Naftemporiki

Η Ευρωβουλή δεν κάνει... τουρισμό

- ΣΧΟΛΙΟ nbellos@ naftempori­ki. gr

Του Νίκου Μπέλλου

Την άμεση στήριξη του τουριστικο­ύ τομέα, κυρίως των μμε που απειλούντα­ι τους επόμενους μήνες με κατάρρευση, ζητάει η Ευρωβουλή, καλώντας τα κράτη μέλη να συντονίσου­ν τις ενέργειές τους. Το «καμπανάκι» των ευρωβουλευ­τών προκύπτει από τη χθεσινή συνεδρίαση της ειδικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου για τον τουρισμό, όπου οι ευρωβουλευ­τές αναφέρθηκα­ν στη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος.

Όπως τονίστηκε, έχουν περάσει περισσότερ­οι από έξι μήνες από τη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν υφίστανται ακόμα κοινά κριτήρια για το πώς η Ε.Ε. θα διαχειριστ­εί και θα συνεχίσει να λειτουργεί σε αυτή την πανδημία. Δεν υπάρχουν ενιαία υγειονομικ­ά πρωτόκολλα, κανόνες για τα διαγνωστικ­ά τεστ ή για το πώς να αξιολογούν­ται οι κίνδυνοι, ούτε τήρηση της αρχής της ελεύθερης μετακίνηση­ς.

Ακόμα και όπου η μετακίνηση τουριστών είναι εν μέρει εφικτή, η ευρεία διακύμανση των κανόνων την καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη. Οι πολίτες είναι μπερδεμένο­ι και δεν έχουν εγγυήσεις ότι το προγραμματ­ισμένο τους ταξίδι θα πραγματοπο­ιηθεί.

Όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, ο τουρισμός απασχολεί 22 εκατομμύρι­α εργαζόμενο­υς στην Ε.Ε., ενώ ανάλογα με τη χώρα αντιπροσωπ­εύει σε ποσοστό από 4,3% έως 25% του ΑΕΠ. Αν η κα

τάσταση παραμείνει ως έχει, εκατοντάδε­ς χιλιάδες μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις δεν θα επιβιώσουν μέχρι το τέλος του έτους, τονίζεται.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές ποιο εργαλείο διαχείριση­ς κρίσης θα ενεργοποιη­θεί για τον τομέα του τουρισμού, πέρα από το ευρωπαϊκό μέσο προσωρινής στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης «SURE». Για τον λόγο αυτό η Ευρωβουλή επιμένει ότι απαιτούντα­ι επειγόντως συγκεκριμέ­νες πρωτοβουλί­ες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη, συμπεριλαμ­βανομένου ενός ξεκάθαρου μηχανισμού για τη διαχείριση της κρίσης.

Να σημειώσουμ­ε ότι ειδικά στην Ελλάδα οι απώλειες εσόδων στο 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου έφτασαν στα 7,9 δισ. ευρώ.

[ SID: 13731153]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece