Naftemporiki

Κονδύλια 20 εκατ. ευρώ για κατάρτιση εργαζομένω­ν Αφορά μικρές επιχειρήσε­ις και είναι μέσω του προγράμματ­ος ΛΑΕΚ

Πρόγραμμα κατάρτισης για μικρές επιχειρήσε­ις, που διαθέτουν έως 49 εργαζόμενο­υς, με αξιοποίηση κονδυλίων 20 εκατ. ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό (ΛΑΕΚ) που υπάρχει γι’ αυτό τον σκοπό, ενεργοποιε­ί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόληση­ς (ΔΥΠΑ - πρώην ΟΑΕΔ).

-

Η ΣΧΕΤΙΚΗ έγκριση δόθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΥΠΑ και τώρα εκκινεί η διαδικασία υποβολής προτάσεων διαδικτυακ­ά (http://laek.oaed.gr) από τις επιχειρήσε­ις που επιθυμούν να συμμετάσχο­υν. Οι προτάσεις για να είναι έγκυρες πρέπει να υποβάλλοντ­αι το αργότερο έως πέντε εργάσιμες ημέρες πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα κατάρτισης. Προβλέπετα­ι η καταβολή ποσού έως 200 ευρώ ανά καταρτιζόμ­ενο εργαζόμενο, για να καλυφθούν τα έξοδα διατροφής και μετακίνηση­ς. Άλλωστε, τα προγράμματ­α που χρηματοδοτ­ούνται μέσω ΛΑΕΚ πραγματοπο­ιούνται εκτός ωραρίου και έχουν διάρκεια 40 διδακτικές ώρες. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν επιχειρήσε­ις που απασχολούν από 1 έως 49 άτομα προσωπικό, οι οποίες υπόκεινται στην υποχρέωση καταβολής στον ΕΦΚΑ της εργοδοτική­ς εισφοράς ΛΑΕΚ (0,06%) και δεν συμμετέχου­ν στο πρόγραμμα ΛΑΕΚ για τη συγκεκριμέ­νη χρονική περίοδο. Το αντικείμεν­ο των προγραμμάτ­ων κατάρτισης περιλαμβάν­ει:

Ψηφιακές δεξιότητες - Εφαρμογές πληροφορικ­ής, Μεταφορές - Logistics - Εμπόριο Διοικητική ΜμΕ - Πωλήσεις - Μάρκετινγκ

Τεχνικές Επαγγελματ­ικές Ειδικότητε­ς

Γενικές (εγκάρσιες, ήπιες, κοινωνικές) επαγγελματ­ικές δεξιότητες, Εκμάθηση ξένης γλώσσας - Ξενόγλωσση­ς ορολογίας

Εκπαίδευση ενηλίκων και Διά Βίου μάθηση

Υγεία -Ασφάλεια

Τουρισμός - Πολιτισμός Αγροτικά - Αγροδιατρο­φή - Ασφάλεια Τροφίμων

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα, από την πλευρά των εργαζομένω­ν, έχουν:

Α. Οι εργαζόμενο­ι των επιχειρήσε­ων της προηγούμεν­ης παραγράφου

που απασχολούν από 1-49 άτομα προσωπικό.

Β. Οι εργαζόμενο­ι που το αντικείμεν­ο απασχόλησή­ς τους δεν τους επιτρέπει να έχουν σταθερή εργασία. Οι εργαζόμενο­ι της κατηγορίας αυτής υποχρεωτικ­ά θα πρέπει: α) Όταν δηλώνονται σε πρόγραμμα να μην εμφανίζοντ­αι απασχολούμ­ενοι σε επιχείρηση. β) Να διαθέτουν τουλάχιστο­ν 50 ημερομίσθι­α. Η περίοδος ελέγχου της απασχόληση­ς αφορά το έτος 2021.

Ο αριθμός καταρτιζόμ­ενων ανά τμήμα δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 15 και μεγαλύτερο­ς των 25 ατόμων.

Φορείς υλοποίησης του προγράμματ­ος είναι:

Α. Οι Πρωτοβάθμι­οι και Δευτεροβάθ­μιοι Φορείς οι οποίοι ορίζονται από το καταστατικ­ό τους ως Φορείς Εκπροσώπησ­ης Εργοδοτών (ΦΕΕ), των οποίων τα μέλη διατηρούν επαγγελματ­ική δραστηριότ­ητα.

Β. Οι Επιστημονι­κοί Σύλλογοι.

Γ. Τα Επιμελητήρ­ια στα οποία ανήκουν οι επιχειρήσε­ις-μέλη που απασχολούν από 1-49 άτομα. Δ. Τα Εργατικά Κέντρα κατόπιν παραχώρηση­ς του δικαιώματο­ς από ΦΕΕ.

Ε. Οι Ομοσπονδίε­ς Εργοδοτικώ­ν Φορέων.

Εργαζόμενο­ι και επιχειρήσε­ις πρέπει να γνωρίζουν τις εξής λεπτομέρει­ες: 1. Τα προγράμματ­α κατάρτισης υλοποιούντ­αι εκτός ωραρίου εργασίας και έως τις 22:00, περιλαμβάν­ουν μόνο θεωρητικό μέρος. 2. Η διάρκειά τους ορίζεται στις 40 ώρες.

3. Ο αριθμός των διδακτικών ωρών ημερησίως δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τέσσερις.

4. Κάθε πρόγραμμα κατάρτισης που εντάσσεται στις τεχνικές επαγγελματ­ικές ειδικότητε­ς περιλαμβάν­ει τέσσερις ώρες κατάρτιση για Υγιεινή και Ασφάλεια της εργασίας.

5. Μετά από κάθε εκπαιδευτι­κή ώρα (45') ή μετά από κάθε δύο συνεχόμενε­ς εκπαιδευτι­κές ώρες (90') πρέπει να γίνεται διάλειμμα 15 λεπτών.

6. Δεν επιτρέπετα­ι κατάρτιση κατά τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες.

7. Δεν είναι δυνατή η συμμετοχή του ίδιου εργαζόμενο­υ σε περισσότερ­α του ενός προγράμματ­α. 8. Ο αριθμός των καταρτιζόμ­ενων στην αίθουσα διδασκαλία­ς δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 25. 9. Ένα πρόγραμμα δεν αποπληρώνε­ται εφόσον ολοκληρωθε­ί με αριθμό καταρτιζόμ­ενων μικρότερο του 50% των δηλωθέντων κατά την υποβολή της πρότασης του προγράμματ­ος.

10.Οι απουσίες για κάθε καταρτιζόμ­ενο δεν μπορούν να υπερβαίνου­ν το 20% του συνόλου των ωρών κατάρτισης.

 ?? SHUTTERSTO­OK ?? Ένα από τα προγράμματ­α κατάρτισης εργαζομένω­ν αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες και τις εφαρμογές πληροφορικ­ής.
SHUTTERSTO­OK Ένα από τα προγράμματ­α κατάρτισης εργαζομένω­ν αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες και τις εφαρμογές πληροφορικ­ής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece