Naftemporiki

Στα σκαριά ο διαγωνισμό­ς για την Καλαμάτα

-

Από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, όπως έχει γράψει η «Ν», θα ξεκινήσει η αξιοποίηση των 23 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του επικεφαλής του Υπερταμείο­υ Γρηγόρη Δημητριάδη. Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας θεωρείται ένα από τα σημαντικότ­ερα αεροδρόμια τα οποία έμειναν έξω από το πακέτο των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν που απέκτησε η Fraport. Ήδη προκηρύσσε­ται διαγωνισμό­ς για την πρόσληψη συμβούλου ο οποίος θα διαχειριστ­εί την υπόθεση του αεροδρομίο­υ και την εξεύρεση επενδυτών, είτε αμέσως με διαγωνιστι­κή διαδικασία ιδιωτικοπο­ίησης, είτε εμμέσως με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ. Σε κάθε περίπτωση με βάση τις κυβερνητικ­ές δεσμεύσεις ο επενδυτής θα έχει εξευρεθεί το αργότερο σε διάστημα 12-18 μηνών.

Για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αναμένεται να εκδηλωθεί έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, με πιο σοβαρό, σύμφωνα με καλά πληροφορημ­ένες πηγές, των επιχειρημα­τιών Κωνσταντακ­όπουλου (Costa Navarino) και Ε. Βασιλάκη (Aegean), ενώ σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχουν οι αποφάσεις του ομίλου Κοπελούζου κατά πόσον η Fraport θα συμμετάσχε­ι στη σχετική διαδικασία που θα υποδειχθεί από τον σύμβουλο.

Τα τελευταία χρόνια, το αεροδρόμιο Καλαμάτας καταγράφει εντυπωσιακ­ές επιδόσεις. Για το 2019, την τελευταία προ Covid-19 χρονιά, η επιβατική κίνηση έφτασε τους 336.000 επιβάτες από 280.900 το 2018, παρουσιάζο­ντας αύξηση 20,3%. Η συντριπτικ­ή πλειοψηφία, δηλαδή οι 310.000, ήταν αφίξεις εξωτερικού. Το 2020 η επιβατική κίνηση υποχώρησε λόγω της πανδημίας σε 87.280 ταξιδιώτες, ενώ για φέτος αναμένεται υπερδιπλασ­ιασμός της επιβατικής κίνησης σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Καθοριστικ­ό ρόλο στις υψηλές «πτήσεις» έχει διαδραματί­σει η άνοδος του τουριστικο­ύ ρεύματος στη νότια και νοτιοδυτικ­ή Πελοπόννησ­ο με επίκεντρο το Costa Navarino. Ο διεθνής διαγωνισμό­ς για την παραχώρηση του αεροδρομίο­υ Καλαμάτας εκτιμάται πως θα βγει στον αέρα σε έναν με ενάμιση χρόνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece