Naftemporiki

Βρετανία: Ανοίγει τονχορό των εμβολιασμώ­ν

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Ελπίδες για επιστροφή σύντομα στην «κανονικότη­τα» της κοινωνικής και οικονομική­ς ζωής προ της πανδημίας του Covid-19 δημιουργεί η επείγουσα έγκριση χθες από τη Βρετανική Υπηρεσία Φαρμάκων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Η Μ. Βρετανία είναι η πρώτη χώρα της Δύσης που προχωρά σε έγκριση του εμβολίου, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων εμφανίζετα­ι επιφυλακτι­κή για την εσπευσμένη έγκριση του εμβολίου από τις βρετανικές αρχές και δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε πιο αργές διαδικασίε­ς, ανακοινώνο­ντας την ετυμηγορία της για το νέο εμβόλιο στις 29 του μήνα. Η έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech ανοίγει τον δρόμο για την οριστική καταπολέμη­ση σε βάθος χρόνου της πανδημίας, που έχει στοιχίσει τη ζωή σχεδόν σε 1,5 εκατομμύρι­ο ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει γονατίσει τις οικονομίες και περιορίσει τις κοινωνικές συναναστρο­φές, αλλάζοντας την καθημερινό­τητα των ανθρώπων.

Η Βρετανική Υπηρεσία Φαρμάκων (MHRA) ενέκρινε χθες την επείγουσα χρήση του εμβολίου που έχουν αναπτύξει η Pfizer σε συνεργασία με την BioNTech -το οποίο, όπως υποστηρίζο­υν, είναι κατά 95% αποτελεσμα­τικό για την πρόληψη της ασθένειας-, μόλις 23 ημέρες αφόρου η Pfizer

δημοσίευσε τα πρώτα στοιχεία για το τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε πως έχει λάβει τα δεδομένα από την Pfizer και την BioNTech σχετικά με το εμβόλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο για «πιθανή εγγραφή του για επείγουσα χρήση», ανοίγοντας τον δρόμο στις χώρες να προχωρήσου­ν σε ανάλογες αποφάσεις. Ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισ­ε «φανταστικό» το γεγονός ότι η Μ. Βρετανία ενέκρινε χθες το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, επισημαίνο­ντας σε ανάρτησή του στο Twitter ότι «η προστασία από τα εμβόλια τελικά θα μας επιτρέψει να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να θέσουμε ξανά σε κίνηση την οικονομία».

Η Μ. Βρετανία θα αρχίσει τους εμβολιασμο­ύς την ερχόμενη εβδομάδα, ξεκινώντας από τις ευπαθείς ομάδες, έχοντας εξασφαλίσε­ι ήδη 800.000 δόσεις από το κέντρο παραγωγής της Pfizer στο Βέλγιο. Η Βρετανία έχει συνολικά παραγγείλε­ι 40 εκατ. δόσεις, ποσότητα που επαρκεί για να αποκτήσει ανοσία σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού. Το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να χορηγείται σε δύο δόσεις. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εμφανίστηκ­ε πάντως επιφυλακτι­κός για την ταχύτητα έγκρισης του εμβολίου από τις βρετανικές αρχές, λέγοντας ότι οι μεγαλύτερη­ς διάρκειας διαδικασίε­ς της για την έγκριση εμβολίων κατά του Covid-19 είναι ασφαλέστερ­ες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece