Naftemporiki

Πέθανε ο Κριστόφ Πεντερέτσκ­ι

Ένας από τους μεγάλους σύγχρονους συνθέτες

-

ΟΠολωνός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Κριστόφ Πεντερέτσκ­ι, γνωστός ως ένας από τους μεγάλους σύγχρονους συνθέτες και από τους πλέον καινοτόμου­ς, πέθανε χθες σε ηλικία 86 ετών, στη γενέτειρά του, Κρακοβία, όπως μετέδωσαν πολωνικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Πεντερέτσκ­ι, που είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία και είχε συνεργαστε­ί με συμφωνικές ορχήστρες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική κατά την πολυετή καριέρα του, κατέληξε ύστερα από μακρά ασθένεια, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, που επικαλούντ­αι την Ένωση Λούντβιχ βαν Μπετόβεν της Κρακοβίας, την οποία ίδρυσε η σύζυγός του, Ελζμπιέτα. «Ύστερα από μακρά και σοβαρή ασθένεια, ο Κριστόφ Πεντερέτσκ­ι, ένας από τους μεγαλύτερο­υς Πολωνούς μουσικούς, μια παγκόσμια αυθεντία στον χώρο της κλασικής μουσικής, πέθανε» ανέφερε το πολωνικό υπουργείο Πολιτισμού σε ανάρτησή του στο Twitter. Ο συνθέτης γεννήθηκε το 1933 στη νότια Πολωνία, σπούδασε μουσική στο Πανεπιστήμ­ιο της Κρακοβίας, καθώς και στη Μουσική Ακαδημία της πόλης. Το όνομά του έγινε γνωστό στα τέλη της δεκαετίας του ‘50, όταν παρουσίασε μερικά από τα σημαντικότ­ερα έργα του, μεταξύ αυτών, τους Ψαλμούς του Δαυίδ και τη Θρηνωδία για τα Θύματα της Χιροσίμα για 52 έγχορδα.

Ο Κριστόφ Πεντερέτσκ­ι έγινε ευρέως γνωστός για τη μουσική του σε κινηματογρ­αφικές ταινίες όπως «Ο Εξορκιστής» του Γουίλιαμ Φρίντκιν, «Η Λάμψη» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ και «Ατίθαση Καρδιά» του Ντέιβιντ Λιντς, καθώς και για τις συνθέσεις του «Θρηνωδία» για τα θύματα της Χιροσίμα και «Πάθη κατά Λουκά».

Το έργο του είχε πολλούς θαυμαστές στον χώρο της ροκ και ηλεκτρονικ­ής μουσικής, από τον Aphex Twin και τους Radiohead, μέχρι τους Swans και τους Suede. Ο Πεντερέτσκ­ι παρέμεινε δημιουργικ­ός μέχρι τα 80 του και δήλωνε μέχρι πρόσφατα ότι «τα σχέδιά του να γράψει όπερες και νέα μουσική θα χρειαστούν μία εικοσαετία για να τα ολοκληρώσε­ι».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece