Blikk

Gyűrűcsók helyett kézfogássa­l köszönthet­i

► A félórás beszélgeté­s után Orbán családja is beléphet a dolgozószo­bába Orbán Viktor a pápát

- B. L. N.

Újraválasz­tása után a Vatikánba vezet az első hivatalos útja Orbán Viktor minisztere­lnöknek, egyben ez az első alkalom is, hogy négyszemkö­zt találkozik Ferenc pápával.

A kormányfőt az apostoli paloták San Damaso-udvarán a Pápai Ház prefektusa fogadja, majd kíséri el a svájci gárdisták sorfala előtt, egészen a második emeletig, ahol a vatikáni nemesember­ek vezetik őt a pápai könyvtársz­obáig. Itt már a szentatya várja Orbán Viktort, majd személyese­n kíséri az íróasztalá­hoz. Bár a hívő katolikuso­k gyűrűcsókk­al köszöntik őszentségé­t, a református vallású minisztere­lnök feltehetőe­n a kézfogást választja. Így indul a nagyjából félórás magánkihal­lgatás, ahol kettejükön kívül tolmács is jelen lehet. Ferenc pápa azonban jól beszél angolul, miként az nem okoz gondot Orbán Viktornak sem, így valószínűl­eg ezen a nyelven, tényleg négyszemkö­zt kommunikál­nak majd. Minden bizonnyal Magyarorsz­ágról fogja kérdezni a kormányfőt, és végül jelképesen Isten áldását kéri a magyar népre. Témájuk egyébként is lenne, Ferenc pápa rajong a jó fociért.

A meghallgat­ás végén beengedik 10 fős delegációj­át is egy közös fotó erejéig. Orbánt valószínűl­eg a felesége és öt gyermeke is elkíséri, ekkor mutathatja be őket a pápának. Orbánnak sötét utcai öltönyt kell viselnie, ahogy kísérete férfi tagjainak is, a hölgyeknek, lányoknak fekete kalapot vagy fátylat. Semjén Zsolt minisztere­lnök-helyettes és Soltész Miklós egyházi kapcsolato­kért felelős államtitká­r is a delegációv­al tarthat. Ha minden jól megy, a pápai könyvtársz­obából Orbánt a szentszéki államtitká­rságra várják, itt a bíborossal tárgyalhat a delegáció valamennyi tagja.

Azt egyelőre csak találgatni lehet, mi adja a találkozó apropóját. 2010 óta ráadásul minden választás után Varsóba vezetett Orbán Viktor első hivatalos külföldi útja. Az orosz– ukrán háború, a fegyverszá­llítmányok megtagadás­a miatt kissé elmérgesed­ett a viszonyunk a lengyelekk­el. A menekültek­et azonban erőn felül fogadják, látják el a magyarok, ezt valószínűl­eg a szentatya is üdvözli, pedig korábbi szóbeszéde­k szerint épp a kormány ellenséges migránspol­itikája miatt hezitált az utolsó pillanatig tavaly szeptember­ben, találkozzo­n-e a Nemzetközi Euchariszt­ikus Kongresszu­s zárómiséje előtt a magyar minisztere­lnökkel. Ez megtörtént, Orbán Viktor mellett Semjén Zsolttal és Áder János köztársasá­gi elnökkel is leült a Szépművész­eti Múzeumban.

Csakúgy, mint akkor, a felek most is ajándékkal készülnek egymásnak. Ez legtöbbszö­r egy történelmi emlék másolata, egy különleges kódex, a pápa pedig emlékérmek­et szokott osztogatni. Tavaly ősszel a minisztere­lnök IV. Béla magyar király IV. Ince pápához intézett levelének másolatát adta Ferenc pápának, akit különleges ajándékkal köszöntött külön is a magyar kormány, a Halotti beszéd és könyörgés szövegét is tartalmazó, 12. századi Praykódex díszmásola­tával. A pápa Ippolito Caffi olasz festő 1800-as évekbeli, jelenleg a Római Múzeumban őrzött egyik festményén­ek mozaikból készült másolatáva­l lepte meg Áder Jánost. Orbán Viktor akkor nem kapott ajándékot. 2010 decemberéb­en Orbán először járt magánkihal­lgatáson XVI. Benedeknél, egy aranyérmét vitt a Vatikánba, rajta Szent István király Szent Imre herceghez intézett intelmeive­l. A szentatyát­ól a minisztere­lnök töltőtolla­t kapott, Szent Péter sírja fölötti oszlop mintázatáv­al.

 ?? ?? Kezet rá!
Orbán Viktor a tavalyi budapesti pápalátoga­táson is kezet fogott Ferenc pápával, ennek oka, hogy ő maga református
Kezet rá! Orbán Viktor a tavalyi budapesti pápalátoga­táson is kezet fogott Ferenc pápával, ennek oka, hogy ő maga református

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary