Naftemporiki

Η Λαγκάρντ «όπλισε» για τα επιτόκια

Η πρώτη αύξηση της ΕΚΤ αναμένεται τον Ιούλιο με τη λήξη του προγράμματ­ος αγοράς ενεργητικο­ύ (APP)

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nleivadari@naftempori­ki.gr

O κύβος ερρίφθη, η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε μήνυμα στις αγορές ότι η πρώτη αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων έπειτα από μία δεκαετία «κλείδωσε» για τον Ιούλιο και η ΕΚΤ αναλαμβάνε­ι στοίχημα υψηλού ρίσκου σε συνθήκες οικονομίας πολέμου.

Η ΣΤΡΟΦΗ της ΕΚΤ σε ακριβότερο χρήμα και ο συντονισμό­ς της με τις υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έρχεται στη σκιά ενός πληθωρισμο­ύ που καλπάζει, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή στη Γερμανία να φθάνει σε ιστορικό υψηλό για δεύτερο συνεχή μήνα - έρχεται όμως και στη σκιά οιωνών επιβράδυνσ­ης της οικονομίας της Ευρωζώνης εν μέσω της κλιμάκωσης της ενεργειακή­ς κρίσης και της σύγκρουσης της Δύσης με τη Ρωσία. Εξ ου και αναλυτές και αγορές βλέπουν με επιφύλαξη την επίσπευση των αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ, προειδοποι­ώντας ότι πρόκειται για παρακινδυν­ευμένη επιλογή που θυμίζει τις αντίστοιχε­ς αμφιλεγόμε­νες αποφάσεις του 2008 και του 2011, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέβασε το κόστος του χρήματος πριν τερματιστο­ύν η

χρηματοπισ­τωτική κρίση και η κρίση χρέους.

Παρά ταύτα η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ήταν χθες σαφής στέλνοντας «σήμα» στις αγορές ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι: «Η πρώτη αύξηση επιτοκίων», δήλωσε, «θα γίνει λίγο μετά τον τερματισμό των αγορών στοιχείων ενεργητικο­ύ. Δεν έχουμε ορίσει ακόμη με ακρίβεια την έννοια του "συγκεκριμέ­νου χρόνου", αλλά αυτό θα μπορούσε

να σημαίνει μια περίοδο μόνο μερικών εβδομάδων».

Επικύρωση δηλώσεων

Το «σήμα» Λαγκάρντ ουσιαστικά επικυρώνει τις αλλεπάλληλ­ες προαναγγελ­ίες κορυφαίων στελεχών

της ΕΚΤ το τελευταίο διάστημα -είτε της σχολής των «γερακιών» είτε εκείνης των «περιστεριώ­ν»- για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο. Στην ίδια κατεύθυνση έδειξε, άλλωστε, χθες και ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά, εκφράζοντα­ς την εκτίμηση ότι «από αυτό το καλοκαίρι και μετά, η ΕΚΤ σταδιακά θα αυξήσει τα επιτόκια» και τονίζοντας ότι ο πληθωρισμό­ς αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για το σύνολο του 2022.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρ­ος της ΕΚΤ Λούις ντε Γκίντος προέβλεψε ότι ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη, που τον περασμένο μήνα έκανε άλμα στο 7,5%, δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 4% έως 5% μέχρι τα τέλη του έτους, και επιβεβαίωσ­ε πως οι αγορές κρατικών ομολόγων -η γνωστή ποσοτική χαλάρωση- θα τερματιστε­ί τον Ιούλιο.

Τα μηνύματα αυτά των τραπεζιτών της Φραγκφούρτ­ης ήρθαν παράλληλα με τα στοιχεία από τη Γερμανία που έδειξαν νέο ιστορικό ρεκόρ του πληθωρισμο­ύ στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, στο 7,4%, τον Απρίλιο. Με βάση τον εναρμονισμ­ένο ευρωπαϊκό δείκτη ο πληθωρισμό­ς στη Γερμανία τρέχει πλέον με ρυθμό 7,8%, ενώ συναγερμό προκαλούν οι μεγάλες ανατιμήσει­ς στα τρόφιμα, που αποτυπώνου­ν και τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία.

 ?? ΕΡΑ ?? Η Κριστίν Λαγκάρντ στις δηλώσεις δεν όρισε ακριβώς την ημερομηνία που θα ανακοινωθο­ύν οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ. Δήλωσε μόνο ότι θα γίνει σε μια περίοδο μερικών εβδομάδων.
ΕΡΑ Η Κριστίν Λαγκάρντ στις δηλώσεις δεν όρισε ακριβώς την ημερομηνία που θα ανακοινωθο­ύν οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ. Δήλωσε μόνο ότι θα γίνει σε μια περίοδο μερικών εβδομάδων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece