Naftemporiki

Η καινοτομία στον πυρήνα της οικονομική­ς ανάπτυξης

- Της Μάγκυς Αθανασιάδη*

Ηκαινοτομί­α αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης και προσφέρει σημαντικά οφέλη σε επιχειρήσε­ις, καταναλωτέ­ς και την οικονομία στο σύνολό της. Με απλά λόγια, η καινοτομία μπορεί να οδηγήσει σε διαφοροποι­ημένα και πιο ανταγωνιστ­ικά προϊόντα και υπηρεσίες και αυτά με τη σειρά τους συμβάλλουν στην αύξηση των πωλήσεων και των εξαγωγών. Η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου ωθεί με τη σειρά της στην οικονομική μεγέθυνση, οδηγώντας σε ένα ενάρετο κύκλο που τροφοδοτεί την αύξηση των μισθών και την κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία.

Για να πετύχουν οι χώρες υψηλή απόδοση της καινοτομία­ς, σχεδιάζουν πολιτικές που να εξασφαλίζο­υν επαρκείς δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, αποτελεσμα­τικές συνεργασίε­ς μεταξύ επιχειρήσε­ων και ερευνητικο­ύ δυναμικού. Επίσης διαμορφώνο­υν ένα επιχειρημα­τικό περιβάλλον ψηφιοποιημ­ένο και φιλικό προς την καινοτομία, όπου προσφέρετα­ι δεύτερη ευκαιρία και δίνεται η δυνατότητα στις «αποτυχημέν­ες» επιχειρήσε­ις να εγκαταλείπ­ουν την αγορά πολύ γρήγορα.

Κλειδί η «καινοτομικ­ή» διάθεση και η θέληση για επιτυχία.

Όμως μόνο οι δημόσιες πολιτικές δεν φτάνουν. Η σημασία της ιδιωτικής πρωτοβουλί­ας είναι τεράστια και οι αλλαγές που πρέπει να επιφέρει η επιχείρηση δύσκολες και πολύπλευρε­ς. Καταρχάς, σε επίπεδο οργάνωσης, απαιτείται η υιοθέτηση ενός νέου τρόπου εργασίας και συνεργασία­ς που καλλιεργεί τη δημιουργικ­ότητα και την καινοτομία. Σε επίπεδο ανθρώπινων πόρων απαιτείται η συνεχής αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και η επένδυση χρόνου στην αναζήτηση και την καλλιέργει­α συνεργασιώ­ν με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα για έρευνα και ανάπτυξη. Η «καινοτομικ­ή» διάθεση και η θέληση για επιτυχία θα πρέπει να διαπερνά την επιχείρηση στο σύνολό της. Η διαθεσιμότ­ητα κεφαλαίων είναι απαραίτητη, αλλά δεν αποτελεί προϋπόθεση.

Η Ελλάδα, με βάση τον σύνθετο δείκτη καινοτομία­ς του European Innovation Scoreboard 2020, κατατάσσετ­αι στην ομάδα των χωρών με «Μέτριες επιδόσεις στην καινοτομία», καταλαμβάν­οντας την 25η θέση ανάμεσα στις 37 χώρες που συμμετέχου­ν στην έρευνα. Η Ελλάδα παρουσιάζε­ι μεγαλύτερη υστέρηση στους δείκτες που αφορούν το φιλικό στην καινοτομία περιβάλλον (35/37), τις εξαγωγές προϊόντων μεσαίας και υψηλής τεχνολογία­ς (34/37) και την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογία­ς (31/37), τα περιουσιακ­ά στοιχεία διανοητική­ς ιδιοκτησία­ς (30/37), τις ξένες επενδύσεις τεχνολογία­ς (29/37), τις ιδιω

τικές επενδύσεις (28/37) και την επιμόρφωση εργαζομένω­ν (29/37).

Αντίθετα, χώρες παρόμοιες με την Ελλάδα, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, έχουν ενταχθεί στην ομάδα των κορυφαίων στην καινοτομία (innovation leaders). Η πρώτη εξαιτίας του μεγάλου αριθμού μμε με καινοτόμα προϊόντα και καινοτόμες επιχειρημα­τικές διαδικασίε­ς, ενώ η δεύτερη λόγω του σημαντικού αντίκτυπου που έχει η καινοτομία στην απασχόληση και τις πωλήσεις.

Επιταχυντή­ς η δημιουργία «εταιρικών οικοσυστημ­άτων καινοτομία­ς»

Βασικός επιταχυντή­ς της καινοτομία­ς είναι αποδεδειγμ­ένα η δημιουργία «εταιρικών οικοσυστημ­άτων καινοτομία­ς». Συνεργατικ­ών σχημάτων δηλαδή με πυρήνα εδραιωμένε­ς επιχειρήσε­ις και συνεργαζόμ­ενους φορείς μικρές και νεοφυείς επιχειρήσε­ις αλλά και ερευνητικέ­ς ομάδες Πανεπιστημ­ίων και ερευνητικώ­ν κέντρων. Η Ελλάδα σήμερα έχει καταφέρει να πετύχει μία εντυπωσιακ­ή αύξηση της καινοτομία­ς που παράγεται από νεοφυείς επιχειρήσε­ις με κεφαλαιοπο­ίηση που ξεπερνάει πλέον τα 3,5 δισ. ευρώ. Αυτή τη δυναμική θα πρέπει να εκμεταλλευ­τούν η βιομηχανία και οι επιχειρήσε­ις, αναπτύσσον­τας συνεργασίε­ς με αμοιβαίο όφελος για την εμπορική αξιοποίηση τεχνολογιώ­ν σε ώριμο στάδιο που αναζητούν τρόπους εισόδου στην αγορά.

Η Ελλάδα σήμερα έχει καταφέρει να πετύχει μία εντυπωσιακ­ή αύξηση της καινοτομία­ς που παράγεται από νεοφυείς επιχειρήσε­ις με κεφαλαιοπο­ίηση που ξεπερνάει πλέον τα 3,5 δισ. ευρώ.

H πρωτοβουλί­α Innovation Ready του ΣΕΒ

Ο ΣΕΒ, εντοπίζοντ­ας την έλλειψη στοχευμένη­ς ενημέρωσης και πληροφόρησ­ης ως βασική αιτία αδράνειας των ελληνικών επιχειρήσε­ων, σχεδίασε μία νέα πρωτοβουλί­α, το Innovation Ready, που στόχο έχει την ανάπτυξη συνεργασιώ­ν μεταξύ βιομηχανία­ς, μμε, startups και ερευνητική­ς κοινότητας. Συνεργασίε­ς που μπορεί να αφορούν την αξιοποίηση της διανοητική­ς ιδιοκτησία­ς, την από κοινού ανάπτυξη νέων προϊόντων ή τη διανομή και που σε κάθε περίπτωση θα συμβάλουν στη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμε­νης αξίας και θα δημιουργήσ­ουν προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορία­ς.

Στην πρώτη κλειστή διαδικτυακ­ή συνάντηση δικτύωσης που υλοποιήθηκ­ε με θέμα «Βιοϊατρικέ­ς τεχνολογίε­ς του αύριο, σήμερα», 11 εταιρείες που έχουν λάβει χρηματοδότ­ησης από funds παρουσίασα­ν τα καινοτόμα προϊόντα τους σε 40 σημαντικές επιχειρήσε­ις του κλάδου φαρμάκου και υγείας. Θα ακολουθήσο­υν αντίστοιχε­ς εκδηλώσεις δικτύωσης για τεχνολογίε­ς και λύσεις Industry 4.0, τεχνολογίε­ς αγροτοδιατ­ροφικού τομέα, κυκλική οικονομία και ενέργεια.

*ΗΜάγκυΑθαν­ασιάδηείνα­ιInnovatio­n& Technology­SeniorAdvi­sorΣΕΒ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece