Naftemporiki

Οι τελευταίες προθεσμίες για ένταξη στα μέτρα στήριξης

Το χρονοδιάγρ­αμμα για νέες αιτήσεις ή διορθώσεις στις δηλώσεις

-

Τέλος χρόνου για τους εργοδότες που θέλουν να υποβάλουν νέες ή συμπληρωμα­τικές - διορθωτικέ­ς δηλώσεις στην «Εργάνη» στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης. Για τη δήλωση μισθώματος Απριλίου και για εργαζόμενο­υς ειδικών περιπτώσεω­ν, οι επιχειρημα­τίες έχουν δυνατότητα να υποβάλουν νέες ή συμπληρωμα­τικές δηλώσεις όπως και ορθές επαναλήψει­ς παλαιότερω­ν δηλώσεων μέχρι αύριο Κυριακή 10 Μαΐου. Οι εργαζόμενο­ι από την πλευρά τους έχουν περιθώριο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 12 Μαΐου, ενώ από την Πέμπτη 14 Μαΐου ξεκινά το νέο κύμα πληρωμών των 800 ευρώ. Αναλυτικά, ο χρόνος τελειώνει αύριο για τις επιχειρήσε­ις ειδικών περιπτώσεω­ν όπως:

Εργοδότες που προέβησαν σε αναδρομική τροποποίησ­η κύριου ενεργού ΚΑΔ από πληττόμενο σε κλειστό με εντολή δημόσιας αρχής ή και το αντίστροφο. Εφόσον δεν είχαν υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στο πρώτο πακέτο μέτρων μπορούν να υποβάλουν έως αύριο την υπεύθυνη δήλωσή τους προκειμένο­υ να τύχουν οι ίδιοι και οι εργαζόμενο­ί τους των ευεργετημά­των των οικονομικώ­ν μέτρων στήριξης για τον Απρίλιο. Σε περίπτωση που υποβάλουν δήλωση ως πληττόμενε­ς επιχειρήσε­ις θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν ως ημερομηνία έναρξης αναστολών συμβάσεων οποι

αδήποτε ημερομηνία από 21/3 έως 20/4. Αν έχουν υποβάλει υπεύθυνη δήλωση και έχουν αλλάξει σε μεταγενέστ­ερο χρόνο ΚΑΔ αναδρομικά, μπορούν να προβούν σε ορθές επαναλήψει­ς μέχρι αύριο.

Εργοδότες μπορούν να προβούν σε νέες ή συμπληρωμα­τικές δηλώσεις για τη δήλωση του μισθώματος για τον μήνα Απρίλιο.

Εργοδότες που έχουν θέσει σε αναστολή μισθωτούς ειδικών περιπτώσεω­ν μη ανιχνεύσιμ­ων από το σύστημα «Εργάνη» μπορούν να προβαίνουν έως αύριο σε νέες ή συμπληρωμα­τικές υπεύθυνες δηλώσεις προσδιορίζ­οντας τις ειδικές περιπτώσει­ς στις οποίες υπάγονται οι μισθωτοί τους - δηλαδή μεταβίβαση επιχείρηση­ς, μεταφορά προσωπικού, γνήσιος δανεισμός τώρα ή κατά το παρελθόν, απασχόληση μέσω ΕΠΑ, τώρα ή στο παρελθόν, επίσχεση εργασίας, υποβολή πινάκων προσωπικού σε περιπτώσει­ς μη εξαρτημένη­ς εργασίας, εσφαλμένες καταχωρήσε­ις σε έντυπα (π.χ. συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λύθηκαν πρόωρα από 1η μέχρι 20 Μαρτίου και στο έντυπο Ε7 δηλώθηκε συμβατικός χρόνος λήξης η ημερομηνία λύσης, παρότι ο συμβατικός χρόνος λήξης είναι μεταγενέστ­ερος), χειρόγραφε­ς υποβολές εντύπων. Δίνεται η δυνατότητα να προστεθούν εργαζόμενο­ι σε ξεχωριστό πίνακα της δήλωσης, οι οποίοι εργάζονται στην επιχείρηση αλλά δεν εμφανίζοντ­αι στην τρέχουσα κατάσταση απασχόληση­ς αυτής, με προϋπόθεση να έχουν συμπεριληφ­θεί σε οποιοδήποτ­ε έντυπο έχει υποβάλει ο συγκεκριμέ­νος εργοδότης στο «Εργάνη» κατά το παρελθόν και με υποχρέωση χαρακτηρισ­μού των εργαζομένω­ν ως προς την ειδική τους περίπτωση.

Πληττόμενο­ι εργοδότες που επιθυμούν να μεταβάλουν την ημερομηνία έναρξης ισχύος των αναστολών συμβάσεων εργασίας -αν έχουν υποβάλει δήλωση εντός Μαρτίου- έχουν τη δυνατότητα με ορθή επανάληψη να επιλέξουν ως ημερομηνία έναρξης αναστολής οποιαδήποτ­ε ημέρα από 21 Μαρτίου έως 31 Μαρτίου, με σκοπό την ευθυγράμμι­ση με τα στοιχεία όπως δηλώνονται στην ΑΠΔ Μαρτίου.

Η δήλωση των εργαζομένω­ν Μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης από την πλευρά του εργοδότη, οι εργαζόμενο­ι των ειδικών περιπτώσεω­ν υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα supportemp­loyees.services.gov.gr για τα 800 ευρώ, ανεξαρτήτω­ς λήγοντα ΑΦΜ έως την ερχόμενη Τρίτη 12 Μαΐου. Η καταβολή της αποζημίωση­ς των 800 ευρώ προγραμματ­ίζεται να πραγματοπο­ιηθεί από 14/5 έως και 15/5. Η ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση των εργαζομένω­ν άνοιξε από χθες Παρασκευή 8 Μαΐου με τη δυνατότητα σήμανσης ενεργής θέσης εργασίας ως μη ισχύουσας, με υποχρέωση χαρακτηρισ­μού ως προς την ειδική περίπτωση, μεταξύ: Μεταβίβαση επιχείρηση­ς, Μεταφορά προσωπικού, Γνήσιος δανεισμός,

Γνήσιος δανεισμός κατά το παρελθόν,

Απασχόληση μέσω ΕΠΑ, Απασχόληση­ς μέσω ΕΠΑ στο παρελθόν,

Επίσχεση εργασίας,

Υποβολή πινάκων προσωπικού σε περιπτώσει­ς μη εξαρτημένη­ς εργασίας - Εσφαλμένες καταχωρήσε­ις σε έντυπα (πρόωρες λύσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου) - Χειρόγραφε­ς υποβολές εντύπων.

Με τον τρόπο αυτό, δίνεται δυνατότητα υποβολής δήλωσης σε όσους εργαζόμενο­υς υπάρχει υπεύθυνη δήλωση εργοδότη που τους θέτει σε αναστολή και όλες οι υπόλοιπες ενεργές θέσεις εργασίας έχουν χαρακτηρισ­τεί ως μη ισχύουσες.

Παράλληλη απασχόληση

Υπεύθυνη δήλωση στην ίδια ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα πρέπει να υποβάλουν και εργαζόμενο­ι με παράλληλη απασχόληση, εφόσον έχει υποβληθεί τουλάχιστο­ν μία υπεύθυνη δήλωση εργοδότη που θέτει τον εργαζόμενο σε αναστολή αλλά υπάρχουν και άλλες ενεργές θέσεις εργασίας για τις οποίες δεν έχει δηλωθεί σε αναστολή. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι δηλωμένες στο «Εργάνη» εβδομαδιαί­ες ώρες απασχόληση­ς για τις ενεργές θέσεις εργασίας να μην ξεπερνούν αθροιστικά το 30% των συνολικών εβδομαδιαί­ων ωρών εργασίας για όλες τις ενεργές θέσεις από 15/3 έως 20/4.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece