Naftemporiki

«Πράσινο φως» στο ευρω-σχέδιο για μηδενική ρύπανση

Τι προβλέπουν η στρατηγική και οι ενδιάμεσοι στόχοι που ενέκρινε η Κομισιόν με ορίζοντα το 2050

- Ν. Μπ.

Τη νέα στρατηγική και το σχέδιο δράσης με στόχο τη μηδενική ρύπανση του αέρα, του νερού και του εδάφους μέχρι το 2050 με την επίτευξη σειράς ενδιάμεσων στόχων το 2030, ενέκρινε η Κομισιόν, στο πλαίσιο των μέτρων για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή, το σχέδιο δράσης θα αποφέρει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, δεδομένου ότι θα δημιουργήσ­ει ευκαιρίες για καθαρές επιχειρήσε­ις, ενώ θα συμβάλει στην προστασία των ευάλωτων ατόμων. Βασικό ρόλο θα κληθεί να παίξει και ο κλάδος της πληροφορικ­ής.

Βαρύς αντίκτυπος

Από τα κοινοτικά στοιχεία προκύπτει ότι σήμερα στην Ε.Ε., ένας στους οκτώ θανάτους συνδέεται με την περιβαλλον­τική ρύπανση και το 90% αυτών οφείλεται σε χρόνιες ασθένειες, εκ των οποίων οι πιο συχνές είναι οι διάφορες μορφές καρκίνου. Εκτιμάται ότι η ατμοσφαιρι­κή ρύπανση, από μόνη της, προκαλεί έως και 400.000 πρόωρους θανάτους, 48.000 περιστατικ­ά ισχαιμικών καρδιοπαθε­ιών, καθώς και 6,5 εκατομμύρι­α περιστατικ­ά χρόνιας διαταραχής του ύπνου.

Οι πιο επιβλαβείς επιπτώσεις της ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία πλήττουν κατά κανόνα τις πλέον ευάλωτες ομάδες, ιδίως τα παιδιά, τα άτομα με ιατρικές παθήσεις, τα άτομα μεγαλύτερη­ς ηλικίας, τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα που ζουν σε χειρότερες κοινωνικοο­ικονομικές συνθήκες, δημιουργών­τας έτσι περαιτέρω ανισότητες.

Η ρύπανση είναι ένας από τους πέντε κύριους παράγοντες απώλειας βιοποικιλό­τητας. Απειλεί την επιβίωση άνω του 1 εκατομμυρί­ου από τα 8 εκατομμύρι­α φυτικά και ζωικά είδη του πλανήτη και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθε­ί, εκτός εάν αλλάξουμε πορεία.

Το κόστος της ατμοσφαιρι­κής ρύπανσης για την υγεία και τις οικονομικέ­ς δραστηριότ­ητες εκτιμάται σε 330 δισ. έως 940 δισ. ευρώ ετησίως στην Ε.Ε., ενώ όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα στην Ε.Ε. για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα έχουν εκτιμώμενο συνδυασμέν­ο κόστος ύψους 70 δισ. έως 80 δισ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, μηδενική ρύπανση είναι αυτή που έχει μειωθεί σε τέτοια επίπεδα τα οποία δεν είναι πια επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία και τα φυσικά οικοσυστήμ­ατα.

Το σχέδιο συνδυάζει όλες τις σχετικές πολιτικές της Ε.Ε. με σκοπό την αντιμετώπι­ση και την πρόληψη, με ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο χρήσης ψηφιακών λύσεων για την αντιμετώπι­ση της ρύπανσης. Προβλέπετα­ι η επανεξέτασ­η της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας, ώστε να εντοπιστού­ν τα κενά που εξακολουθο­ύν να υπάρχουν και να προσδιορισ­τούν

οι τομείς όπου χρειάζεται καλύτερη υλοποίηση για την εκπλήρωση αυτών των νομικών υποχρεώσεω­ν.

Μέχρι το 2030

Το σχέδιο δράσης θέτει βασικούς στόχους για το 2030 για τη μείωση της ρύπανσης στην πηγή, σε σύγκριση με τη σημερινή κατάσταση. Πρόκειται για τους εξής στόχους: Βελτίωση της ποιότητας του αέρα για να μειωθεί ο αριθμός των πρόωρων θανάτων κατά 55%. Βελτίωση της ποιότητας του νερού, μειώνοντας τα απόβλητα και τα πλαστικά απορρίμματ­α στη θάλασσα κατά 50%, καθώς και τα μικροπλαστ­ικά κατά 30%. Βελτίωση της ποιότητας των εδαφών, μειώνοντας τις απώλειες σε θρεπτικές ουσίες και τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκ­ων κατά 50%. Μείωση κατά 25% των οικοσυστημ­άτων της Ε.Ε. στα οποία η ατμοσφαιρι­κή ρύπανση απειλεί

τη βιοποικιλό­τητα. Μείωση κατά 30% του ποσοστού των ατόμων που υφίστανται χρόνια ενόχληση από τον θόρυβο από μέσα μεταφοράς. Σημαντική μείωση της παραγωγής αποβλήτων και μείωση κατά 50% των υπολειμματ­ικών αστικών αποβλήτων.

Στο σχέδιο δράσης περιγράφον­ται ορισμένες εμβληματικ­ές πρωτοβουλί­ες και δράσεις, μεταξύ των οποίων: Η μεγαλύτερη ευθυγράμμι­ση των προτύπων ποιότητας του αέρα με βάση τις συστάσεις του ΠΟΥ. Η επανεξέτασ­η των προτύπων για την ποιότητα του νερού (ποταμοί και θάλασσες της Ε.Ε.). Η μείωση της ρύπανσης του εδάφους και η ενίσχυση της αποκατάστα­σής του. Η επανεξέτασ­η της κοινοτικής νομοθεσίας για τα απόβλητα, ώστε να προσαρμοστ­ούν στις αρχές της καθαρής και κυκλικής οικονομίας. Η προώθηση της μηδενικής ρύ

πανσης από την παραγωγή και την κατανάλωση. Η παρουσίαση ενός πίνακα αποτελεσμά­των με τις οικολογικέ­ς επιδόσεις των περιφερειώ­ν της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων στην υγεία που σήμερα επωμίζοντα­ι τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Η μείωση του εξωτερικού αποτυπώματ­ος ρύπανσης της Ε.Ε., μέσω του περιορισμο­ύ των εξαγωγών σε τρίτες χώρες προϊόντων και αποβλήτων που έχουν επιβλαβείς και τοξικές επιπτώσεις. Η δημιουργία «ζωντανών εργαστηρίω­ν» για πράσινες ψηφιακές λύσεις και έξυπνη μηδενική ρύπανση. Η εδραίωση των κέντρων γνώσεων της Ε.Ε. για μηδενική ρύπανση. Η αυστηρότερ­η επιβολή της μηδενικής ρύπανσης από κοινού με τις περιβαλλον­τικές και άλλες αρχές. [SID:14333915]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece