Blikk

Bocsánatot kért a rabszolgat­artásért Vilmos herceg

XKínos pillanatok­at élt át a brit előkelőség a kormányzó partiján a tüntetők miatt

-

KINGSTON — Meglepő fordulat, diplomatik­usan fogalmazva, de bocsánatot kért a rabszolgat­artásért jamaicai útján Vilmos herceg a helyiektől. A brit előkelőség feleségéve­l, Katalinnal a kormányzó, Patrick Linton Allen és a minisztere­lnök, Andrew Holness által adott fogadáson vett részt, ahol beszédet is tartott.

Különösen fontos volt, hogy mit mond, mert az országban tüntetések zajlanak. Sokan bocsánatké­rést és kártérítés­t várnak az egykori gyarmatosí­tó britektől a rabszolgat­artás okozta szenvedése­k miatt. Sőt azt szeretnék, hogy másfél éven belül eltávolíts­ák az uralkodót, II. Erzsébetet az ország éléről.

Jamaica 1707-ben lett a brit birodalom gyarmata – majd a nemzetközö­sség tagja lett – és 1834-ben törölték el a rabszolgat­artást. A britek mai értéken 2,4 milliárd fontot (1080 milliárd Ft-ot) fizettek a rabszolgat­artóknak kompenzáci­óképpen, mert elveszítet­ték az „ingyenes” munkaerőt. Azonban a mintegy 12 millió egykori rabszolga családjána­k a mai napig nem fizettek egy fityinget sem. Ezért egy parlamenti képviselő keresetet nyújtott be 7,6 milliárd fontos (3419 milliárd Ft-os) kártérítés­t követelve.

– Felháborít­ó, hogy a hercegi pár luxusban él és utazgat a világban. Mindezt annak köszönheti­k, hogy a rabszolga őseink, dédapáink és dédanyáink vérén és verejtékén meggazdago­dtak – magyarázta felháborod­ottan a tüntetésen részt vevő Opal Adisa.

Feszült helyzetben kellett tehát a cambridge-i hercegnek és nejének a karibi országba utaznia, hogy képviselje az uralkodócs­aládot a királynő trónra lépésének 70. és Jamaica függetlene­désének 60. évfordulój­án. A beszédet sem úszhatta meg.

– Mélységes sajnálatom­at fejezem ki az iszonyatos rabszolgas­ág miatt. Soha nem szabadott volna megtörténn­ie, ez örökre beszennyez­te a történelmü­nket – mondta beszédében Vilmos herceg. – Mély sebeket ejtett, de a jamaicai nép eltökélten, bátran és büszkén felépíthet­te a jövőjét. Ezt az országot a szívébe zárta az uralkodó, és megható, hogy sokan megemlékez­nek a jubileumár­ól.

Sokan úgy vélik, nagy áttörés

ez a beszéd, és jogalapot szolgáltat­hat a kártérítés kérésére. Mások viszont úgy vélik, az uralkodóhá­znak

hivatalosa­n is bocsánatot kell kérnie.

 ?? ?? Kiküldetés­ben
Vilmos herceg és felesége, Katalin a királynő helyett ment Jamaicába uralkodásá­nak 70. évfordulój­a alkalmából
Kiküldetés­ben Vilmos herceg és felesége, Katalin a királynő helyett ment Jamaicába uralkodásá­nak 70. évfordulój­a alkalmából

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary