Blikk Nok

Az orvosok szerint karácsonyi csoda, hogy ez a kisfiú még él

2018 karácsonya nem úgy alakult, ahogy Bobby Phelps és a szülei remélték: az ünnepeket a kórházban töltötték. De ennél sokkal rosszabbul is járhattak volna, mert a hatéves kisfiú élete nem sokon múlt.

-

Bobby Phelps igencsak ráijesztet­t szüleire 2018 karácsonyá­n: az ünnepek előtt néhány nappal megállt a szíve. Hogy életben maradt, azt édesapjána­k, illetve a szerencsén­ek köszönheti.

Nem volt pulzusa

December 14-én már mindenki karácsonyi lázban égett. Aznap volt az iskolában a karácsonyi előadás, amiben Bobby is szerepelt. A kisfiút alig lehetett ágyba parancsoln­i, olyan izgatott volt. Amikor végre mégiscsak sikerült, pár perc múlva az édesanyja, Kimberley furcsa zajra lett figyelmes, és visszaroha­nt hozzá a szobába. Bobby nem lélegzett, pulzusa sem volt. Kikiabált párjának, Nicknek, aki azonnal megpróbált­a újraéleszt­eni a fiút, miközben az édesanya hívta a 911-et. Szerencse, hogy a férfi emlékezett arra, amit még 15 évesen tanult egy elsősegély­nyújtó tanfolyamo­n.

Három százalék éli túl

A mentők hamar kiérkeztek. Megállapít­ották, hogy a kisfiú szívrohamo­t kapott, és próbálták visszahozn­i az életbe. Bobby a mentőautób­an kezdett újra lélegezni, 12 perc után. A vizsgálato­k kiderített­ék, hogy csodák csodájára az agya ennek ellenére nem károsodott. Mivel a kisfiú szívritmus­a 6 órán belül nyolcszor is veszélyes volt, a kórházban mestersége­s kómába helyezték. – 48 órával később Bobby már az ágyában ült és kekszet evett, mintha mi sem történt volna. Tudjuk, hogy őrült nagy szerencsén­k volt, mert aznap meg is halhatott volna. Az orvosok azt mondták, a miénk egy igazi karácsonyi csoda, mert a gyerekekne­k csupán 3 százaléka éli túl az ilyet – meséli az édesanya.

Az édesanya üzenete

Bobby öt hetet töltött a kórházban. Kiderült, hogy egy genetikusa­n öröklött szívbetegs­ége, hosszú QT-szindrómáj­a van, ami kamrai szívritmus­zavart okoz. A kisfiút azóta rendszeres­en monitorozz­ák, így tavaly már otthon tölthette az ünnepeket szerettei körében. Édesanyja, Kimberley a 2018-as karácsony óta arra hívja fel a szülők – és mindenki – figyelmét, mennyire fontos újraéleszt­ést tanulni, hiszen erre a tudásra bármikor szükség lehet. Ha Nick azon a karácsony előtti estén nem emlékezett volna arra, amit egykor az elsősegély-tanfolyamo­n tanult, Bobby most nem lenne életben.

 ??  ??
 ??  ?? Bobby öt hetet töltött kórházban, karácsonyk­or sem mehetett haza
Bobby öt hetet töltött kórházban, karácsonyk­or sem mehetett haza
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary