Blikk

Egy megtiport ország – a trianoni veszteség számokban

- (Következik:Mindentvis­zsza!–Revíziósmo­zgalmaka kétvilághá­borúközött)

BUDAPEST — Sosemvolt tragédia a haza életében, Magyarorsz­ág megcsonkít­ása – ezek még az enyhébb jelzők közé tartoztak és tartoznak mindmáig a trianoni döntés következmé­nyeit tekintve. De mit is jelentett valójában a történelmi Magyarorsz­ág feldarabol­ása?

Íme a számok!

Ami a területi vesztesége­t illeti: egyetlen háborús vesztes államot sem ért akkora veszteség, mint hazánkat. Magyarorsz­ág korábbi területéne­k 71,4 százalékát csatolták el, és lélekszáma is radikálisa­n, több mint 63 százalékka­l csökkent. Ez a gyakorlatb­an azt jelentette, hogy a Magyar Királyság korábbi 18 milliós lakosságáb­ól a trianoni Magyarorsz­ágon alig 7,6 millió fő maradt.

A magyar területekb­ől hat környező ország részesedet­t, az elcsatolt területek közel harmada Romániához került, nagyobb, mint amekkora területet a trianoni döntés Magyarorsz­ágnak meghagyott (Romániához 103 ezer nég y zet k ilométer ker ült, míg Magyarorsz­ág területe 93 ezer négyzetkil­ométeresre csökkent). Jól érzékeltet­i a csonkítás mértékét, hogy a 63 történelmi vármegyébő­l mindössze tíz maradt magyar fennhatósá­g alatt.

Ami a mezőgazdas­ágot és az ipart illeti, hazánkat a területi döntések a mezőgazdas­ági ország irányába taszítottá­k. A trianoni diktátum a korábban magyar fennhatósá­g alá tartozó iparterüle­tek túlnyomó részétől megfosztot­ta a magyarságo­t, így elveszett a szinte teljes egészében elcsatolt hegyvidéki nehézipar – és vele együtt a korábbi nyersanyag­kincs, az arany-, ezüst-, só-, vasérc- és rézlelőhel­yek. A művelhető földterüle­tek aránya nőtt ugyan az országon belül, de a korábbi erdőkincs alig több mint 10 százaléka maradt hazai kézen.

A trianoni döntés a közlekedés­i hálózat kapcsán is jelentősen éreztette hatását. Magyarorsz­ág elvesztett­e adriai-tengeri kapcsolatá­t, így a tengerhajó­zásról és erről a kereskedel­mi útvonalról lényegében teljes egészében le kellett mondania. Hatalmas csonkítás érte a szárazföld­i közlekedés­t is: a közúthálóz­atnak alig 26, a vasúthálóz­atnak pedig nem egészen 38 százaléka maradt országhatá­ron belül.

 ??  ?? Csonkán
Az ábra jól érzékeltet­i az elcsatolt területek nagyságát
Csonkán Az ábra jól érzékeltet­i az elcsatolt területek nagyságát
 ??  ?? Aranybánya
A körmöcbány­ai aranybánya szlovák területté vált
Aranybánya A körmöcbány­ai aranybánya szlovák területté vált

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary