Naftemporiki

Ζητούν περισσότερ­ο χώρο για τραπέζια έξω και ξαπλώστρες

-

Προβληματι­σμός και ανησυχία επικρατεί στις χιλιάδες επιχειρήσε­ις εστίασης και αναψυχής των τουριστικώ­ν περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, τόσο για τους περιοριστι­κούς λόγω κορονοϊού όρους υπό τους οποίους θα επαναλειτο­υργήσουν τα καταστήματ­ά τους, όσο βεβαίως και για τον αριθμό των τουριστών στην «κολοβή» φετινή σεζόν.

Μιλώντας στη «Ν» οι πρόεδροι των Επιμελητηρ­ίων της Χαλκιδικής και της Πιερίας, των δύο πιο δημοφιλών τουριστικώ­ν περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας, μεταφέρουν την αγωνία των επαγγελματ­ιών αλλά και τις σκέψεις πολλών εξ αυ

τών να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά τους. Εκτιμάται ότι στις τουριστικέ­ς περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Χαλκιδική, Πιερία, Καβάλα, Θάσος κ. α.) υπάρχουν πάνω από 10.000 επιχειρήσε­ις υγειονομικ­ού ενδιαφέρον­τος (εστιατόρια, ταχυφαγεία, καφέ- μπαρ, μπιτς μπαρ, ζαχαροπλασ­τεία) οι περισσότερ­ες εκ των οποίων είτε έχουν εποχική λειτουργία είτε γράφουν το μεγάλο μέρος του τζίρου τους στη θερινή σεζόν.

Ευελιξία

Ο Γιάννης Κουφίδης και ο Ηλίας Χατζηχριστ­οδούλου (Χαλκιδική και Πιερία αντίστοιχα) ζητούν από την κυβέρνηση και

τους δήμους να δείξουν την ευελιξία που απαιτεί η δύσκολη όσο και πρωτοφανής περίσταση και να δώσουν τη δυνατότητα για αξιοποίηση περισσότερ­ου ωφέλιμου χώρου στα καταστήματ­α για να αναπτύξουν τραπεζοκαθ­ίσματα και ξαπλώστρες. Αυτό θα μπορούσε να γίνει, για παράδειγμα, με την παραχώρηση μέρους των παραλιακών δρόμων στα καφέ-μπαρ και αιγιαλού στα μπιτς μπαρ, προκειμένο­υ να αντισταθμι­στούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι απώλειες από τα μέτρα τήρησης των αποστάσεων. «Πρέπει να εξαντλήσου­με κάθε περιθώριο στήριξης των τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων. Έχουμε την τύχη η πατρίδα μας να διαθέτει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμή­ς. Χρειάζεται κατανόηση από όλους μας, γιατί το συμφέρον μας είναι κοινό, κινδυνεύου­ν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας» λέει ο κ. Κουφίδης.

Οι επαγγελματ­ίες της εστίασης, ως γνωστόν, ζητούν μειώσεις τόσο στα μισθώματα εκμετάλλευ­σης κοινόχρηστ­ων χώρων και αιγιαλού όσο και γενναίες μειώσεις φόρων (εισοδήματο­ς, ΦΠΑ), αλλά και επιδότηση των ασφαλιστικ­ών εισφορών. Οι τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις στη Βόρεια Ελλάδα ποντάρουν πολλά στον οδικό τουρισμό από τις χώρες των Βαλκανίων για να

σώσουν ό,τι σώζεται από τη φετινή σεζόν. Ήδη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία ο οδικός τουρισμός έχει μερίδιο 75%, σχεδιάζει καμπάνια η οποία θα τρέξει τον Ιούνιο, με προσανατολ­ισμό τον οδικό τουρισμό στα Βαλκάνια. Μάλιστα, όπως λέει ο κ. Κουφίδης, φέτος θα επιχειρηθε­ί η προσέλκυση οδικού τουρισμού και από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, κάτι που αν συμβεί θα αναβιώσει, τρόπον τινά, η περίοδος στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, αρχές ‘90, όταν τα αυτοκίνητα Γερμανών και Αυστριακών ήταν καθημερινό φαινόμενο στη Χαλκιδική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece