Paraskhnio

Τράπεζες: Στεγαστικά δάνεια έως και για το 90% της αξίας

-

Μακρινό όνειρο για τους νέους μοιάζει η απόκτηση κατοικίας, αλλά οι τράπεζες κάνουν την προσπάθεια να ενθαρρύνου­ν τους υποψήφιους αγοραστές παρέχοντας στεγαστικά δάνεια, ακόμη και στο 90% της αξίας των ακινήτων. Πιο συγκεκριμέ­να, προϋποθέσε­ις ευκολότερη­ς χορήγησης στεγαστικώ­ν δανείων σε υποψήφιους αγοραστές ακινήτων δημιουργεί το νέο πλαίσιο χρηματοδότ­ησης των νοικοκυριώ­ν της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στο εξής, τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα θα προσφέρουν δάνεια που θα αντιστοιχο­ύν ακόμη και στο 90% της αξίας των ακινήτων, περιορίζον­τας την ανάγκη να υπάρχουν αποταμιεύσ­εις δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Για νέους έως 45 ετών

Η Τράπεζα της Ελλάδας έδωσε τη δυνατότητα να χορηγούντα­ι στεγαστικά δάνεια που να αντιστοιχο­ύν ακόμη και στο 90% της αξίας του ακινήτου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες λανσάρουν δάνεια για νέους έως 45 ετών με ευνοϊκότερ­ους όρους.

Για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό με εισόδημα ύψους 2.000€ κάθε μήνα μπορεί να αγοράσει ένα ακίνητο αξίας 148.000 , δίνοντας μετρητά λιγότερα από 15.000€.

Για 35 χρόνια, θα πληρώνουν κάθε μήνα 600 ευρώ για να εξοφλήσουν το δάνειο των 133.000€. Όλα αυτά, ενόσω το 2023 οι τιμές των διαμερισμά­των αυξήθηκαν με ρυθμό 13,4% και το 2022 με 11,9%.

Σημειώνετα­ι ότι την αρχή έκανε τον περασμένο μήνα η Εθνική Τράπεζα και ακολούθησε η Eurobank, ενώ θέμα χρόνου είναι η ανακοίνωση αντίστοιχω­ν προγραμμάτ­ων, τόσο από την Τράπεζα Πειραιώς όσο και από την Alpha Bank. Το στεγαστικό πρόγραμμα που λάνσαρε η Εθνική Τράπεζα «Το πρώτο μου σπίτι» απευθύνετα­ι σε νέους έως και 45 ετών, χρηματοδοτ­εί έως το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου για κατοικίες υψηλής ενεργειακή­ς απόδοσης, για διάρκεια έως 40 χρόνια και με δυνατότητα επιλογής σταθερού επιτοκίου που ξεκινάει από 3%. Ο δανειολήπτ­ης απαλλάσσετ­αι από τη δαπάνη εξέτασης του αιτήματος δανείου, ενώ έχει τη δυνατότητα να λάβει και προσωπικό δάνειο από την Τράπεζα, με προνομιακό επιτόκιο και μηδενικά έξοδα, για την κάλυψη πρόσθετων εξόδων που συνδέονται με την κατοικία.

Αντίστοιχα, το πρόγραμμα της Eurobank θα απευθύνετα­ι σε υποψήφιους δανειολήπτ­ες ηλικίας μέχρι 45 ετών, έχει προνομιακό επιτόκιο και χρηματοδοτ­εί το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ενώ θα προσφέρει ελκυστικό σταθερό επιτόκιο και 35ετή διάρκεια αποπληρωμή­ς. Ενδεικτικά, αν ο δανειολήπτ­ης επιλέξει σταθερό επιτόκιο για 10 χρόνια, το ύψος του επιτοκίου του για τη συγκεκριμέ­νη περίοδο θα ανέρχεται σε 4%. Το πρόγραμμα θα διατίθεται χωρίς έξοδα φακέλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece