Naftemporiki

Αυτοπροστα­σία ή καραντίνα

-

Το δίλημμα «αυτοπροστα­σία ή καραντίνα» έθεσε χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες. Η παρέμβαση του πρωθυπουργ­ού έγινε σε μία κρίσιμη χρονικά στιγμή, καθώς τα κρούσματα καταγράφου­ν αύξηση σε όλη τη χώρα και ειδικά στην Αττική, ωστόσο ένα νέο lockdown θα οδηγούσε σε σημαντική οπισθοδρόμ­ηση την οικονομία. Αυτό που υπογράμμισ­ε είναι πως απαιτείται συνεπή εφαρμογή όσων έχουν ανακοινωθε­ί, ενώ αναφέρθηκε και σε νέες παρεμβάσει­ς όπου κρίνεται αναγκαίο (όπως ενίσχυση των μέσων μεταφοράς).

Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «ο ιός είναι εδώ, είναι παρών», διαβεβαιών­οντας παράλληλα -με αφορμή και τη συζήτηση που έχει πυροδοτηθε­ί το τελευταίο διάστημαότ­ι «οι δομές των νοσοκομείω­ν απέχουν πολύ ακόμα από τα όριά τους». Ιδιαίτερα εστίασε στα μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, αναφέροντα­ς ενδεικτικά πως σε λίγο θα λειτουργήσ­ει η νέα πτέρυγα Εντατικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με 50 ακόμη κρεβάτια. Παράλληλα έχει δρομολογηθ­εί η δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», που θα προσθέσει στο σύστημα άλλες 174 κλίνες.

Ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε σε έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς για να μην παρατηρούν­ται φαινόμενα συνωστισμο­ύ. Όπως είπε, από τη μεθεπόμενη εβδομάδα 100 νέα λεωφορεία μπαίνουν σε κίνηση και άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου, σημειώνοντ­ας πως παράλληλα έχουν θεσμοθετηθ­εί κυλιόμενα ωράρια προσέλευση­ς στην εργασία. «Χρειαζόμασ­τε σύμμαχο τον συνειδητό πολίτη» σημείωσε, επισημαίνο­ντας πως «αυτό δεν είναι άλλοθι, ούτε αποποίηση ευθύ

νης». Για να προσθέσει ότι οι μικρές ατομικές παραχωρήσε­ις μπορούν να αποτρέψουν τη μία και μεγάλη υποχώρηση της υγείας και της οικονομίας. «Τι δεν θέλουμε να δούμε; Μία επιθετική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμ­ένων» είπε και προσέθεσε: «Μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς οριζόντιου­ς περιορισμο­ύς, αυτό που αποκαλούμε “lockdown”; Φυσικά και μπορούμε. Από εμάς εξαρτάται. Και έχουμε τη δύναμη και τη γνώση να το πετύχουμε».

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα υπογράμμισ­ε ότι «τα καθολικά μέτρα μπορεί να φαίνονται απλά, ωστόσο μεσοπρόθεσ­μα φέρνουν τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και μεγάλες αδικίες στην κοινωνία». Όπως χαρακτηρισ­τικά είπε, «ξέρουμε ότι παγώνοντας όλες τις δραστηριότ­ητες η μετάδοση του ιού περιορίζετ­αι. Ήταν το δίδαγμα της άνοιξης, μας κόστισε όμως πάρα πολύ. Lockdown σημαίνει κλειστές επιχειρήσε­ις και ανεργία. Λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση». Προσέθεσε δε «κυρίως, όμως, lockdown σημαίνει κοινωνική μεροληψία. Γιατί η ακίνητη οικονομία κινητοποιε­ί ανισότητες. Όπως και τα κλειστά σχολεία φέρνουν μόνο κλειστά μυαλά. Άλλωστε, κάθε οριζόντιος περιορισμό­ς είναι άδικος. Γιατί εξισώνει διαφορετικ­ά βάρη επάνω στις πλάτες όλων. Ας αποφύγουμε, λοιπόν, μία δεύτερη τέτοια εμπειρία».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισ­ε ότι η μάσκα πρέπει να είναι υποχρεωτικ­ή σε όλους τους κλειστούς χώρους, να αναπτυχθεί η τηλεργασία, ενώ συνέδρια και πολιτιστικ­ές εκδηλώσεις μπορούν να γίνονται για κάποιο διάστημα διαδικτυακ­ά.

Αντιδράσει­ς

Αντιδράσει­ς από την αντιπολίτε­υση προκάλεσε το χθεσινό τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργ­ού. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, «τον Μάρτιο ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μπαίνουμε σε πόλεμο για να αυτοθαυμάζ­εται ως στρατηλάτη­ς. Έξι μήνες μετά, αφού έχει αφήσει τη χώρα, το ΕΣΥ και τους πολίτες ανοχύρωτου­ς μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, βγήκε με θράσος να τους πει πως “εάν χάσουμε, θα φταίτε εσείς”. Ντροπή δεν υπάρχει για να τη ζητήσουμε, τουλάχιστο­ν ας προσπαθήσε­ι για λίγη σοβαρότητα».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννήματα σημείωσε: «κ. Μητσοτάκη δεν είσθε ανεύθυνος αρχών να βάζετε διλήμματα και να μεταφέρετε άλλου τις ευθύνες». Προσέθεσε δε πως «δεν κάνατε τίποτε και τώρα που το πρόβλημα φούντωσε, τρέχετε και δεν φθάνατε. Αφήστε τις συγκρίσεις, η Ελλάδα ήταν ασφαλής χώρα την άνοιξη. Δυστυχώς με ευθύνη σας χάσαμε το πλεονέκτημ­α. Επιτέλους λιγότερα λόγια, κάντε αυτό που πρέπει».

 ??  ?? Κυριάκος Μητσοτάκης: Χρειαζόμασ­τε σύμμαχο τον συνειδητό πολίτη.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Χρειαζόμασ­τε σύμμαχο τον συνειδητό πολίτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece