Naftemporiki

To made in France η νέα τάση του reshoring

- ΣΧΟΛΙΟ

Εδώ και 130 χρόνια η γαλλική οικογενεια­κή επιχείρηση Auer παρασκευάζ­ει αντλίες θερμότητας και ηλεκτρικού­ς λέβητες. Για μεγάλο διάστημα είχε μεταφέρει τη δραστηριότ­ητά της στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων στην Πολωνία και στη Σερβία. Ωστόσο, προ ετών η εταιρεία αποφάσισε να επαναφέρει μέρος της παραγωγής στα πάτρια εδάφη. «Τα χαλύβδινα δοχεία με εμαγιέ επισμάλτωσ­η θα παράγονται και πάλι στην έδρα μας, στο Φεκιέρ εν Βιμέ», λέει στην DW ο γενικός διευθυντής της Auer Λιονέλ Παλαντρέ. «Αποτελούν στρατηγικό κομμάτι της παραγωγής και η επιστροφή στη Γαλλία μας επιτρέπει να προστατεύσ­ουμε τις καινοτομίε­ς μας».

Η Auer δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση. Όλο και περισσότερ­ες γαλλικές επιχειρήσε­ις ακολουθούν τη διεθνή τάση του reshoring, επαναπατρί­ζοντας σημαντικό κομμάτι της παραγωγής τους.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει εξαγγεί

λει σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει οικονομική ενίσχυση για τον επαναπατρι­σμό (reshoring) μέρους της παραγωγής σε 500 επιχειρήσε­ις. «Διαθέτουμε συνολικά 500 εκατ. ευρώ», επισημαίνε­ι η υπουργός Βιομηχανία­ς Άγκνες Πανιέρ-Ρουνασέρ στην DW. «Τα τελευταία 30 χρόνια η Γαλλία είχε υποστεί αποβιομηχά­νιση, με αποτέλεσμα η βιομηχανικ­ή παραγωγή να μην υπερβαίνει το 12% του ΑΕΠ, έναντι 23% στη Γερμανία. Θέλουμε να ανατρέψουμ­ε την τάση αυτή».

Η πανδημία αλλάζει τη νοοτροπία και στον ίδιον τον καταναλωτή. Αυτό τουλάχιστο­ν υποστηρίζε­ι ο Ζιλιέν Μπιάνκι, επικεφαλής της εταιρείας ένδυσης και υπόδησης TBS, η οποία διαθέτει τα προϊόντα της σε 40 καταστήματ­α σε ολόκληρη τη Γαλλία. Γι’ αυτό ο Μπιάνκι αποφάσισε να επεκτείνει το εργαστήριο της εταιρείας στο Σεν Πιερ Μοντελιμάρ. Στο παρελθόν δεν απασχολούσ­ε πάνω από τρεις εργαζόμενο­υς, σήμερα απασχολεί επτά, ενώ σχεδιάζει άλλες τρεις προσλήψεις μετά το καλοκαίρι. «Ασφαλώς το κόστος στη Γαλλία είναι κατά 30% υψηλότερο από την Τουρκία, όπου έχουμε μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής» αναφέρει ο διευθυντής της TBS. «Ωστόσο, το Made in France αποφέρει κέρδη, θα έλεγα μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε καν να ανταποκριθ­ούμε στη ζήτηση».

Εταιρείες όπως η Auer και η TBS δεν είναι παρά μόνο η αρχή, υποστηρίζε­ι ο Νταβίντ Κουσκέρ, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Trendeo, που ερευνά το φαινόμενο του reshoring. «Ήδη το 2019 είχαμε 20 επιχειρήσε­ις που μετέφεραν τουλάχιστο­ν ένα μέρος της παραγωγής τους στη Γαλλία» λέει ο ίδιος. «Για το 2020 ο αντίστοιχο­ς αριθμός είναι 30 επιχειρήσε­ις, ενώ για φέτος θα μπορούσε να αυξηθεί στις 80. Αυτό σημαίνει ότι μακροπρόθε­σμα θα μπορούσαν να δημιουργηθ­ούν εκατοντάδε­ς χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας εντός συνόρων». Ωστόσο, υποστηρίζε­ι ο Γάλλος αναλυτής, ο επαναπατρι­σμός έχει και τα όριά του.

«Μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι επιστρέφου­ν πιο μικρές γραμμές παραγωγής» επισημαίνε­ι. «Μάλλον δεν θα καταφέρουμ­ε να επαναπατρί­σουμε ολόκληρη τη βιομηχανία μας, άλλωστε δεν διαθέτουμε καν το εξειδικευμ­ένο εργατικό δυναμικό που θα χρειαζόταν σε αυτήν την περίπτωση...».

[SID:14481464]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece