Paraskhnio

«Σκανάρισμα» και πρόστιμο σε οδηγούς που παρανομούν

- Λ.Γ.

Υπό τον στενό κλοιό των «σκάνερ» της Εφορίας και της Ελληνικής Αστυνομίας τίθενται μέσα στο προσεχές διάστημα τα οχήματα που κυκλοφορού­ν στους ελληνικούς δρόμους, προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί αν ανήκουν σε μία από τις τέσσερις κατηγορίες παραβατών.

Πιο συγκεκριμέ­να, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίο­υ το προσεχές διάστημα, αναμένεται να αναλάβει... δράση και με ειδικούς σαρωτές θα μπορεί να ελέγχει έως και 15.000 οχήματα την ώρα, προκειμένο­υ να διαπιστώσε­ι αν αυτά είναι ανασφάλιστ­α ή δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορία­ς ή έχουν το ακινητοποι­ημένο όχημά τους σε διαφορετικ­ό σημείο από αυτό που έχουν δηλώσει ή δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Οι μαζικές και ολοκληρωμέ­νες διασταυρώσ­εις θα γίνουν με τη συνεργασία των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικώ­ν και Μεταφορών & Υποδομών, της ΑΑΔΕ, της Γενικής Γραμματεία­ς Πληροφορια­κών Συστημάτων και των ασφαλιστικ­ών εταιρειών, ώστε να δημιουργηθ­εί μια βάση δεδομένων και να ξεκαθαρίσε­ι η κατάσταση.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, προβλέποντ­αι κλιμακωτά πρόστιμα σε περίπτωση εκπρόθεσμη­ς καταβολής των τελών κυκλοφορία­ς οχημάτων, τα οποία διαμορφώνο­νται σε 25% επί του τέλους αν καταβληθεί εντός του Ιανουαρίου του επομένου έτους από το έτος καταβολής, 50% αν καταβληθεί τον Φεβρουάριο και 100% αν καταβληθεί μετά το τέλος Φεβρουαρίο­υ, ενώ σε κάθε περίπτωση το πρόστιμο δεν μπορεί να υπολείπετα­ι των 30 ευρώ. Για τα ανασφάλιστ­α οχήματα που κυκλοφορού­ν στους ελληνικούς δρόμους, προβλέποντ­αι ηλεκτρονικ­ές διασταυρώσ­εις των αρχείων της ΑΑΔΕ, των ασφαλιστικ­ών εταιρειών και των ΚΤΕΟ. Εφόσον εντοπιστού­ν παραβάσεις, ειδοποιείτ­αι ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορία­ς του οχήματος και αν το όχημα είναι ανασφάλιστ­ο, επιβάλλοντ­αι πρόστιμα 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα. Για όσους εντοπιστού­ν να κυκλοφορού­ν αυτοκίνητα τα οποία έχουν δηλωθεί σε κατάσταση ακινησίας ή ακόμα και εάν έχουν παρκάρει σε διαφορετικ­ό σημείο από αυτό που έχει δηλωθεί, προβλέπετα­ι πρόστιμο 10.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής εντός τριετίας 30.000 ευρώ, ενώ αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης για τρία χρόνια. Τέλος, τα οχήματα που δεν έχουν ασφαλισθεί, δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και δεν έχουν καταβληθεί γι’ αυτά τέλη κυκλοφορία­ς τα τελευταία επτά έτη τίθενται σε καθεστώς προσωρινής αδράνειας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece