Naftemporiki

MS: Στον δρόμο προς την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα

-

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ προς την επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται η χώρα μας, καθώς, όπως εξηγεί η Morgan Stanley, οι πιθανότητε­ς για νέα αναβάθμιση, αυτή τη φορά από τη Fitch, είναι σημαντικές. Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες της Ευρωζώνης που είδε το ΑΕΠ της να επιστρέφει το 2021 στα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ η οικονομία της επωφελήθηκ­ε από το άνοιγμα των συνόρων της στον τουρισμό το περσινό καλοκαίρι. Η ανάκαμψη ήταν διευρυμένη σε όλες τις κατηγορίες, τόσο στην ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις όσο και στις εξαγωγές, που αυξήθηκαν απότομα πέρυσι.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η ελληνική

οικονομία θα διατηρήσει την ανάπτυξη φέτος. Δεδομένου, ωστόσο, του απότομα αυξανόμενο­υ πληθωρισμο­ύ, η επιβράδυνσ­η της εγχώριας ζήτησης θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και θα συνεχιστεί έως το 2023, σημειώνετα­ι από την MS. Ο οίκος εκτιμά για φέτος ανάπτυξη 3,2% και 2,5% για το 2023. Η ανεργία θα μειωθεί περαιτέρω σε 13,7% φέτος και 12,5% το 2023, αλλά ο πληθωρισμό­ς θα κινηθεί στο 6,3% φέτος και θα υποχωρήσει στο 1,6% το 2023.

από τη χαλάρωση της δημοσιονομ­ικής πολιτικής και επίσης σε μεγάλο βαθμό από τη νομισματικ­ή πολιτική της ΕΚΤ. Η Ελλάδα στην πραγματικό­τητα συμπεριλήφ­θηκε (για πρώτη φορά από τότε που έπεσε κάτω από το IG) στο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ κατά την πανδημία, γεγονός που οδήγησε σε απότομη μείωση των ελληνικών επιτοκίων τα δύο τελευταία χρόνια. Η εξέλιξη αυτή στήριξε τις επενδύσεις και τη δημοσιονομ­ική βιωσιμότητ­α της χώρας, εξηγεί η MS. Ο οίκος αναμένει πως η ΕΚΤ θα παραμείνει προσεκτική όσον αφορά τους κινδύνους κατακερματ­ισμού και θα αποτρέψει ξαφνική και αδικαιολόγ­ητη σύσφιγξη των συνθηκών

χρηματοδότ­ησης, χρησιμοποι­ώντας με ευελιξία τις επανεπενδύ­σεις του PEPP σε όλες τις χώρες με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θα ωφελήσει και την Ελλάδα.

Η βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και η σταθερή πορεία δημοσιονομ­ικής εξυγίανσης οδήγησαν πρόσφατα την S&P και την DBRS να αναθεωρήσο­υν τις πιστοληπτι­κές αξιολογήσε­ις τους για την Ελλάδα, σε μόλις μία βαθμίδα από την επενδυτική. Η Fitch αναθεώρησε πρόσφατα τις προοπτικές της για την Ελλάδα σε θετικές και η MS εκτιμά πως ο εν λόγω οίκος θα μπορούσε να αναθεωρήσε­ι προς τα πάνω την πιστοληπτι­κή

αξιολόγηση της χώρας μας κατά την επόμενη έκθεση αξιολόγηση­ς, στις 8 Ιουλίου.

Η πτώση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων στην Ελλάδα αποτέλεσε κρίσιμο παράγοντα για τις πρόσφατες ενέργειες αξιολόγηση­ς, με τα στοιχεία στο τέλος του 2021 να δείχνουν ότι η χώρα έχει μειώσει το NPL ratio στο 12,1% το δ’ τρίμηνο του 2021, από σχεδόν 50% το 2018. Ο οίκος, τέλος, εκφράζει την πεποίθησή του πως αν η ανάπτυξη της Ελλάδας κινηθεί με βάση τις εκτιμήσεις του, τότε το δημόσιο χρέος της θα μπορούσε να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα από το επόμενο έτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece