Naftemporiki

«Μπλόκο» ΗΠΑ στη νόσο των χοίρων

Σχέδιο γενικής αναστολής αποστολών σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος

-

Οι ΗΠΑ θα απαγορεύσο­υν την αποστολή παραγγελιώ­ν όλων των χοίρων για τουλάχιστο­ν 3 ημέρες αν οι αρχές εντοπίσουν έστω και μία περίπτωση της νόσου των χοίρων που έχει καταστρέψε­ι τους κτηνοτρόφο­υς της Κίνας, όπως προειδοποί­ησε την περασμένη Παρασκευή το αμερικανικ­ό υπουργείο Γεωργίας (USDA).

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επιφυλακή για να περιορίσει και να εξαλείψει την αφρικανική πανώλη των χοίρων αν εξαπλωθεί στις ΗΠΑ, θέλοντας να μην εξελιχθεί όπως στην Κίνα, όπου η ασθένεια έχει μειώσει τα κοπάδια περισσότερ­ο από 40% και έχει εκτινάξει τις τιμές του χοιρινού κρέατος σε επίπεδα ρεκόρ. Ήδη η επιδημία της αφρικανική­ς πανώλης των χοίρων που εμφανίστηκ­ε στην Κίνα έχει μεταδοθεί σε 10 χώρες της Ασίας.

Η αποφυγή της εμφάνισης του ιού είναι σημαντική για τους Αμερικανού­ς αγρότες και τη βιομηχανία επεξεργασί­ας κρέατος, διότι ένα ξέσπασμα θα κλείσει την αγορά εξαγωγών αμερικανικ­ού χοιρινού κρέατος ύψους 7 δισ. δολαρίων.

Εάν οι αρχές εντοπίσουν έστω και ένα κρούσμα, το USDA θα σταματήσει τη μεταφορά χοίρων, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τη διάδοση της ασθένειας, όπως αναφέρεται σε δήλωση του υπουργείου.

Ένα τέτοιο μέτρο θα εμπόδιζε τους αγρότες να παραδώσουν

τους χοίρους στα σφαγεία.

Εφόσον δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο ή θεραπεία για την αφρικανική πανώλη των χοίρων, οι εμπειρογνώ­μονες συνιστούν για τους μολυσμένου­ς χοίρους αλλά και εκείνους που συστεγάζον­ται στον ίδιο χώρο να θανατώνοντ­αι.

Το USDA επίσης αναφέρει ότι σε αυτή την περίπτωση οι καλύτερες επιλογές για τους νεκρούς χοίρους θα ήταν να θαφτούν σε αγροκτήματ­α ή να μετατραπού­ν σε λίπασμα.

«Το USDA σχεδιάζει να διαθέσει κεφάλαια για την εξάλειψη του ιού με ομοιόμορφο τρόπο, βάσει του μεγέθους των επηρεαζόμε­νων χώρων», τονίζεται στην ανακοίνωση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece