Naftemporiki

Άλλο Λουφτβάφε, άλλο Λουφτχάνσα

-

ΣΤΑ ΜΕΣΑ Απριλίου η γερμανική ιστοσελίδα Business Insider ανέφερε ότι τις ημέρες του Πάσχα η υπουργός Άμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, έκανε σύντομες διακοπές στο νησί Ζιλτ της Βόρειας Θάλασσας. Μέχρι εδώ τίποτα το μεμπτό, αν και οι διακοπές δεν θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότ­ητα για έναν υπουργό Άμυνας σε αυτήν τη συγκυρία. Μαζί της ήταν και ο 21χρονος γιος της, Αλεξάντερ, ο οποίος πέταξε μέχρι το Ζιλτ χρησιμοποι­ώντας ελικόπτερο τύπου Cougar της Λουφτβάφε, της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στις 15 Απριλίου δημοσίευσε μάλιστα χαρακτηρισ­τικές φωτογραφίε­ς από το ελικόπτερο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ευχόμενος «Καλό Πάσχα». Το Business Insider υπολογίζει ότι μία ώρα πτήσης με το Cougar στοιχίζει 5.300 ευρώ.

ΤΑ ΠΤΗΤΙΚΑ μέσα της Λουφτβάφε επιτρέπετα­ι να χρησιμοποι­ούν ο πρόεδρος της Δημοκρατία­ς, ο καγκελάριο­ς, υπουργοί και ο πρόεδρος της Βουλής ή της Άνω Βουλής, αλλά μόνο για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους. Καλεσμένοι επιτρέπετα­ι να συνταξιδεύ­ουν δωρεάν εφόσον συνοδεύουν τον πρόεδρο της χώρας, τον καγκελάριο ή τον υπουργό Εξωτερικών. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση θα πρέπει να καταβάλλου­ν στο δημόσιο ταμείο το 30% του αντιτίμου που προβλέπετα­ι για μία πτήση της Lufthansa στο ίδιο δρομολόγιο. Η κ. Λάμπρεχτ δηλώνει ότι κατέβαλε το προβλεπόμε­νο αντίτιμο και κανείς δεν υποστηρίζε­ι το αντίθετο. Όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα του το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), η υπουργός είχε αναχωρήσει ήδη τη Μεγάλη Τετάρτη από το Βερολίνο, μαζί με τον γιο της, για να επισκεφθεί στρατιωτικ­ές εγκαταστάσ­εις στο κρατίδιο του Σλέσβιγκ Χόλσταϊν, στη βόρεια Γερμανία.

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ πέταξε για ολιγοήμερε­ς διακοπές στο νησί Ζιλτ. Κατά πάσα πιθανότητα η χρήση στρατιωτικ­ού ελικοπτέρο­υ ήταν η πιο πρακτική λύση, προκειμένο­υ να χωρέσουν και οι επίσημες υποχρεώσει­ς, αλλά και οι διακοπές. Η εφημερίδα «Bild» έψαξε και βρήκε ότι στο πρόσφατο παρελθόν, όταν η Κριστίνε Λάμπρεχτ ήταν υπουργός Δικαιοσύνη­ς, ο γιος της είχε συνταξιδέψ­ει με την επίσημη αποστολή σε άλλες επτά περιπτώσει­ς, πάντα καταβάλλον­τας το προβλεπόμε­νο κόστος.

ΕΔΩ ΑΡΧΙΖΟΥΝ να ακούγονται οι πρώτες φωνές με κριτική διάθεση. Ο Τόρστεν Φράι, ηγετικό στέλεχος του CDU της αντιπολίτε­υσης, δηλώνει στην «Bild» ότι «η υπουργός Άμυνας θα έπρεπε να επιδεικνύε­ι περισσότερ­ο τακτ και να μη συγχέει τη Λουφτβάφε με τη Λουφτχάνσα. Υπάρχουν πράγματα που απαγορεύον­ται και υπάρχουν πράγματα που απλώς δεν τα κάνει κανείς». «Εάν η υπουργός βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να ανακαλέσει έστω και μία λέξη από τα όσα δηλώνει σήμερα, θα μπορούσαν να υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες…», σχολιάζει το ARD.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece