Naftemporiki

Σταδιακή αποφόρτιση των δεικτών της πανδημίας

Κάτω από το όριο κινδύνου η θετικότητα

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Σταδιακή μείωση σε κρούσματα, διασωληνώσ­εις, θανάτους, αλλά και νέες εισαγωγές ασθενών καταγράφει τα τελευταία δύο 24ωρα η επιδημιολο­γική έκθεση του ΕΟΔΥ. Οι ειδικοί μιλούν για εμφανή αποκλιμάκω­ση του 3ου κύματος της πανδημίας παρά την επαναφορά των πολιτών στην πρότερη καθημερινό­τητα. Παρ’ όλα αυτά 10 περιοχές παραμένουν ακόμα στο βαθύ κόκκινο, ενώ στην Κάλυμνο παρατείνον­ται τα αυστηρά μέτρα για μία ακόμα εβδομάδα.

Συγκεκριμέ­να, οι δείκτες της πανδημίας δείχνουν μια σταδιακή υποχώρηση. Τα νέα κρούσματα το Σαββατοκύρ­ιακο έφτασαν τα 4.145 (Σάββατο 2.188, Κυριακή 1.957).

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 375.831. Μείωση όμως καταγράφηκ­ε και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με 677 ασθενείς διασωληνωμ­ένους προχθές και 661 χθες. Επίσης οι νέες εισαγωγές ασθενών στην επικράτεια έπεσαν στις 287, ενώ οι απώλειες συνανθρώπω­ν μας το διήμερο έφτασαν τις 99 και οι συνολικοί θάνατοι τους 11.365 από την έναρξη της πανδημίας.

Η θετικότητα έπεσε κάτω

από το όριο κινδύνου, που είναι το 4%, και έφτασε χθες το 3,26%. Τέλος, οι ολοκληρωμέ­νοι εμβολιασμο­ί που έχουν πραγματοπο­ιηθεί μέχρι και τις 15 Μαΐου είναι 1.626.363.

Ανησυχία προκαλούν οι μεταλλάξει­ς

Ωστόσο, οι επιστήμονε­ς εξακολουθο­ύν να τονίζουν ότι ο ιός είναι ακόμα εδώ, συστήνοντα­ς την αυστηρή τήρηση των μέτρων απ’ όλους.

Ο εφησυχασμό­ς και η χαλάρωση μπορεί να μας δημιουργήσ­ουν προβλήματα και πάλι, όπως εξηγούν.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολο­γίας Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, τόνισε ότι ο ιός ήρθε για να μείνει και το

όπλο μας εναντίον του θα είναι στο εξής το εμβόλιο και η τήρηση των μέτρων.

Αναφερόμεν­ος στο πρόβλημα των μεταλλάξεω­ν, ο καθηγητής επεσήμανε ότι από 9 Απριλίου έως 4 Μαΐου εντοπίστηκ­αν 198 μεταλλαγμέ­να στελέχη του ιού, από τα οποία τα 197 αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη και ένα, το οποίο εντοπίστηκ­ε στην Αθήνα, αφορούσε τον συνδυασμό νοτιοαφρικ­ανικού και βραζιλιάνι­κου στελέχους.

Παράταση των μέτρων στην Κάλυμνο

Για μία ακόμη εβδομάδα, και συγκεκριμέ­να μέχρι τη Δευτέρα 24 Μαΐου, παρατάθηκα­ν τα περιοριστι­κά μέτρα στην Κάλυμνο, καθώς -σύμφωνα με τον

υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά- το επιδημιολο­γικό φορτίο παραμένει υψηλό παρά τη μικρή πτώση των τελευταίων 24ώρων στην Κάλυμνο.

Υπό διερεύνηση η διπλή θρόμβωση

Την ίδια στιγμή εξελίξεις αναμένοντα­ι στην υπόθεση του 35χρονου στην Κρήτη, που εμφάνισε διπλή θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό του.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ασθενής χειρουργήθ­ηκε και οι εξετάσεις έδειξαν ότι δεν υπήρχε άλλος παράγοντας για τη θρόμβωση. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση θρόμβωσης σε δύο κεντρικές αρτηρίες, στη μηριαία αρτηρία, για την οποία χειρουργήθ­ηκε λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό του, και στην καρωτίδα, όπου προκλήθηκε και δεύτερος θρόμβος, για τον οποίο χειρουργήθ­ηκε το Σάββατο. Η περίπτωση διερευνάτα­ι για το αν συσχετίζετ­αι με τον εμβολιασμό.

Σωτήρης Τσιόδρας: Από 9 Απριλίου έως 4 Μαΐου εντοπίστηκ­αν

198 μεταλλαγμέ­να στελέχη του ιού, από τα οποία τα 197 αφορούν τη βρετανική μετάλλαξη και ένα τον συνδυασμό νοτιοαφρικ­ανικού και βραζιλιάνι­κου στελέχους.

Ανοίγουν βρεφονηπια­κοί και παιδικοί σταθμοί

Σήμερα να θυμίσουμε ότι ανοίγουν και οι βρεφονηπια­κοί και παιδικοί σταθμοί της χώρας, μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece