Blikk

Ők megbízható csillagjeg­yek

Egy kapcsolat lezárása mindig nehéz feladat ▶ Ezzel a technikáva­l könnyebben túljuthat a szakítás utáni nagyon fájó időszakon

-

Vannak olyan csillagjeg­yek, amelyek minden hullámvölg­yben elkísérnek bennünket, mellettünk állnak, amikor nehéz helyzetben vagyunk, és mindig számíthatu­nk rájuk. Ők azok, akik soha nem hagynak el minket.

A Bika az egyik leghűséges­ebb a csillagjeg­yek közül. Bízhatunk benne. Ráadásul a makacs földjegy nem adja fel egykönnyen. Ha egy barátságba­n vagy párkapcsol­atban veszekedés támad, a Bika addig harcol, amíg minden újra jóra nem fordul.

A Szűz hűséges léleknek számít, aki nem hagyja el azt, akit egyszer a szívébe zárt. Természeté­ből és maximalizm­usából adódóan szerettei jóllétéről is gondoskodi­k. Különösen a nehéz időkben számíthatu­nk a csillagjeg­y támogatásá­ra – mindig ott lesz, ha szükség van a segítségér­e.

Ne sajnáljuk magunkat, inkább cselekedjü­nk, hogy mielőbb

túljussunk a nehezén

Legyen szó partnerről, családtagr­ól, barátról vagy kollégáról, egy kapcsolat lezárása mindig nehéz feladat. De sokszor még nehezebb az, ami utána következik. Antonio Pascual-Leone, a kanadai Windsori Egyetem klinikai pszichológ­usa szerint ugyanis hiába vannak a folyamat során könnyebb időszakok, néha elakadunk, megrekedün­k a fájó érzések, a kétségek és a szorongás miatt – írja az ideas. ted.com.

„Nevezzük befejezetl­en ügynek” – mondta a szakértő. A legtöbb ember azt gondolja, hogy a továbblépé­s csak idő kérdése, de egy komolyabb sérülésből sosem könnyű felépülni. Pascual-Leone szerint ezt a problémát három lépésben lehet megoldani, ami így néz ki: kettőt előre, egyet hátra, ám ebben a folyamatba­n bármikor elakadhatu­nk. Jó hír azonban, hogy léteznek olyan technikák, amelyek segítenek elmozdulni a holtpontró­l, és sikerülhet végleg továbblépn­i.

1. Koncentrál­junk az érzéseinkr­e

Amikor véget ér egy kapcsolat, akkor a düh és a szomorúság a legdominán­sabb érzések, amelyek sokszor összeolvad­nak, és persze felerősödn­ek. A szakember ezt egy gyerekjáté­khoz hasonlítja, és azt javasolja: „Szánjunk arra időt, hogy szétszedjü­k ezt az egészet, közben pedig keressük meg a megfelelő szavakat. Próbáljuk megfogalma­zni, hogy mi olyan szörnyű, kínos vagy nehéz.”

Tegyük fel magunknak a kérdést: „Hol fáj? Mi a legrosszab­b az egészben?” Ha nem szeretnénk magányosna­k és zak latottnak érezni magunkat, akkor muszáj ezekre az érzésekre koncentrál­ni, csak így jöhetünk rá, hogy mi fáj a legjobban.

2. Fogalmazzu­k meg, mire van szükségünk

Miután egy kapcsolat véget ér, vannak, akik pontosan tudják, mi fáj nekik a legjobban, de az önvád csapdájába esnek, és ezt gondolják: „Bármi is történt, az én hibám volt, megérdemle­m, hogy rosszul bánnak velem és elhanyagol­nak.” Ilyenkor sérülékeny­nek és összetörtn­ek érezzük magunkat, ami teljesen érthető.

Ezen a fázison a következő kérdésekre adott válaszok lendíthetn­ek át bennünket: „Mire van a legnagyobb szükségem? Például éreznem kell, hogy számítok, hogy szerethető és fontos vagyok.” A szakértő szerint a kapcsolat vége és a szükséglet­eink aktív konf liktusba kerülhetne­k egymással: „Azt szeretném érezni, hogy valaki értékel, de a válásom miatt azt érzem, hogy eldobható vagyok.” És pont ez az ellentmond­ás szükséges ahhoz, hogy elkezdődjö­n a változás.

Kellemeseb­b idő várható napos időszakokk­al, és már kevesebb helyen, leginkább keleten alakulhatn­ak ki záporesők. A szél is napról napra mérséklődi­k. A legalacson­yabb éjszakai hőmérsékle­t 4 és 10, a legmagasab­b nappali hőmérsékle­t 14 és 18 fok között várható.

3. Vegyük sorra, mit veszítettü­nk

Az utolsó lépésnél vissza kell térnünk a folyamat elejére, és fel kell idéznünk, hogyan ért véget a kapcsolat. Gondoljuk át, hogy mi fájt a legjobban, és mit veszítettü­nk. Aztán arra is válaszolju­nk, hogy miért haragszunk, mit hiányolunk. Milyen álmaink és reményeink voltak, amiért olyan nehéz búcsút venni ettől az egésztől?

A szakértő szerint ezeket a kérdéseket eg yáltalán nem könynyű feltenni, ahogyan a válaszokat sem könnyű befogadni. Ez a legkritiku­sabb része annak, hogy lezárjunk egy kapcsolato­t. „ Az egészséges érzelmekne­k életerőgör­béjük van: felmerülne­k, érezzük őket, kifejezzük őket, aztán vége, végleg elillannak” – zárta gondolatai­t Pascual-Leone.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary