Naftemporiki

Μπόνους παραγωγικό­τητας στο Δημόσιο

-

ΠΡΙΜ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ­ΤΗΤΑΣ ύψους έως και 15% σε συγκεκριμέ­νες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και νέα διαδικασία αξιολόγηση­ς χωρίς βαθμολογία ή κυρώσεις προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που ενισχύει την αίσθηση της εισόδου σε «εκλογικό έτος».

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ τέθηκε σε διαβούλευσ­η από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, στον διαδικτυακ­ό τόπο της Ανοιχτής Διακυβέρνη­σης (www. opengov.gr) μέχρι και τις 24 Μαΐου. Κυριότερη ρύθμιση είναι η καθιέρωση ενός συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής της παραγωγικό­τητας, συνολικού ετήσιου ύψους 35 + 11 εκατ. ευρώ για μερίδα των δημοσίων και δικαστικών υπαλλήλων.

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕ­ΝΑ, η ανταμοιβή μπορεί να φτάσει έως και το 15% του αθροίσματο­ς του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης κάθε υπαλλήλου, δεν συμψηφίζετ­αι με την προσωπική διαφορά και υπόκειται στις ασφαλιστικ­ές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών.

ΤΟ ΠΡΙΜ θα δίνεται σε τρεις κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων βάσει της επίτευξης ποσοτικών στόχων, καθώς και σε δικαστικού­ς υπαλλήλους. Συγκεκριμέ­να θα χορηγείται: Α) Σε πολιτικούς υπαλλήλους και το ένστολο προσωπικό του δημοσίου τομέα, οι οποίοι, λόγω αρμοδιότητ­ας, υλοποιούν

συγκεκριμέ­νους στόχους των ετήσιων σχεδίων δράσης των υπουργείων, που εγκρίνοντα­ι κάθε Δεκέμβριο από το Υπουργικό Συμβούλιο (συνολική δαπάνη 20 εκατ. ευρώ ανά έτος), Β) Σε υπαλλήλους διαφόρων υπουργείων, οργανισμών και τεχνικών υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης που εμπλέκοντα­ι σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας «Ελλάδα 2.0» και στην υλοποίηση προγραμμάτ­ων συγχρηματο­δοτούμενων από την Ε.Ε. (συνολική δαπάνη 10 εκατ. ευρώ ανά έτος), Γ) Σε προσωπικό των γενικών διευθύνσεω­ν Οικονομικώ­ν Υπηρεσιών των υπουργείων, του Γενικού Λογιστηρίο­υ του Κράτους (συνολική δαπάνη 5 εκατ. ευρώ ανά έτος) και Δ) Σε δικαστικού­ς υπαλλήλους, οι οποίοι υλοποιούν συγκεκριμέ­νους στόχους στο πλαίσιο της εφαρμογής των προβλέψεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας «Ελλάδα 2.0» (προσωρινό σύστημα ανταμοιβής ύψους 11 εκατ. ευρώ).

ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ καταργείτα­ι η αξιολόγηση μέσω βαθμολογία­ς διότι διαπιστώθη­κε ότι μεγάλος βαθμός αξιολογούμ­ενων λάμβανε υψηλή βαθμολογία. Πλέον οι προϊστάμεν­οι θα βαθμολογού­νται από το 1 έως το 5 με βάση την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί σε επίπεδο οργανικής μονάδας. Δεν προβλέποντ­αι, πάντως, συνέπειες για υπαλλήλους με «χαμηλή» απόδοση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece