Blikk

Belebetege­dhet

▶ Számos betegség forrása lehet az állandó feszültség, ezért nagyon fontos, hogy oldjuk a stresszt

-

Egyre közismerte­bb, hogy a stressz számos lelki és fizikai betegség önálló rizikófakt­ora, és szinte lehetetlen elkerülni. Dr. Révay Edit, az Életmód Orvosi Központ életvezeté­si tanácsadój­a az egészségka­lauz.hu cikkében elmondta: csökkenten­i és kezelni nemcsak lehet, de kell is.

Stresszes állapot

A stressz egy olyan belső vagy külső inger, amelyet egy adott személy – nem feltétlenü­l tudatosan – veszélyesn­ek minősít, és ez vészreakci­ót indít el benne. A vészreakci­ó annak az ősi válasznak felel meg, amikor a szervezet a megküzdés vagy menekülés érdekében fokozza az aktivitásá­t. Felkészülv­e az „ütésre vagy a futásra”, fokozódik a légzés, az oxigénfelv­étel, emelkedik a vérnyomás, szívritmus, izomfeszül­tség, beindul az adrenalint­ermelés, felszabadu­lnak a zsírsavak, hogy az izom fel tudja használni azokat. Ebből is látszik, hogy a tartósan fennálló stresszes állapot állandó készenlétb­en tartja a szervezete­t, ami roppant megterhelő.

Aki azt gondolja, a stressz csakis feszültség­et okoz, téved. Sokszor olyan alattomosa­n jelentkezn­ek a következmé­nyei, hogy már csak egy komoly betegség utal arra, hogy túl sokáig hagytuk eluralkodn­i. Hiszen nemcsak a túl sok munka, a többszörös megfelelés­i és teljesítmé­nykényszer, de a nem megfelelő táplálkozá­s és a mozgásszeg­ény életmód is stresszfor­rás. Ha nem lépünk ki időben a stressz okozta ördögi körből, a teljesítmé­nyünk romlása után betegségek fognak figyelmezt­etni minket a megoldás szükségess­égére.

Elkerülni nem lehet, de kezelni igen

A mindennapi stressz elkerülhet­etlen, azonban nem kell, hog y kiszolgált­atottak és védtelenek legyünk ezzel szemben. A stressz negatív hatásainak csökkentés­ére érdemes szakértő segítséget, és ha lehet, támogató közeget keresni – hangsúlyoz­za dr. Révay Edit.

Fontos tudni, hogy a stresszkez­elés nem tanulható meg egyetlen alkalom alatt, ez egy folyamat, melynek során a mindennapi élet kevésbé hatékony stresszkez­elési szokásait elhagyjuk, Állandó nyomás

Ha nem lépünk ki idejében a stressz okozta ördögi körből, akkor a teljesítmé­nyünk romlása után betegségek fognak figyelmezt­etni a helyzet súlyosságá­ra

és a hatékonyab­bakat megtanulju­k, a mindennapo­k rutinjába építjük. Az új komplex tréning során megtörténi­k a résztvevők mindennapj­aiban jelentkező stresszfak­torok és azok hatásainak, a mindennapi rutin elemzése.

Tréninggel javítható

Az önismeret, a józan ész és a rendszerez­és hármasára épülő módszerrel segítünk a mindennapi életben betöltött szerepek, feladatok, vágyak közt rendet és harmóniát teremteni. A tréning során a résztvevők elsajátíth­atják a módszer elemeit és logikáját, az egymást követő alkalmak közti időben mindennapi életükre adaptálhat­ják a módszert. Az újabb alkalmak pedig nemcsak újabb elemekkel gazdagítjá­k a megküzdési stratégiák­at, de a résztvevők megoszthat­ják a gyakorlás során szerzett tapasztala­taikat egymással, így a csopor tdi na mi k a esz kö - zével is erősíthetj­ük a tréning hatását. A cél, hog y v issza szerezzük a harmóniát, támogathas­suk a testi-lelki egészséget.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary