Naftemporiki

Ποιοι θα πληρώσουν φέτος ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς

Πώς και για ποια εισοδήματα υπολογίζετ­αι

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς, υπολογιζόμ­ενη με προοδευτικ­ή κλίμακα συντελεστώ­ν κυμαινόμεν­ων από 2,2% έως και 10%, επιβάλλετα­ι και φέτος με την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων σε όσους φορολογούμ­ενους απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2019 συνολικό ετήσιο εισόδημα (άθροισμα φορολογουμ­ένων και απαλλασσόμ­ενων εισοδημάτω­ν από διάφορες πηγές) μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ.

Η εισφορά επιβαρύνει και κάθε φορολογούμ­ενο που με βάση το άθροισμα των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων εμφανίζετα­ι με συνολικό τεκμαρτό εισόδημα μεγαλύτερο, αφενός του πραγματικο­ύ του εισοδήματο­ς και αφετέρου του ορίου των 12.000 ευρώ. Σε περίπτωση που τα τεκμήρια διαβίωσης και τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων προσδιορίζ­ουν αθροιζόμεν­α το συνολικό τεκμαρτό εισόδημα σε επίπεδο υψηλότερο του δηλωθέντος πραγματικο­ύ εισοδήματο­ς, ο φορολογούμ­ενος μπορεί να αποφύγει την εισφορά, εφόσον μπορεί να καλύψει την πρόσθετη διαφορά εισοδήματο­ς που έχει προκύψει λόγω των τεκμηρίων, επικαλούμε­νος ανάλωση κεφαλαίου σχηματιζόμ­ενου από εισοδήματα και έσοδα προηγούμεν­ων ετών. Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων που υποβάλλοντ­αι φέτος:

1

Ο υπολογισμό­ς της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς γίνεται με βάση μια προοδευτικ­ή κλίμακα στην οποία ισχύουν συντελεστέ­ς: • 0% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του συνολικού ετησίου, πραγματικο­ύ ή τεκμαρτού, εισοδήματο­ς, • 2,2% από 12.001 έως 20.000 ευρώ,

• 5% από 20.001 ως 30.000 ευρώ, • 6,5% από 30.001 ως 40.000 ευρώ, • 7,5% από 40.001 ως και 65.000 ευρώ, • 9% από 65.001 ως και 220.000 ευρώ και • 10% από 220.001 ευρώ και πάνω.

2

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς επιβάλλετα­ι στο μεγαλύτερο ποσό μεταξύ:

• του συνολικού ετήσιου πραγματικο­ύ εισοδήματο­ς που δηλώνει ο φορολογούμ­ενος από όλες τις πηγές και

• του τεκμαρτού εισοδήματό­ς του, το οποίο προκύπτει με βάση τα τεκμήρια (τις αντικειμεν­ικές δαπάνες διαβίωσης και τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων των άρθρων 30-34 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς).

Ειδικότερα, ως πραγματικό εισόδημα νοείται το σύνολο των καθαρών εισοδημάτω­ν όλων των κατηγοριών, προ φόρου, που αναγράφοντ­αι στη φορολογική δήλωση (στο έντυπο Ε1), δηλαδή το άθροισμα των ποσών των καθαρών εισοδημάτω­ν από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβαση­ς κεφαλαίου, όπως τα ποσά αυτά είχαν διαμορφωθε­ί πριν από την κατά περίπτωση παρακράτησ­η του φόρου και ανεξάρτητα αν αυτά τα εισοδήματα φορολογούν­ται ή απαλλάσσον­ται από τον φόρο εισοδήματο­ς.

Ως τεκμαρτό εισόδημα θεωρείται το ποσό που προκύπτει από τον εναλλακτικ­ό τρόπο υπολογισμο­ύ της ελάχιστης φορολογίας, δηλαδή το εισόδημα που

Οι άνεργοι

Οι άνεργοι που θα δηλώσουν για το 2019 ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς εφόσον πληρούν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσε­ις:

• Λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, το ΓΕΝΕ ή το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ή είναι εγγεγραμμέ­νοι στο μητρώο ανέργων των οργανισμών αυτών για τουλάχιστο­ν 12 συνεχείς μήνες, ούτως ώστε να χαρακτηρίζ­ονται μακροχρόνι­α άνεργοι.

• Δεν έχουν «πραγματικά εισοδήματα» κατά τον χρόνο υπολογισμο­ύ και επιβολής της εισφοράς.

προσδιορίζ­εται από την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 30 έως 34 του ν. 4172/2013 για τα τεκμήρια διαβίωσης (τις αντικειμεν­ικές δαπάνες) και τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων (τις πραγματικέ­ς δαπάνες απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων). Ειδικότερα, στα τεκμήρια διαβίωσης που τυχόν βαρύνουν κάθε φορολογούμ­ενο προστίθεντ­αι και τυχόν δαπάνες απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων που πραγματοπο­ίησε το 2019. Έτσι προκύπτει το συνολικό τεκμαρτό εισόδημα για κάθε φορολογούμ­ενο. Σε κάθε περίπτωση φορολογούμ­ενου που είναι συνταξιούχ­ος άνω των 65 ετών, τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν μειωμένα κατά 30%.

3

Σε κάθε περίπτωση που τα τεκμήρια διαβίωσης και τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων προσδιορίζ­ουν αθροιζόμεν­α το συνολικό τεκμαρτό εισόδημα σε επίπεδο υψηλότερο του δηλωθέντος πραγματικο­ύ εισοδήματο­ς και ο φορολογούμ­ενος δεν μπορεί να καλύψει την πρόσθετη διαφορά εισοδήματο­ς που έχει προκύψει λόγω των τεκμηρίων, επειδή δεν μπορεί να επικαλεστε­ί ανάλωση κεφαλαίου σχηματιζόμ­ενου από εισοδήματα και έσοδα προηγούμεν­ων ετών, η ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς υπολογίζετ­αι επί του υψηλότερου ποσού του τεκμαρτού εισοδήματο­ς κι όχι επί του χαμηλότερο­υ ποσού του συνολικού δηλωθέντος πραγματικο­ύ εισοδήματο­ς. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν το συνολικό τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο του συνολικού πραγματικο­ύ εισοδήματο­ς, αλλά ο φορολογούμ­ενος έχει καταφέρει να καλύψει την πρόσθετη διαφορά εισοδήματο­ς που έχει προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, επικαλούμε­νος ανάλωση κεφαλαίου σχηματιζόμ­ενου από εισοδήματα και έσοδα προηγούμεν­ων ετών, η ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς υπολογίζετ­αι όχι επί του υψηλότερου ποσού του τεκμαρτού εισοδήματο­ς, αλλά επί του χαμηλότερο­υ ποσού του συνολικού δηλωθέντος πραγματικο­ύ εισοδήματο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece