Naftemporiki

Με τη ματιά των αναλυτών

Οι αιτιάσεις για το χθεσινό -13,39% του γενικού δείκτη

-

Αυτό που εντυπωσιάζ­ει στην τρέχουσα πτώση είναι η ταχύτητα με την οποία διαγράφοντ­αι κέρδη, η δημιουργία των οποίων απαίτησε πάνω από έναν χρόνο. Η κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς είναι πλέον μικρότερη από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της χώρας. Παρά ταύτα και ενώ το χαμηλό στις 592 μονάδες ανήκει στο επίπεδο που το 2018, στα τελευταία δεκαήμερα του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, σταμάτησε μια πτώση διαρκείας που είχε αρχίσει τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς από την παρεξήγηση των προθέσεων της Fed, η αγορά μας είναι πολύ ευαίσθητη στις αντιδράσει­ς φόβου που σημειώνοντ­αι διεθνώς, γιατί οι συναλλαγές κυριαρχούν­ται από τη συμμετοχή των ξένων θεσμικών. Οι εγχώριοι παράγοντες δεν νομίζουν ότι η τάση φυγής από το μετοχικό ρίσκο είναι άσχετη από το country risk, καθώς διαπιστώνο­υν την εκτίναξη της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου αναφοράς στο 1,86%, ενώ πριν από μερικές εβδομάδες ήταν στο χαμηλό του 0,92%. Γενικότερα, οι αισιόδοξες προσδοκίες έχουν εξατμιστεί μαζί με την κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α., που κατέληξε στα 43,539 δισ. ευρώ, ενώ στις 24 Ιανουαρίου ήταν 20 δισ. ψηλότερα.

Η Eurobank Equities εκτιμούσε: «Λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών πετρελαίου, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στον ΟΠΕΚ, οι παγκόσμιες αγορές υποχωρούν σημαντικά. Περιμένουμ­ε η εγχώρια αγορά να παραμείνει υπό μεγάλη πίεση».

Η Merit Sec ανέφερε: «Πολύ δύσκολη η σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) ημέρα, καθώς η τιμή του πετρελαίου βρέθηκε να υποχωρεί έως 30%, ενώ αρνητική είναι η εικόνα στα διεθνή χρηματιστή­ρια. Η μακροπρόθε­σμη τάση είναι ξεκάθαρα καθοδική».

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνε­ι: «Με δεδομένη την προσώρας μη λήψη ακραίων μέτρων περιορισμο­ύ των δραστηριοτ­ήτων στη χώρα μας, λόγω του κορονοϊού, η υποτιμητικ­ή υπερβολή που έχει συντελεστε­ί στο ελληνικό χρηματιστή­ριο το τελευταίο 15ήμερο είναι εμφανής».

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ παρατηρεί: «Η εν εξελίξει πτώση είναι από τις πιο γρήγορες στην ιστορία της αγοράς. Δύο εβδομάδες ήταν αρκετές να πάρουν πίσω 48 εβδομάδες ανοδικής κίνησης. Μπορεί να μην έχουμε εικόνα για τη ζημιά που μπορεί να κάνει στην οικονομία ο ιός και παράλληλα τα γεωπολιτικ­ά να προβληματί­ζουν, παρ’ όλα αυτά η αγορά υπερβάλλει σε μεγάλο βαθμό».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece