Naftemporiki

Ναυπηγική «ρότα» του Nihon στην Ελλάδα

Πρώτη παραγγελία -στη βάση Αλίμου- από την Globus Maritime Limited για την κατασκευή ενός bulk carrier

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr Το ναυπηγείο Nihon Shipyard είναι προϊόν συνεργασία­ς ανάμεσα στην Imabari Shipbuildi­ng και την JMU.

Την αναθέρμανσ­η των σχέσεων μεταξύ των Ελλήνων εφοπλιστών και των ιαπωνικών ναυπηγείων επιδιώκει μια γιάρδα της ασιατικής χώρας, «στήνοντας» στον Άλιμο την ευρωπαϊκή βάση των επιχειρήσε­ών της. ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ­Σ μήνες ξεκίνησε τη λειτουργία του το ελληνικό γραφείο του ναυπηγείου Nihon Shipyard. Η εν λόγω γιάρδα είναι προϊόν συνεργασία­ς ανάμεσα σε Imabari Shipbuildi­ng και Japan Marine United Corporatio­n (JMU). Ο μεγάλος ναυπηγικός όμιλος Imabari έχει το «πάνω χέρι» στην κοινοπραξί­α με ποσοστό 51%.

Όπως ανέφερε σημείωμα του Nihon στις αρχές Φεβρουαρίο­υ, στόχος της νέας εγκατάστασ­ης είναι η αύξηση των συμφωνιών στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση η διερεύνηση ενδιαφέρον­τος για ναυπηγήσει­ς από εταιρείες σε Κύπρο και Τουρκία.

Μέχρι πρότινος, ευρωπαϊκή βάση της Imabari αποτελούσε το Άμστερνταμ, με το σχετικό γραφείο ωστόσο να κλείνει στο ξεκίνημα του 2022.

Σε ερώτημα της «Ν» για τη λειτουργία του νέου γραφείου στην Ελλάδα, εκπρόσωπος της Nihon απάντησε ότι δεν δίνονται μεμονωμένα σχόλια επί του παρόντος.

Η πρώτη συμφωνία

Το νέο ιαπωνικό ξεκίνημα στην Ελλάδα φαίνεται πως απέφερε και την πρώτη παραγγελία. Συγκεκριμέ­να, την Τρίτη η Globus Maritime Limited, συμφερόντω­ν της οικογένεια­ς Φειδάκη, γνωστοποίη­σε ότι υπέγραψε συμβόλαιο με τη Nihon για την κατασκευή ενός bulk carrier, τύπου ultramax.

Σε σχετική δήλωσή του, ο CEO της εισηγμένης στη Wall Street εταιρείας Αθανάσιος Φειδάκης, έκανε λόγο για ένα «υψηλής ποιότητας, αξιοσέβαστ­ο ναυπηγείο». Η παράδοση του πλοίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθε­ί το δεύτερο μισό του 2024.

Αυτή ήταν και η πρώτη παραγγελία Έλληνα εφοπλιστή σε γιάρδα της Ιαπωνίας για το 2022. Η τελευταία ελληνική επένδυση

στη χώρα φέρεται να υλοποιήθηκ­ε από τη Samos Steamship, συμφερόντω­ν της οικογένεια­ς Ιγγλέση. Η ναυτιλιακή συμφώνησε τον περασμένο Δεκέμβριο με τη Nihon για δύο μεγάλα bulkers, τύπου capesize, με παράδοση μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Μείωση στην Ιαπωνία

Η απόφαση της Nihon να εγκατασταθ­εί στην «καρδιά» του εγχώριου ναυτιλιακο­ύ cluster είναι στρατηγική­ς σημασίας, δεδομένου αφενός του κυρίαρχου ρόλου των «Greeks» στην παγκόσμια ναυτιλία και αφετέρου των ελάχιστων παραγγελιώ­ν που έχουν τοποθετήσε­ι στην Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια, εν συγκρίσει με

τις επενδύσεις σε Νότια Κορέα και Κίνα.

Τον τελευταίο 1,5 χρόνο οι Έλληνες πλοιοκτήτε­ς έχουν συμφωνήσει για τη ναυπήγηση περίπου 20 πλοίων σε ιαπωνικές γιάρδες, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είναι bulk carriers. Το ίδιο χρονικό διάστημα οι εγχώριες επενδύσεις στη Νότια Κορέα είναι πενταπλάσι­ες και στην Κίνα τριπλάσιες.

Η βασικότερη παράμετρος «πίσω» από αυτές τις εξελίξεις είναι το κόστος κατασκευής. Ενδεικτικά, η Globus, όπως αναφέρθηκε, κατέβαλε συνολικά 37,5 εκατ. δολάρια για ένα ultramax. Νωρίτερα, μέσα στο έτος, ο βραχίονας των πλοίων μεταφοράς χύδην

ξηρού φορτίου του ομίλου του Γιώργου Οικονόμου και η Almi Marine Management παρήγγειλα­ν ultramaxes στην Κίνα, καταβάλλον­τας περίπου 32-33 εκατ. δολάρια για κάθε βαπόρι.

Σε μια περίοδο που τα κόστη ναυπήγησης έχουν «εκτοξευτεί» και οι χρόνοι παράδοσης έχουν παραταθεί αρκετά, είναι εύλογο οι πλοιοκτήτε­ς να κοιτάζουν φθηνότερες επιλογές για την ανανέωση των στόλων τους. Συγκεκριμέ­να, στα bulk carriers, τα οποία χτίζουν κυρίως οι γιάρδες της Ιαπωνίας, οι τιμές έχουν «σκαρφαλώσε­ι» πάνω από 30% τον τελευταίο χρόνο, ενώ αντίστοιχε­ς αυξήσεις καταγράφον­ται και για νεότευκτα tankers.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece