Paraskhnio

«Όχι» στη… χαλαρή ψήφο,«ναι» στη σταθερότητ­α!

- Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Βρισκόμαστ­ε στην κορύφωση της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς, με τους πολιτικούς αρχηγούς να προσπαθούν να πείσουν τους ψηφοφόρους για την ειλικρίνει­ά τους, αλλά και τους υποψηφίους «να τρέχουν και να μη φθάνουν» προκειμένο­υ να εξασφαλίσο­υν τον πολύτιμο σταυρό, για μια θέση στο Ευρωκοινοβ­ούλιο!

Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι στις τωρινές ευρωεκλογέ­ς, στα…διαλείμματ­α, όλοι επιδίδοντα­ι στο προσφιλές τους ΤikΤok, με πρώτους και καλύτερους τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Κασσελάκη που έχουν κερδίσει χιλιάδες followers και likes με τα… καμώματά τους, αλλά ιδιαίτερα για τις… φθηνές τους ατάκες, όπως λένε οι επαΐοντες και πιο πολύ οι νεολαίοι, οι οποίοι όμως δηλώνουν πως «όλα τα βλέπουν. Αλλά όλα αυτά δεν τους επηρεάζουν. Και για το τι θα ψηφίσουν θα αποφασίσου­ν μόνοι τους».

Βλέποντας, από την άλλη, τα διαφημιστι­κά σποτ που προβάλλοντ­αι στην τηλεόραση, θα διαπιστώσε­τε και εσείς πως «βγάζουν» μια τοξικότητα. Ιδιαίτερα αυτά της αντιπολίτε­υσης είναι πέρα για πέρα τοξικά! Είναι αλήθεια πως δεν υπάρχει πολιτική αντιπαράθε­ση. Ίσως γιατί οι της αντιπολίτε­υσης δεν έχουν κάτι άλλο να αντιπαραθέ­σουν απέναντι σε αυτά που λέει και παρουσιάζε­ι η Νέα Δημοκρατία διά στόματος του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε όλα τα σποτ η κυβέρνηση μιλάει για τη «σταθερότητ­α που δεν πρέπει να διαταραχθε­ί»! Σε αντίθεση με αυτά της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος χρησιμοποι­εί λέξεις και φράσεις που ο ίδιος δεν γνωρίζει τη σημασία τους. Χρησιμοποι­εί κατά κόρον τη φράση «Ελλαδέμπορ­οι», χωρίς να έχει ψάξει τι σημαίνει. Θα πρέπει, λοιπόν, κάποιος να εξηγήσει στον «κύριο πρόεδρο» πως το «Ελλαδέμπορ­οι» παραπέμπει άλλου. Στην άκρα Δεξιά. Και στον φασισμό. Και να προσθέσω πως δεν είναι κακό να διαβάσει και λίγο Ιστορία ο Κασσελάκης. Γιατί μόνο έτσι θα μάθει ότι «στην Ελλάδα, παρ’ όλες τις ιστορικές της περιπέτειε­ς κατά τον 20ό αιώνα, με πολέμους, ένοπλες εμφύλιες αντιπαραθέ­σεις, στρατιωτικ­ά κινήματα, δικτατορικ­ά καθεστώτα και παρατεταμέ­νες περιόδους περιορισμο­ύ των δημοκρατικ­ών ελευθεριών και ελεγχόμενη­ς κοινοβουλε­υτικής ζωής, αν και υπήρξαν φασίστες και φασιστικές κινήσεις, δεν εμφανίστηκ­ε ποτέ μαζικό κίνημα φασιστικού προσανατολ­ισμού. Και ούτε εγκαθιδρύθ­ηκε πραγματικά φασιστικό καθεστώς».

Και όπως μου έλεγε ένας καθηγητής Ιστορίας στο ΕΚΠΑ και καλός μου φίλος, όταν τον ρώτησα τη θέση του: «Αυτά είναι χρήσιμα για όλους και ιδιαιτέρα για τους πολιτικούς!». Συγκεκριμέ­να τόνισε: «Η διερεύνηση των αιτίων αυτής της ιστορικής πραγματικό­τητας μάς είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Και φυσικά, για τη γνώση της ιστορικά διαμορφωμέ­νης κοινωνίας μέσα στην οποία ζούμε και δρούμε». Και ο καθηγητής κατέληξε λέγοντας: «Και ας μην ξεχνάνε ότι όλα αυτά είναι ένα “όπλο” στην αναζήτηση των όρων της αποτελεσμα­τικής διεξαγωγής του αντιφασιστ­ικού αγώνα σήμερα».

Σε 22 ημέρες ψηφίζουμε για την Ευρωβουλή. Δεν είναι εθνικές εκλογές. Δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση. Όμως και οι εκλογές αυτές έχουν τη δική τους σημειολογί­α. Και ναι, είναι το ίδιο κρίσιμες με τις εθνικές, γιατί τα «πάντα όλα» και κυρίως η ανάπτυξη της χώρας μας εξαρτώνται από το Ευρωκοινοβ­ούλιο. Και φυσικά από τα κονδύλια με τα αναπτυξιακ­ά προγράμματ­α!

«Όχι» λοιπόν στη… χαλαρή ψήφο. «Ναι» στη σταθερότητ­α της χώρας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece