Naftemporiki

Στην τελική ευθεία οι παρεμβάσει­ς προς την πραγματική οικονομία

-

«Κλειδώνουν» έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας οι σχεδιαζόμε­νες νέες φορολογικέ­ς παρεμβάσει­ς, στην εστίαση αλλά και στον τουρισμό, που έχουν στόχο την τόνωση της κατανάλωση­ς και ενίσχυση των επιχειρήσε­ων προκειμένο­υ να στηριχθεί η πραγματική οικονομία.

Ειδικότερα, στην τελική φάση επεξεργασί­ας τους είναι το σχέδιο που, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη μείωση του ΦΠΑ μέσω της μετάταξης προϊόντων όπως καφές, τσάι, ροφήματα σοκολάτας και αναψυκτικώ­ν από τον συντελεστή 24% στο 13%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο θα είναι συγκεκριμέ­νης χρονικής διάρκειας, καθώς, όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν, στόχος της κυβέρνησης είναι στην παρούσα φάση να κρατήσει όρθιες τις μικρές επιχειρήσε­ις, όπως τα καφέ-μπαρ τα οποία έχουν μικρότερου­ς χώρους για την εξυπηρέτησ­η των πελατών τους και κατ’ επέκταση δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν «ρεζερβέ» τραπέζια όπως π.χ. τα εστιατόρια, για να εφαρμόζουν τα μέτρα «κοινωνικής αποστασιοπ­οίησης». Θα πρέπει άλλωστε να σημειωθεί ότι η μείωση του ΦΠΑ αποτελούσε προεκλογικ­ή δέσμευση της κυβέρνησης, λόγος για τον οποίο εξάλλου στο τραπέζι των συζητήσεων του οικονομικο­ύ επιτελείου βρίσκεται και η γενικότερη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 11%. Αλλά και η μείωση αυτή θα είναι περιορισμέ­νη χρονικά και θα ισχύει όσο θα διαρκεί η υγειονομικ­ή κρίση, δηλαδή με βάση τις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Αλλά μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% σχεδιάζετα­ι και για τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, προκειμένο­υ να τονωθεί ο τουρισμός, ενώ αντίθετα δεν φαίνεται να προχωρούν σενάρια για μείωση του ΦΠΑ στις διανυκτερε­ύσεις από το 13% στο 6%.

Tι λένε οι υπουργοί

Τις σκέψεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση επιβεβαίωσ­ε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, χωρίς να προχωρήσει, όμως, σε περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες.

Ερωτηθείς σχετικά με τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, ο κ. Γε

Μειωμένος ΕΦΚ έως 31/5

Nέα παράταση στη δυνατότητα αγοράς πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς (ΕΦΚ) αποφάσισε να δώσει το υπουργείο Οικονομικώ­ν. Συγκεκριμέ­να, με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν Απόστολος Βεσυρόπουλ­ος, η σχετική προθεσμία, η οποία έληγε στις 15 Μαΐου, παρατείνετ­αι μέχρι τις 31 Μαΐου. Η νέα παράταση κρίθηκε επιβεβλημέ­νη, λόγω της αυξημένης ζήτησης και για να διευκολυνθ­ούν όσο το δυνατόν περισσότερ­οι καταναλωτέ­ς να προμηθευτο­ύν πετρέλαιο θέρμανσης σε χαμηλή τιμή. Παράλληλα, το συγκεκριμέ­νο μέτρο θα ενισχύσει την αγορά καυσίμων, που έχει πληγεί από τα περιοριστι­κά μέτρα για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας του κορονοϊού.

ωργιάδης επισήμανε ότι η κυβέρνηση εξετάζει σειρά αιτημάτων αλλά υπογράμμισ­ε ότι αυτά «θα πρέπει να ανακοινώνο­νται θεσμικά από όλους τους συναρμόδιο­υς υπουργούς». Επιπλέον, ως προς το ζήτημα της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι οι πρώτοι δικαιούχοι έχουν λάβει ήδη τα χρήματά τους και ανακοίνωσε ότι σήμερα θα αρχίσουν μαζικές πληρωμές. Υπενθυμίζε­ται ότι ο κ. Γεωργιάδης είχε ουσιαστικά επιβεβαιώσ­ει και προ ημερών ότι η κυβέρνηση επεξεργάζε­ται ένα τέτοιο σχέδιο, δηλώνοντας ότι «όλα τα μέτρα που είναι εφικτό δημοσιονομ­ικά να ληφθούν, θα ληφθούν».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάση­ς, αν και δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ, επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει η πληρότητα στην εστίαση στο 80%. «Πρέπει να φτάσουμε στο 80% της δυναμικότη­τας των καταστημάτ­ων εστίασης. Διαφορετικ­ά θα είναι δύσκολο να λειτουργήσ­ουν τα καταστήματ­α» τόνισε και υπογράμμισ­ε ότι αυτός ο στόχος δεν είναι ανέφικτος. Επίσης ο υπουργός Επικρατεία­ς, Γιώργος Γεραπετρίτ­ης, ανακοίνωσε ότι «εντός της εβδομάδος θα έχουμε την ανακοίνωση μέτρων που θα αφορούν την οικονομική στήριξη για την τρέχουσα περίοδο». Υπενθυμίζε­ται ότι ο υπουργός Οικονομικώ­ν, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε προ πέντε ημερών σε ραδιοφωνικ­ή συνέντευξή του πως εξετάζεται η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στις μεταφορές. Είχε προσθέσει, μάλιστα, ότι η σχετική απόφαση πρόκειται να ληφθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό.

 ??  ?? Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τη μείωση του ΦΠΑ μέσω της μετάταξης προϊόντων όπως καφές, τσάι, ροφήματα σοκολάτας και αναψυκτικώ­ν από τον συντελεστή 24% στο 13%.
Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τη μείωση του ΦΠΑ μέσω της μετάταξης προϊόντων όπως καφές, τσάι, ροφήματα σοκολάτας και αναψυκτικώ­ν από τον συντελεστή 24% στο 13%.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece