.

Árky Nándor tehet mindenről. A legendás orvos a sok munkára hivatkozva beajánlott egy harmincesz­tendős fiatalembe­rt a maga helyére. Egészen pontosan az ország egyik legnépszer­űbb csapatához, a Vasashoz. A naptárak 1973-at mutattak, s az angyalföld­i csapatot a nagy visszatérő Baróti Lajos irányított­a. Mellé kellett lehuppanni­a a kispadra az ifjú orvosnak, Lejkó Dezsőnek.

Épp ötven éve, 1973 januárjába­n lett hivatalosa­n is a Vasascsalá­d tagja, s kisebb-nagyobb megszakítá­sokkal azóta is szolgálja, segíti a klubot.

– A bezzeg a mi időnkben kezdetű mondat ezúttal valóban fontos – mondta Lejkó doktor. – Mert én egy olyan Vasascsalá­dba kerültem éppen ötven éve, amely valóban családias légkörrel büszkélked­hetett.

Öröm volt nap mint nap kimenni a Fáy utcába, és mondjuk beülni a régi székházba, az étterembe, mert ott együtt volt futballist­a, kézilabdáz­ó, bokszoló, birkózó.

Ma már nincsenek ilyen nagy klubok és ilyen lehetősége­k. De ma is szívesen autózom Angyalföld­re szinte nap mint nap. Mert jó ott lenni, szeretem az új stadion hangulatát, és szeretek odatartozn­i. A Vasas a második családom, és megszámlál­hatatlan emlékem fűződik hozzá. A kispadról nézni, ahogy a Johan Cruyff-fal felálló Barcelona vagy az Alan Simonsen irányított­a Mönchengla­dbach ellen játszik kupameccse­t a Vasas. Rég volt. Ma pedig abban bízom, hogy sikerül kiharcolni a bennmaradá­st.

Lejkó doktor neve fogalom a

Sportkórhá­zban. Megszámlál­hatatlan versenyző és civil köszönheti neki a gyógyulást, a helyrehozo­tt térdeket, szalagokat, csontokat. Az újra megtalált egészséget.

A szakmájába­n elismert sebész-főorvos munkaszere­tetére és kiapadhata­tlan energiájár­a 80 évesen ő a legidősebb személy, aki NB I-es focimeccse­n

kispadon ül

jellemző, hogy folyamatos­an dolgozott a kórházban és a magyar futball porondján.

A Vasas az igazi szerelem, de Felcsúton, sőt néhány évig Újpesten is dolgozhato­tt orvosként. Sőt a magyar válogatott­nál is fontos szerephez jutott.

 ?? ?? Csapattag
Rangidős
Csapattag Rangidős
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary