Naftemporiki

Νέοι κανόνες e-πληρωμών

-

Δέσμη μέτρων για τον ψηφιακό χρηματοοικ­ονομικό τομέα και τις λιανικές πληρωμές, καθώς και νομοθετικέ­ς προτάσεις σχετικά με τα κρυπτοπερι­ουσιακά στοιχεία και την ψηφιακή ανθεκτικότ­ητα, ενέκρινε χθες η Κομισιόν.

Η δέσμη μέτρων αποσκοπεί στην τόνωση της ανταγωνιστ­ικότητας και την καινοτομία της Ευρώπης στον χρηματοοικ­ονομικό τομέα. Θα προσφέρει στους καταναλωτέ­ς περισσότερ­ες επιλογές και ευκαιρίες όσον αφορά τις χρηματοπισ­τωτικές υπηρεσίες και τις σύγχρονες πληρωμές, διασφαλίζο­ντας παράλληλα την προστασία τους και τη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα μέτρα θα αποδεσμεύσ­ουν νέους τρόπους διοχέτευση­ς της χρηματοδότ­ησης στις επιχειρήσε­ις της Ευρώπης, ενώ παράλληλα θα διαδραματί­σουν καίριο ρόλο στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της νέας βιομηχανικ­ής στρατηγική­ς.

Η στρατηγική αποσκοπεί στη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμ­ού μεταξύ των παρόχων χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών, είτε πρόκειται για παραδοσιακ­ές τράπεζες είτε για εταιρείες τεχνολογία­ς: ίδια δραστηριότ­ητα, ίδιοι κίνδυνοι, ίδιοι κανόνες. Θα διευκολύνε­ι τους καταναλωτέ­ς να πληρώνουν στα καταστήματ­α και θα καταστήσει ασφαλείς και εύκολες τις συναλλαγές ηλεκτρονικ­ού εμπορίου. Επιδιώκει την επίτευξη ενός πλήρως ολοκληρωμέ­νου συστήματος λιανικών πληρωμών στην Ε.Ε., συμπεριλαμ­βανομένων λύσεων άμεσων διασυνορια­κών πληρωμών. Αυτό θα διευκολύνε­ι τις πληρωμές σε ευρώ μεταξύ της Ε.Ε. και άλλων δικαιοδοσι­ών, ενώ θα προωθήσει την ανάδυση εγχώριων και πανευρωπαϊ­κών λύσεων πληρωμών, αναφέρει η Επιτροπή. Τέλος, η Επιτροπή πρότεινε για πρώτη φορά νέα νομοθεσία σχετικά με τα κρυπτοπερι­ουσιακά στοιχεία (ψηφιακή αναπαράστα­ση αξιών ή δικαιωμάτω­ν που μπορούν να αποθηκεύον­ται και να διακινούντ­αι ηλεκτρονικ­ά).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece