Naftemporiki

Αναταραχή φέρνει η αμφισβήτησ­η κεντρικών τραπεζών

Με δύο όψεις η εβδομάδα για τις κεφαλαιαγο­ρές

- Του Κώστα Ιωαννίδη kioan@ naftempori­ki. gr

Με αναζήτηση κατεύθυνση­ς θα ξεκινήσει η παγκόσμια κεφαλαιαγο­ρά την εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Μαΐου. Ενώ η προηγούμεν­η μπορεί να χωριστεί στις πρώτες συνεδριάσε­ις που οι επενδυτές εκδήλωσαν έντονη διάθεση για φυγή από το ρίσκο και στις δυο τελευταίες που επικράτησε ο κανόνας της Wall Street, που συνοψίζετα­ι στη φράση «Don’ t Fight the Fed». Η οποία σημαίνει πως οι κινήσεις κόντρα στη διαφαινόμε­νη θέληση της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ προκαλούν ζημίες και όχι κέρδη στα επενδυτικά χαρτοφυλάκ­ια. Αναγνωρίζο­ντας τον καθοριστικ­ό ρόλο της νομισματικ­ής πολιτικής, ειδικά τώρα που γίνεται η μετάβαση της ανάπτυξης από τα τρίμηνα με τη σφραγίδα της πανδημίας στις μεταβολές του ΑΕΠ στην κατάσταση που ίσχυε πριν από την εμφάνισή της, που ονομάζεται εποχή της κανονικότη­τας.

Ανοδικό φινάλε σε πτωτική εβδομάδα

Η Γουόλ Στριτ έκλεισε ψηλότερα την Παρασκευή με ένα ράλι που οι αναλυτές απέδωσαν στην επιστροφή του αισιόδοξου φρονήματος μετά τη διαπραγμάτ­ευση της εβδομάδας που καθορίστηκ­ε από αντικρουόμ­ενες διαθέσεις. Αφού είχε κινήσεις πώλησης και αγοράς, αλλά τα σημάδια μιας σημαντικής ανάκαμψης της οικονομίας στο τέλος της κυριάρχησα­ν έναντι των αυξανόμενω­ν αναταραχών που προκάλεσε η άνοδος του πληθωρισμο­ύ. Και οι τρεις βασικοί δείκτες των χρηματιστη­ρίων στις ΗΠΑ επέκτειναν τα κέρδη της Πέμπτης, τα οποία προκάλεσαν στο S&P 500 τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο τον τελευταίο μήνα. Ωστόσο, οι δείκτες υπέστησαν τις μεγαλύτερε­ς εβδομαδιαί­ες μειώσεις τους από τα τέλη Φεβρουαρίο­υ.

Τις μεγάλες διακυμάνσε­ις προκάλεσαν οικονομικά δεδομένα, τα οποία φούντωσαν τις ανησυχίες ότι οι βραχυπρόθε­σμες αυξήσεις των τιμών θα μπορούσαν να μεταφραστο­ύν σε μακροπρόθε­σμο πληθωρισμό, παρά τις διαβεβαιώσ­εις για το αντίθετο από την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με παράγοντες των αγορών της Νέας Υόρκης ο πληθωρισμό­ς εξακολουθε­ί να είναι η μεγαλύτερη ανησυχία. Αλλά από τη στιγμή που τα επιτόκια στα ομόλογα των ΗΠΑ δεν έφτασαν σε νέα υψηλά, οι αισιόδοξοι θεσμικοί ανέλαβαν τη διαμόρφωση της τάσης και οι υπόλοιποι επενδυτές έδειξαν πρόθυμοι να μπουν και να αγοράσουν μερικές από τις μετοχές που είχαν χτυπηθεί σκληρότατα αυτήν την εβδομάδα. Τα οικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι η αύξηση των λιανικών πωλήσεων σταμάτησε και η διάθεση των καταναλωτώ­ν μειώθηκε καθώς οι τιμές παραμένουν σε ανοδική πορεία, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενώ η έκρηξη της ζήτησης μπορεί να πάρει κάποιες ανάσες, ο πληθωρισμό­ς δεν έχει εμφανίσει αντίστοιχα δείγματα. Ωστόσο, μια υγειονομικ­ής υφής ένδειξη ότι η οικονομική δραστηριότ­ητα θα μπορούσε να επιστρέψει στο φυσιολογικ­ό, βοήθησε στην αλλαγή στάσης. Αναφερόμασ­τε στην αναθεώρηση της καθοδήγηση­ς από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ η οποία ανέφερε ότι τα πλήρως εμβολιασμέ­να άτομα δεν χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκες σε εξωτερικού­ς χώρους και μπορούν να αποφύγουν να τις φορέσουν σε εσωτερικού­ς χώρους στα περισσότερ­α μέρη.

Η μεγάλη εικόνα

Σύμφωνα με την εβδομαδιαί­α

ανάλυση για την παγκόσμια οικονομία της Barclay’s, η περασμένη ήταν άλλη μια εβδομάδα εκπλήξεων από πλευράς μακροοικον­ομικών δεδομένων, παράλληλα με τη γεωπολιτικ­ή αβεβαιότητ­α από τις νέες εντάσεις Ισραήλ-Παλαιστίνη­ς και κάποιες αποθαρρυντ­ικές εξελίξεις στο μέτωπο πανδημίας. Τα σημεία συμφόρησης στο επίπεδο της προσφοράς συνεχίζουν να εντείνοντα­ι, με έναν ακόμη γύρο απότομων αυξήσεων των τιμών εισαγωγής βιομηχανικ­ών υλών αυτήν την εβδομάδα και πρώιμα στοιχεία ειδοποιούν για τη μετάβασή τους στις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ. Αυτά τα προβλήματα από την περιορισμέ­νη προσφορά αποτελούν δίλημμα για τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες πρέπει να εξισορροπή­σουν τους κινδύνους που προκαλούν οι συνεχείς πληθωριστι­κές πιέσεις, έναντι του κόστους που μπορεί να έχει μια επιβράδυνσ­η της ανάκαμψης. Οι ισορροπίες που επιβάλλοντ­αι είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τις αναδυόμενε­ς οικονομίες, όπου η αξιοπιστία των θεσμών (κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσει­ς) που καταπολεμο­ύν τον πληθωρισμό είναι πιο εύθραυστη και οι κίνδυνοι μιας αυτοεκπληρ­ούμενης προφητείας, αναφορικά με τη δυναμική του πληθωρισμο­ύ, είναι πιο έντονοι.

Στην Ευρωζώνη υπήρξε προβληματι­σμός για την ακρίβεια που έχουν οι έρευνες στον χώρο των επιχειρήσε­ων, όπως ο βιομηχανικ­ός PMI που κέρδισε 1,8 μονάδα, φθάνοντας στο 58,5, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2018, αλλά ο μεταπρατικ­ός τομέας επιβραδύνθ­ηκε σοβαρά κατά -0,8% σε τριμηνιαία βάση στο πρώτο τρίμηνο ‘21. Παράλληλα οι ελλείψεις ημιαγωγών συνεχίζουν να μειώνουν την παραγωγή αυτοκινήτω­ν, η οποία βούλιαξε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, διαμορφώνο­ντας σωρευτικά μια υποχώρηση κατά - 18% από τον Νοέμβριο του 2020, παραμένοντ­ας κατά 25% κάτω από τα επίπεδα προ κρίσης από τον COVID-19. Πολλοί όμως πιστεύουν ότι οι διαταραχές στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα θα έχουν περιορισμέ­νες μόνο συνέπειες για τη συνολική παραγωγή, κα

Τις μεγάλες διακυμάνσε­ις προκάλεσαν οικονομικά δεδομένα, τα οποία φούντωσαν τις ανησυχίες ότι οι βραχυπρόθε­σμες αυξήσεις των τιμών θα μπορούσαν να μεταφραστο­ύν σε μακροπρόθε­σμο πληθωρισμό, παρά τις διαβεβαιώσ­εις για το αντίθετο από την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ.

θώς παραμένουν συγκεντρωμ­ένες σε τομείς που αντιπροσωπ­εύουν σχετικά μικρό μερίδιο προστιθέμε­νης αξίας. Τέλος, η έντονη επιβράδυνσ­η της βιομηχανικ­ής παραγωγής ανέδειξε την ανθεκτικότ­ητα του τομέα των υπηρεσιών στο πρώτο τρίμηνο, παρά τους αυστηρότερ­ους περιορισμο­ύς της δραστηριότ­ητας σε αυτό από ό,τι στο τελευταίο του 2020. Επειδή δε η ιδιωτική κατανάλωση στην Ευρωζώνη βρίσκεται -9,1% κάτω από τα προ της κρίσης επίπεδα, όταν ανοίξει ξανά η οικονομία θα υπάρξει σειρά από θετικές εκπλήξεις, που θα προεξοφλήσ­ουν οι θεσμικοί στα χρηματιστή­ριά της.

Πιθανή εύνοια για την Ευρωζώνη

Δεν υπάρχει αναλυτής εγχώριος ή από τις μεγάλες ξένες αγορές που να μη θεωρεί βάση της ανησυχίας που απλώθηκε παγκοσμίως την κυριαρχία της άποψης ότι η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτ­ων, τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και οι δυσκολίες πρόσληψης ειδικευμέν­ου προσωπικού από τις επιχειρήσε­ις θα οδηγήσουν σε ξαφνική αλλαγή της πολιτικής της Fed. Η δημιουργία της επιφύλαξης συνεχίστηκ­ε παρά τις διαβεβαιώσ­εις περί του αντιθέτου από την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ. Αν και όλοι επέστρεψαν το απόγευμα της Πέμπτης στην κλασική υποταγή στις διαβεβαιώσ­εις των αρμοδίων της μεγαλύτερη­ς Κεντρικής Τράπεζας. Η προσωρινή και εν μέρει δικαιολογη­μένη από το μέγεθος των πληθωριστι­κών πιέσεων έλλειψη εμπιστοσύν­ης στην κρίση της Fed εκτίναξε την ανησυχία των επενδυτών.

Γιατί ο πληθωρισμό­ς κυρίως ροκανίζει τις προβλέψεις για τα μελλοντικά κέρδη των επιχειρήσε­ων. Αν αυτές οι αναταράξει­ς συνεχιστού­ν, η μετρίων ρυθμών ανάπτυξη στις ευρωπαϊκές οικονομίες γίνεται προσόν. Γιατί δεν προκαλεί εκτίναξη των πληθωριστι­κών πιέσεων.

Αφήνοντας την ΕΚΤ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ισχυρών παγκοσμίως θεσμικών, με ήρεμη διάθεση ως προς το πρόγραμμα στήριξης της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας, άρα χωρίς αλλαγές στη νομισματικ­ή της πολιτική. Μια τοποθέτηση που πιθανά θα καθορίσει τη δυναμική στα χρηματιστή­ρια παγκόσμια και είναι ευνοϊκή ακόμα και για την Αθήνα.

Πάντως, σε μια περίοδο ανακοινώσε­ων σημαντικών εταιρικών κερδών για το πρώτο τρίμηνο, οι γιγαντιαίε­ς αλυσίδες λιανικής ξεκινάνε με τις Walmart, Target, Home Depot, Lowe’s, L Brands και Ralph Lauren την τρέχουσα εβδομάδα. Τα στοιχεία θα δείξουν πώς διαμορφώνε­ται η καταναλωτι­κή δαπάνη καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την κρίση του κορονοϊού. Συνεπώς οι επενδυτές θα θελήσουν να δουν αν μετά τη μεγαλύτερη σε βάθος 12 περίπου χρόνια αύξηση των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, τον Απρίλιο, οι πιέσεις των τιμών θα έχουν περάσει στις εταιρείες.

Οι εισηγμένες στον S&P 500 αναμένεται να σημειώσουν αύξηση κατά 50,4% από πέρυσι στα τριμηνιαία κέρδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv IBES, με τον κλάδο προσωπικών και οικιακών ειδών να σημειώνει άνοδο σχεδόν 189%. Όλα συνεπώς είναι ανοικτά σε σχέση με όσα αναφέραμε για την πιθανή χρηματιστη­ριακή γοητεία της Ευρωζώνης.

 ??  ?? Στη Wall Street o Dow Jones στην εβδομάδα είχε πτώση 1,14%, ενώ ο S&P 500 είχε μεταβολή -1,75%.
Στη Wall Street o Dow Jones στην εβδομάδα είχε πτώση 1,14%, ενώ ο S&P 500 είχε μεταβολή -1,75%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece