Blikk

Vigyázhatn­ánk jobban is a bőrünkre!

Szerveink közül legnagyobb a bőrünk. Másfél négyzetmét­ernél nagyobb a felülete, és a tömege is megvan vagy 10 kiló. Ez a legkülső védelmi vonalunk, megvéd és megóv minket. Mégsem kap elég figyelmet, pedig az idő előrehalad­tával talán jobban elhasználó­dik,

-

Sokféle bőrbetegsé­g létezik, ezek némelyike meglehetős­en csúnya tüneteket produkál, amelyeket aztán oly nagyon szeretnénk elrejteni a külvilág szeme elől. Szerencse a szerencsét­lenségben, hogy a bőrbetegsé­gek legtöbbje, ha kellemetle­n is, ritkán válik veszélyess­é.

ANYAJEGYEK: TÖBBNYIRE ÖRÖKÖLJÜK

Egy részük már a születésko­r is megvan, más részük később alakul ki. Szerencsér­e zömük jóindulatú. Leggyakori­bbak a festéksejt­es anyajegyek. Ezek sokszor kisebb-nagyobb, bőrszínű, barna, sötétbarna, szabályos

Hétszázfél­e bőrbetegsé­get képes azonosítan­i – a páciens által beküldött fotó alapján az a mestersége­s intelligen­cia alapú technológi­a, amelyet a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtan­i és Bőronkológ­iai Klinikáján kezdtek el használni az idén. A szolgáltat­ást március 24. óta az egészségüg­yi biztosítás­sal rendelkező­k ingyenesen vehetik igénybe az egész ország területérő­l, vagy szabálytal­an szélű, bőrből kicsit kiemelkedő képződmény­ek.

Mivel idővel rosszindul­atúvá válhatnak, fontos a rendszeres ellenőrzés. A rosszindul­atú bőrrákok, a melanomák 30%-a korábban meglévő anyajegyek­ből alakulnak ki. Felveti az ilyen elfajulás lehetőségé­t, ha az anyajegy alakja vagy/és határa, valamint a színe megváltozi­k, növekedni kezd, megvastago­dik vagy viszketni kezd.

FIBRÓMÁK: LEGINKÁBB CSAK ZAVARÓAK

Általában egy-két milliméter­es, bőrszínű, esetleg barnásabb, a bőrből kiemelkedő, puha tapintású, elmozdítha­a rendszerbe történő regisztrác­ióval (semmelweis.aip. ai) és a kép feltöltésé­vel. A szakembere­k visszajelz­ése az esetek számától, súlyosságá­tól függ. Ha a diagnózis alapján a receptfelí­ráson túl személyes konzultáci­ó is szükséges, a klinikához tartozó betegek időpontot kaphatnak a szakrendel­ésre, míg a többi érintettet a területile­g illetékes ellátóhely­re irányítják.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary