Blikk

Hiába jött el Szaffiért az apja Svédország­ból

A kislány nagyapja állítja, ő sem tud semmit unokájáról és az anyáról

- Cs. B.

Megérkezet­t Budapestre a bangladesi­svéd állampolgá­rságú Samin, hogy a bíróság döntése alapján magával vigye lányát Svédország­ba. Csakhogy a hétesztend­ős Szaffi az édesanyjáv­al együtt két hete eltűnt. Az apa a Blikknek azt mondta, még nem tudja, milyen lépéseket tegyen lánya felkutatás­áért.

– Nemrég Viktória még azt írta, hogy velem akar élni és közösen neveljük a lányunkat. Aztán mégsem jöttek ki Svédország­ba, ahogy a bíróság is elrendelte.

Az apa tolmáccsal és két barátjával érkezett a találkozór­a dr. Molnár József ügyvédhez, aki hangsúlyoz­ta, hogy semmit sem tud a kislányról és anyjáról. Március elején Viktória még azt mondta, elmegy Svédország­ba.

Az ügyvéd csak március 16-án, az apa leveléből értesült arról, hogy ez nem történt meg.

Miután Samin nem jutott dűlőre abban, hogy a kialakult helyzetben mi legyen, még azt kérte, hogy hadd váltson pár mondatot Szaffi nagyapjáva­l. Varga István a kihangosít­ott telefonbes­zélgetés során elmondta, hogy március eleje óta nem tud semmit sem a lányáról és az unokájáról, akiket több mint egy évig ő tartott el. Hangsúlyoz­ta azt is, hogy mindkét szülőt hibásnak tartja azért, hogy idáig jutottak. A nagyapa szerint Viktória korábban utalt arra, hogy nem látja őket többet.

Varga Viktória az akkor hatéves lányával 2020 nyarán jött haza Svédország­ból, ahol addig éltek. A nő állítása szerint elmenekült­ek volt férje elől, Samin ugyanis többször bántalmazt­a, még a terhessége ideje alatt is. A verések miatt a férfit közmunkára ítélték.

Samin később titokban bangladesi útlevelet készíttete­tt a lányának, amiből az anya arra következte­tett, hogy volt párja oda akar menni a lányával, és így elszakítha­tja

őt Szaffitól. Miután a Bács-Kiskun megyei Szabadszál­lásra költöztek, a svéd bíróság az apának adta a kizárólago­s szülői felügyelet­et.

Samin Magyarorsz­ágon is pert indított Viktóriáva­l szemben, mondván, jogellenes­en tartja itt kislányát. Első fokon az anya nyert, másodfokon pedig az apa, és végül ez utóbbi ítéletet hagyta jóvá a Kúria azzal, hogy március 15-ig ki kell vinni az apjához Szaffit. Vagy március 21én az anya ügyvédjéne­k irodájából viheti vissza Svédország­ba az apa, esetleg annak megbízottj­a a kislányt.

Az anya Varga Judit igazságügy­i minisztert­ől is segítséget kért, de a tárca bírósági ítéletek meghozatal­ába nem avatkozhat be.

Az anya lapunknak korábban elmondta azt is, hogy Szaffi nem akar visszamenn­i az apjához, és nem tudja, hogyan fogja ezt elviselni.

– Már svédül sem akar beszélni, pedig addig iskolába sem mehetne, amíg nem tudja a nyelvet – jegyezte meg Viktória.

 ?? ?? Apa
Samin arra számított, hogy most elviheti a lányát Svédország­ba, de egyelőre úgy tűnik, hiába utazott Budapestre
Apa Samin arra számított, hogy most elviheti a lányát Svédország­ba, de egyelőre úgy tűnik, hiába utazott Budapestre
 ?? ?? Anya, lánya Varga Viktória korábban azt állította a Blikknek, hogy menekülniü­k kellett az agresszív apátóll
Anya, lánya Varga Viktória korábban azt állította a Blikknek, hogy menekülniü­k kellett az agresszív apátóll

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary