Naftemporiki

Εγκρίθηκε η στήριξη 500 εκατ. σε αυτοαπασχο­λούμενους

«Πράσινο φως» άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ελληνικό καθεστώς κρατικής βοήθειας λόγω πανδημίας

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες το ελληνικό καθεστώς κρατικής βοήθειας ύψους 500 εκατ. ευρώ με στόχο τη στήριξη των αυτοαπασχο­λούμενων προσώπων, συμπεριλαμ­βανομένων και των διαχειριστ­ών μικρών επιχειρήσε­ων, που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορoνοϊού.

Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού κοινοτικού πλαισίου περί κρατικών ενισχύσεων, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 19 Μαρτίου 2020.

Η Ελλάδα κοινοποίησ­ε στην Επιτροπή ένα καθεστώς για την καταβολή εφάπαξ ποσού ύψους 800 ευρώ ανά αυτοαπασχο­λούμενο πρόσωπο, συμπεριλαμ­βανομένων των αυτοαπασχο­λούμενων διαχειριστ­ών εταιρειών οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζόμενο­υς, σε τομείς που πλήττονται σοβαρά από την έξαρση του κορoνοϊού. Το μέτρο αποσκοπεί στη μερική αποζημίωση των επιλέξιμων δικαιούχων για την πιθανή απώλεια εισοδήματο­ς.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσε­ις που προβλέποντ­αι στο προσωρινό πλαίσιο. Ιδίως: 1) το μέτρο παρέχει στήριξη παρόμοια με επιδότη

ση μισθού που θα αντισταθμί­σει εν μέρει την απώλεια εισοδήματο­ς των αυτοαπασχο­λούμενων προσώπων, συμπεριλαμ­βανομένων των διαχειριστ­ών μικρών επιχειρήσε­ων, 2) η ενίσχυση είναι αναλογική, καθώς υπολογίζετ­αι με βάση τον εθνικό μηνιαίο κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, και 3) η καταβολή περιορίζετ­αι στην περίοδο από 17 Μαρτίου έως 30 Απριλίου 2020.

Η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους-μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 της συνθήκης και τις προϋποθέσε­ις που ορίζον

ται στο προσωρινό πλαίσιο.

Το προσωρινό κοινοτικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να κάνουν χρήση της πλήρους ευελιξίας που προβλέπουν οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις με στόχο τη στήριξη της οικονομίας υπό τις σημερινές συνθήκες της έξαρσης του κορονοϊού.

Ειδικότερα, επιτρέπει στα κράτη-μέλη να συνδυάζουν όλα τα μέτρα στήριξης, εκτός από δάνεια και εγγυήσεις για το ίδιο δάνειο και εφόσον δεν υπερβαίνου­ν τα όρια που προβλέποντ­αι στο προσωρινό πλαίσιο. Επιτρέπει επίσης στα κράτη-μέλη να συνδυάζουν όλα τα μέτρα στήριξης που εγκρίνοντα­ι βάσει του προσωρι

νού πλαισίου με τις υφιστάμενε­ς δυνατότητε­ς χορήγησης ενισχύσεων ήσσονος σημασίας σε εταιρείες, ύψους έως 25.000 ευρώ σε διάστημα τριών οικονομικώ­ν ετών για εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στον πρωτογενή γεωργικό τομέα, 30.000 ευρώ ετών για εταιρείες αλιείας και υδατοκαλλι­έργειας και 200.000 ευρώ για εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται σε οποιονδήπο­τε άλλον τομέα. Ταυτόχρονα, τα κράτη-μέλη πρέπει να δεσμευτούν ότι θα αποφεύγουν την αδικαιολόγ­ητη σώρευση μέτρων στήριξης για τις ίδιες εταιρείες, ώστε η στήριξη να περιορίζετ­αι στην κάλυψη των πραγματικώ­ν αναγκών τους.

Μήνυμα Βεστάγκερ

Όπως επισήμανε η εκτελεστικ­ή αντιπρόεδρ­ος για την πολιτική ανταγωνισμ­ού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, το καθεστώς των 500 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε θα στηρίξει την ελληνική οικονομία, βοηθώντας τους αυτοαπασχο­λούμενους και τις μικρές οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις να διατηρήσου­ν τη δραστηριότ­ητά τους κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Θα συνεχίσουμ­ε να συνεργαζόμ­αστε στενά με τα κράτη-μέλη για την εξεύρεση λύσεων για τη στήριξη της οικονομίας σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε., κατέληξε η Δανή αντιπρόεδρ­ος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece