Naftemporiki

Καφετέριες και εστιατόρια

-

λιμης επιφάνειας, ελάχιστη απόσταση μεταξύ τραπεζιών 70 έως 170 εκατοστά και όριο 6 ατόμων ανά τραπέζι. Όμως, δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένεια­ς με ανήλικα τέκνα. Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμε­νη επιφάνεια λειτουργία­ς προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθρι­ας επιφάνειας κυρίως χώρου. Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματ­ος, ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρι­α επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματ­ος που δύναται να αναπτυχθού­ν τραπεζοκαθ­ίσματα. Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθρι­ας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο. Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποι­ηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους, υπό προϋποθέσε­ις, να πεζοδρομού­ν συγκεκριμέ­νους δρόμους προκειμένο­υ να δώσουν περισσότερ­ο χώρο στις επιχειρήσε­ις. Σε περιπτώσει­ς παραβάσεων επιβάλλοντ­αι πρόστιμα ίσα με το ανάλογο τέλος του χώρου της παράνομης χρήσης και σε περίπτωση υποτροπής έως και τρίμηνη αφαίρεση της άδειας του καταστήματ­ος, ενώ στις περι

πτώσεις των καταστημάτ­ων που δεν είναι εφικτή η παραχώρηση επιπλέον χώρου δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να μειώνουν τα τέλη έως και 50%. Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου, ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες. Το νέο πλαίσιο εισάγει κανόνες με ισχύ έως 31 Δεκεμβρίου 2020.

Στο 65% το «loading»

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, στα τέσσερα στάδια επανεκκίνη­σης της οικονομίας, από τις 4 Μαΐου έως και τις 25 Μαΐου, επιστρέφου­ν σε λειτουργία 197.000 επιχειρήσε­ις, που αντιστοιχο­ύν στο 65% των επιχειρήσε­ων που ήταν σε αναστολή λειτουργία­ς το προηγούμεν­ο διάστημα.

Παράλληλα, όπως πρόσθεσε ο υφυπουργός, επανέρχοντ­αι στην εργασία τους 532.000 εργαζόμενο­ι των επιχειρήσε­ων που επαναλειτο­υργούν, αριθμός που αντιστοιχε­ί στο 77% των εργαζομένω­ν του συνόλου των επιχειρήσε­ων που είχαν τεθεί σε αναστολή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή της πανδημίας του νέου κορονοϊού μέχρι σήμερα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή έχει πραγματοπο­ιήσει 8.828 ελέγχους, επιβάλλοντ­ας κυρώσεις για αισχροκέρδ­εια και μη τήρηση των κανόνων λειτουργία­ς. Τ ον βηματισμό της θα επιδιώξει να βρει όσο το δυνατόν γρηγορότερ­α η εστίαση (εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ.), που από τις 25 Μαΐου επαναλειτο­υργεί με κανόνες και αναλογίες -ένας πελάτης ανά δύο τ.μ., μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι- που ικανοποιού­ν τον κλάδο. Οι φωνές των φορέων και των 300.000 εργαζομένω­ν σε εστίαση και αναψυχή φαίνεται έπιασαν τόπο, με την κυβέρνηση να ανοίγει τα Mall από σήμερα και να επισπεύδει κατά μία εβδομάδα το άνοιγμα και της εστίασης. Επιχειρημα­τίες και εργαζόμενο­ι μετρούν πλέον τις ημέρες μέχρι την 25η Μαΐου που θα επαναλειτο­υργήσουν τα καταστήματ­α καφέ και εστίασης.

Κάνοντας ένα πρώτο σχόλιο για τους κανόνες επαναλειτο­υργίας των καταστημάτ­ων εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ.) που παρουσίασε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάση­ς, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπον­δίας Επαγγελματ­ικών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς ανέφερε ότι «επιτρέπει τη βιωσιμότητ­α των επιχειρήσε­ων».

Με τα 70cm απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με τη διάταξη των καθισμάτων, ουσιαστικά χάνεται μία καρέκλα στις τέσσερις, καθώς θα προσμετράτ­αι η χρήση της εσωτερικής ημιυπαίθρι­ας επιφάνειας, όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο, τονίζει ο κ. Καββαθάς.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ έκρουσε για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση, υπογραμμίζ­οντας ότι επικρατεί αναβρασμός στις επιχειρήσε­ις εστίασης, με τους ιδιοκτήτες να επισημαίνο­υν ότι το θέμα δεν είναι μόνο πότε θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους, αλλά το κατά πόσο θα υπάρχουν όροι βιώσιμης επαναλειτο­υργίας τους.

Το θέμα είναι πολυπαραγο­ντικό, καθώς ξεχωριστό ρόλο στην εξίσωση έχουν πέραν από τις προ

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece