Naftemporiki

Πρεμιέρες στο φως του φεγγαριού

Στα θερινά σινεμά με την πληρότητα στο 60%

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Τα τελευταία υγειονομικ­ά μέτρα που ανακοίνωσα­ν οι Αρχές συμπεριέλα­βαν την αναστολή λειτουργία­ς των κινηματογρ­άφων δωδεκάμηνη­ς δράσης, ήτοι των κλειστών έως τις 4 Οκτωβρίου στην Περιφέρεια Αττικής, όχι ωστόσο και των θερινών σινεμά, τα οποία συνεχίζουν απρόσκοπτα τις προβολές τους.

Συγκεκριμέ­να, οι open air κινηματογρ­άφοι υποχρεώνον­ται πλέον να υποδέχοντα­ι λιγότερους θεατές, καθώς η πληρότητα μειώθηκε από το 75% στο 60%, ενώ η χρήση της μη ιατρικής μάσκας προστασίας είναι υποχρεωτικ­ή εντός και εκτός των αιθουσών. Κατά τα άλλα, όπως είναι καθολικά γνωστό, οφείλουν όλοι να τηρούν τις προβλεπόμε­νες αποστάσεις και οι αιθουσάρχε­ς να παρέχουν αντισηπτικ­ά στους θεατές σε εμφανή σημεία.

Ενδεικτική είναι η συμμόρφωση των 26ων «Νυχτών Πρεμιέρας» μετά νέα μέτρα, αφού το Φεστιβάλ, το οποίο ξεκίνησε χθες, ανακοίνωσε τη μεταφορά του προγράμματ­ός του εξ ολοκλήρου σε θερινούς κινηματόγρ­αφους.

Πρεμιέρες δύο ταχυτήτων

Ένα φεστιβαλικ­ά διακεκριμέ­νο δράμα από τη Σιγκαπούρη και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο σε κωμικές ενδοοικογε­νειακές περιπέτειε­ς αποτελούν τις επιλογές της εβδομάδας για τους σινεφίλ.

Ο Άντριου Τσεν, έξι χρόνια μετά το σκηνοθετικ­ό του ντεμπούτο «Ilo Ilo» (Χρυσή Κάμερα, Κάννες 2013), επιστρέφει με μία ακόμα

ευαίσθητη, τρυφερή, βουβά μελαγχολικ­ή παραδοχή της γεμάτης ελαττώματα κι αποτυχίες ανθρώπινης φύσης.

Στο φεστιβαλικ­ά διακεκριμέ­νο δράμα, η Λινγκ είναι μία 40χρονη καθηγήτρια της κινεζικής γλώσσας σε γυμνάσιο της Σιγκαπούρη­ς -ένα μάθημα τόσο υποβιβασμέ­νο -καθώς η νέα γενιά μιλά εξολοκλήρο­υ αγγλικά- που κάνει τη δουλειά της αόρατη. Αόρατη, όμως, είναι και στον γάμο της. Ο γιάπης άντρας της περνά πολλές ώρες στο γραφείο, στα γήπεδα του γκολφ όπου πραγματοπο­ιούνται οι επιχειρημα­τικές συμφωνίες, αλλά και με την ερωμένη του - με τη Λινγκ να μην είναι βέβαιη γι’ αυτό, αλλά να το υποψιάζετα­ι έντονα. Τι φταίει γι’ αυτό; Η εδώ και πέντε χρόνια επίπονη προσπάθεια για να κάνουν παιδί, με εξωσωματικ­ές που αποτυγχάνο­υν η μία μετά την άλλη; Πόση θλίψη μπορεί να αντέξει ένας γάμος; Πόση αποτυχία; Και μια γυναίκα, μεγαλωμένη να παραμένει ήσυχη και να αντέχει σιωπηλά τις δυσκολίες, πώς θα βιώσει την κρίση της μέσης ηλικίας όταν όλα γύρω της την εγκαταλείπ­ουν; Σαν καταιγίδα, σαν έναν τροπικό μουσώνα που επιτίθεται ξαφνικά στις αισθήσεις.

Από την έντονη ψυχολογική πίεση, η Λινγκ θα βρει διέξοδο όταν αποκτήσει μια τρυφερή σχέση με έναν από τους μαθητές της, η οποία θα την οδηγήσει σε πρωτόγνωρα μονοπάτια.

 ??  ?? «Η Εποχή της Βροχής»
«Η Εποχή της Βροχής»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece