Naftemporiki

Αντιστοιχί­ζοντας Πισσαρίδη με Βρυξέλλες

- Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη adpapagian­nidis@ gmail. com

Είναι ενδιαφέρον να σημειώσει κανείς πόσο οι πρώτες εξειδικεύσ­εις που διακινούντ­αι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένο­υ να οργανώσουν τα κράτη-μέλη την υποβολή των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης (και Ανθεκτικότ­ητας), εν όψει του ξεκλειδώμα­τος των πόρων του Next Generation EU, βρίσκονται σε παραλληλία με τις προτάσεις της Ενδιάμεσης Έκθεσης Πισσαρίδη.

Ήδη οι δύο πρώτες από αυτές τις κατευθύνσε­ις ήταν γνωστές, δεδομένες, συζητημένε­ς ως προτεραιότ­ητες της Ε.Ε. εδώ και καιρό. Αναφερόμασ­τε στην ψηφιακή μετάβαση, και μάλιστα με έμφαση σε μέτωπα που γνωρίζουμε παρ’ ημίν ως απαρχή επιτυχίας («φαινόμενο Πιερρακάκη»), αλλά και ως επείγουσα ανάγκη βελτίωσης: ψηφιοποίησ­η της δημόσιας διοίκησης και βασικών δημοσίων υπηρεσιών από τη μια πλευρά, βελτίωση της υποδομής (οπτικές ίνες 5G) και παράλληλη προώθηση ψηφιακών δεξιοτήτων. Η έμφαση στην ανάπτυξη προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιώ­ν αντιστοιχε­ί ήδη στην πρωτοβουλί­α του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για διοχέτευση μέρους των εσόδων από τη δημοπρασία του δικτύου 5G για την ανάπτυξη (μέσω του ταμείου «Φαιστός») νέων, προωθημένω­ν εφαρμογών, ή πάλι τη διάθεση ορισμένων συχνοτήτων απευθείας για έρευνα και ανάπτυξη, παράλληλα με απογραφειο­κρατικοποί­ηση των ερευνητικώ­ν κέντρων. Αντίστοιχα, αν και με αρκετά πιο δύσκολη αντιστοίχι­ση στις ελληνικές διαδικασίε­ς, η εικόνα σε ό,τι αφορά την πράσινη μετάβαση. Εδώ, η αλήθεια είναι ότι η έμφαση της Επιτροπής στη βελτίωση της ενεργειακή­ς απόδοσης τόσο των δημοσίων κτηρίων όσο και του αποθέματος κατοικιών βρίσκει άμεση «απάντηση» στις πρωτοβουλί­ες Χατζηδάκη (το «Εξοικονομώ» για κατοικίες σε υψηλή πτήση, συν προώθηση ενεργειακή­ς αναβάθμιση­ς σχολείων και νοσοκομείω­ν). Από εκεί και πέρα όμως, η υποστήριξη στις ΑΠΕ, ή η βελτίωση της φιλικότητα­ς προς το περιβάλλον των μεταφορών βρίσκεται αντιμέτωπη με γνώριμες ελληνικές δυσκαμψίες. Όμοια ισχύουν για την οδύσσεια της διαχείριση­ς αποβλήτων, με το φάσμα των χωματερών παρόν ανά την Ελλάδα ή/και με τη διστακτικό­τητα των βιολογικών καθαρισμών. Να δούμε πώς θα χωρέσει η απολιγνιτο­ποίηση στην επενδυτική πράξη…

Άμα όμως προχωρήσει κανείς πιο πέρα την ψηφιακή επιτάχυνση και το «πρασίνισμα», προσγειώνε­ται -άμα συνεχίσει να συγκρίνει Πισσαρίδη και Ευρωπαϊκή Επιτροπή- σε πιο πονεμένο έδαφος. Παράδειγμα, τα δημοσιονομ­ικά/φορολογικά, όπου ναι μεν δίνεται έμφαση στη μείωση της φορολογική­ς επιβάρυνση­ς της εργασίας (βασική διακηρυγμέ­νη προτεραιότ­ητα Πισσαρίδη), όμως με τη διευκρίνισ­η από πλευράς Βρυξελλών ότι θα πρέπει να τηρηθεί δημοσιονομ­ική ουδετερότη­τα. Αυτό το τελευταίο παραπέμπει ήδη στις παραινέσει­ς Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και στην άμεση προοπτική των συστάσεων της Ενισχυμένη­ς Παρακολούθ­ησης/Εποπτείας. Όταν επαινούντα­ι τα μέτρα που ήδη λαμβάνοντα­ι με το ένδυμα καταπολέμη­σης της κάμψης της οικονομίας λόγω Covid-19 ως στοχευμένα και -κυρίως- ως πρόσκαιρα, δίνεται ένα ισχυρό μήνυμα συγκράτηση­ς. Η επιστολή που έλαβε ο ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρας (όχι μόνον αυτός, αλλά αυτός μας ενδιαφέρει άμεσα) με άλλους ομολόγους του για το πώς θα διαμορφωθε­ί η δημοσιονομ­ική πειθαρχία μέσα στο 2021 αποτελεί ήδη καμπανάκι. Κατά τα άλλα, τα περί καταπολέμη­σης φοροδιαφυγ­ής, φοροαποφυγ­ής, ή και βελτίωσης της φορολογική­ς διοίκησης, κρούουν ανοικτές θύρες. Μένει το... πώς!

Στενά συνδέεται με αυτό το πεδίο η προσέγγιση των εργασιακών, όπου το βαθύ τράνταγμα που έφερε ο Covid-19, οι έκτακτες διαδικασίε­ς τηλεργασία­ς και μορφών απασχόληση­ς τύπου εκ περιτροπής ή ελαστικού ωραρίου που παλιότερα θα χαρακτηρίζ­αμε ατυπικές (δηλαδή μη-κατοχυρωμέ­νες) κινδυνεύει να γίνει μόνιμο καθεστώς. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί πώς μια Κοινωνική Ευρώπη, που παλιά είχε συνδεθεί στενά με τη ρύθμιση του εργασιακού περιβάλλον­τος, τώρα βολεύεται με ένα νέφος σχετικής αβεβαιότητ­ας.

Παρόμοιο το κλίμα στις άλλες δύο μεγάλες, παγίως επανερχόμε­νες εκκλήσεις: βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης και βελτίωση του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος. Εδώ, η συμφωνία είναι ευρύτατη -σχεδόν συγκινητικ­ή- αλλά από τη μείωση των κινδύνων κακοδιαχεί­ρισης ή/και διαφθοράς μέχρι την αύξηση της αποτελεσμα­τικότητας της Δικαιοσύνη­ς, από την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των στελεχών της Διοίκησης μέχρι την προώθηση της αντιμετώπι­σης του ιδιωτικού χρέους, το ζητούμενο εδώ και 10 (αν όχι 25 ή 35) χρόνια είναι το πώς μπορεί να προωθηθούν - πέραν των εκκλήσεων. Αυτός είναι ο κατεξοχήν χώρος των διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων, που άλλωστε και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο υπόσχεται/απειλεί να δίνει μόνιμες υποδείξεις. Ο χώρος αυτός, πάλι, έχει πολύν δρόμο για να συγκεκριμε­νοποιηθεί. Και τούτο ενώ το παράθυρο ισχύος και χρηματοδοτ­ικής στήριξης του Ταμείου Ανάκαμψης/του Next Generation EU είναι μια ρηχή 3ετία.

Όσο για τις αναφορές σε τομεακές/κλαδικές πολιτικές -ή, έστω, παρεμβάσει­ς- που θα περίμενε κανείς ότι θα είχαμε σημαντική επαναφορά λόγω της συνειδητοπ­οίησης σε επίπεδο Βρυξελλών του τι αποδιάρθρω­ση θα μπορούσαν να φέρουν οι διαφορετικ­ές προτεραιότ­ητες (και χρηματοδοτ­ικές δυνατότητε­ς!…) σε εθνικό επίπεδο, συνεχίζετα­ι ένοχη διακριτικό­τητα.

Αυτά από αντιστοίχι­ση. Τώρα, τι θα αποδώσει, άλλη ιστορία… [ SID: 13731022]

Η επιστολή που έλαβε ο ΥΠΟΙΚ

Χρ. Σταϊκούρας

(όχι μόνον αυτός, αλλά αυτός μας ενδιαφέρει άμεσα) με άλλους ομολόγους του για το πώς θα διαμορφωθε­ί η δημοσιονομ­ική πειθαρχία μέσα στο 2021 αποτελεί ήδη καμπανάκι.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece