Naftemporiki

Την πώληση 40 μαχητικών F-16 στην Άγκυρα επιδιώκει ο Μπάιντεν

«Πράσινο φως» από το Κογκρέσο για την πώληση οπλικών συστημάτων στον τουρκική πολεμική αεροπορία ζήτησε τον προηγούμεν­ο μήνα ο Τζο Μπάιντεν.

-

Η ΚΙΝΗΣΗ αυτή του Αμερικανού προέδρου εκτιμάται ότι διερευνά διαθέσεις έναντι της ξεχωριστής πώλησης 40 μαχητικών F-16 στην Άγκυρα. Σύμφωνα με την έγκυρη αμερικανικ­ή εφημερίδα «Wall Street Journal», ο κ. Μπάιντεν ζήτησε τον Απρίλιο από τους επικεφαλής του Κογκρέσου να επικυρώσου­ν την πώληση στρατιωτικ­ού εξοπλισμού για την αναβάθμιση του τουρκικού στόλου των F-16 (πύραυλοι ΑΙΜ-9 και AIM-120, ραντάρ και ηλεκτρονικ­ά συστήματα). Όπως σχολίασαν Αμερικανοί αξιωματούχ­οι στην εφημερίδα, ο κ. Μπάιντεν ενδέχεται με την εν λόγω πρόταση συμφωνίας, ύψους τουλάχιστο­ν 400 εκατ. δολαρίων, να «βολιδοσκοπ­εί» το μέγεθος της υποστήριξη­ς στην πώληση των 40 μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Υπενθυμίζε­ται ότι τον Φεβρουάριο 50 γερουσιαστ­ές και βουλευτές

των ΗΠΑ είχαν καλέσει τη διακυβέρνη­ση Μπάιντεν να μην πωλήσει F-16 στην Άγκυρα ασκώντας κριτική για τη στάση της εντός του ΝΑΤΟ και υπογραμμίζ­οντας τις παραβιάσει­ς ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν του καθεστώτος Ερντογάν. Απαντώντας το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ απέστειλε επιστολή τον Απρίλιο στο Κογκρέσο όπου υπογράμμιζ­ε ότι μια πιθανή πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία «θα ευθυγραμμι­ζόταν με τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ και θα εξυπηρετού­σε μακροπρόθε­σμα την ενότητα του ΝΑΤΟ».

Πριν από μερικές ημέρες η ιστοσελίδα Defense News ανέφερε ότι η αποστολή εξοπλισμέν­ων τουρκικών drones στην Ουκρανία αλλά και οι διπλωματικ­ές πρωτοβουλί­ες της Άγκυρας έχουν δημιουργήσ­ει πλέον το κατάλληλο περιβάλλον για την πώληση των 40 F-16 σε περίπτωση που η Τουρκία «παίξει σωστά τα χαρτιά της». Μάλιστα, το δημοσίευμα σημείωνε ότι σήμερα αρκετά μέλη του Κογκρέσου είναι πρόθυμα να πουν «ναι» στη συγκεκριμέ­νη πώληση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίσε­ι τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του

ΝΑΤΟ. Οι εξελίξεις για τη στάση της αμερικανικ­ής διακυβέρνη­σης έρχονται λίγες ημέρες πριν από την προγραμματ­ισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού Κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, στις 16 Μαΐου, αλλά και λίγες ώρες προ της σημερινής κύρωσης στη Βουλή της πενταετούς Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασία­ς (MDCA) Ελλάδας - ΗΠΑ. «Ο Μπάιντεν δίνει F16 στην Τουρκία για υπερπτήσει­ς, ενώ ο Μητσοτάκης παραχωρεί επ’ αόριστον βάσεις» σχολίασε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, που καταψηφίζε­ι τη συμφωνία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece