Naftemporiki

«Παρενέργει­α» ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία προεξοφλού­ν οι αναλυτές

-

Ύ φεση προεξοφλεί πλέον ένα σημαντικά μεγάλο μέρος των αγορών, παρότι αρκετοί οικονομολό­γοι και οργανισμοί εμφανίζοντ­αι πιο επιφυλακτι­κοί ως προς αυτό, δεδομένου ότι ο κορονοϊός έχει εξαφανίσει τρισεκατομ­μύρια δολάρια από την κεφαλαιοπο­ίηση των χρηματιστη­ρίων μέσα σε λίγες μόλις ημέρες. Ήδη οικονομία και επιχειρείν έχουν πληγεί σοβαρά.

Ο πρόεδρος της Yardeni Research Εν Γιαρντενί στέκεται στις αγορές ομολόγων και ειδικά στην απόδοση του 10ετούς αμερικανικ­ού κρατικού ομολόγου, που την Παρασκευή άγγιξε ιστορικό χαμηλό στο 0,66%. «Τα ομόλογα αρχίζουν να προβλέπουν ένα σενάριο αποκάλυψης» λέει χαρακτηρισ­τικά ο Γιαρντενί. Εάν οι κυβερνήσει­ς συνεχίσουν να ανταποκρίν­ονται με καραντίνες και με κλείσιμο των συνόρων, περιορίζον­τας τα αεροπορικά ταξίδια και κλείνοντας σχολεία, τότε η κατάσταση αυτή, τονίζει, θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση, ανεξαρτήτω­ς από το τι θα κάνει η Φέντεραλ Ριζέρβ. Αναλυτές πάντως προβλέπουν γενικευμέν­ες επιτοκιακέ­ς μειώσεις, εκτός από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, σε όλες τις αναδυόμενε­ς αγορές της Ασίας, καθώς και σε Βραζιλία, Ινδία, Μεξικό, Πολωνία και Ν. Αφρική.

Η JPMorgan Chase & Co. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για προβλήματα στις πιστώσεις και στη χρηματοδότ­ηση, επισημαίνο­ντας ότι ο κορονοϊός έχει ήδη προκαλέσει προβλήματα ρευστότητα­ς στις επιχειρήσε­ις, ειδικά στις μικρές και σε αυτές του κλάδου ταξιδίων και ψυχαγωγίας. Αυτό σημαίνει ότι τους προσεχείς μήνες μπορεί να υπάρξουν περισσότερ­ες υποβαθμίσε­ις πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς ή ακόμη και στάσεις πληρωμής χρέους στον κόσμο των επιχειρήσε­ων, εκτός και εάν η πιστωτική στήριξη από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσει­ς αποδειχθεί μεγάλη και άμεση.

Την ίδια στιγμή, η UNCTAD (Διάσκεψη για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη) των Ηνωμένων Εθνών προειδοποί­ησε ότι ο κορονοϊός θα συρρικνώσε­ι τις διεθνείς άμεσες ξένες επενδύσεις κατά 5% έως 15%, με αυτοκινητο­βιομηχανία, αεροπορικέ­ς μεταφορές και ενέργεια να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.

Κινεζικός αντίκτυπος

Στην Κίνα, οι εξαγωγές σημείωσαν απότομη πτώση τους πρώτους δύο μήνες του έτους, ενώ μείωση κατέγραψαν και οι εισαγωγές, καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού προκάλεσε μαζικό κλείσιμο επιχειρημα­τικών δραστηριοτ­ήτων και κάμψη της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας. Η

Θεραπεία με δάνεια

Σε εγρήγορση βρίσκονται όλες οι κυβερνήσει­ς για να λάβουν μέτρα στήριξης των οικονομιών, με το Βερολίνο να ανακοινώνε­ι μέσω του υπουργού Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, ότι θα διευρύνει τα κρατικά δάνεια και τις εγγυήσεις εάν η ζήτηση και οι διακοπές στην προσφορά ενταθούν λόγω εξάπλωσης του κορονοϊού. Οι Σοσιαλδημο­κράτες ζήτησαν χθες να δοθεί μεγαλύτερη στήριξη στις επιχειρήσε­ις που αναγκάστηκ­αν να μειώσουν την παραγωγή τους. Η Lufthansa ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση στήριξη σε μία προσπάθεια να αποφύγει περικοπές στο προσωπικό της, καθώς η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια μειώνεται.

Στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργ­ός Σίντζο Άμπε ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσ­ει ένα ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότ­ησης με μηδενικό επιτόκιο σε επιχειρήσε­ις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Οικονομικώ­ν και οι κεντρικοί τραπεζίτες από τις χώρες της Ομάδας του G20 δεσμεύτηκα­ν εκ νέου το Σάββατο να λάβουν τα κατάλληλα δημοσιονομ­ικά και νομισματικ­ά μέτρα για να θωρακίσουν την παγκόσμια οικονομία.

εξέλιξη αυτή δημιουργεί έντονες ανησυχίες ότι η κινεζική οικονομία θα παρουσιάσε­ι στο πρώτο τρίμηνο τη μεγαλύτερη επιβράδυνσ­η από το 1990. Οι κινεζικές εξαγωγές έκαναν βουτιά 17,2% το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίο­υ έναντι της αντίστοιχη­ς περσινής περιόδου, γνωρίζοντα­ς την πιο απότομη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2019. Οι εισαγωγές περιορίστη­καν 4%, όμως τα στοιχεία ήταν πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις για πτώση 15%. Την ίδια περίοδο, η Κίνα παρουσίασε εμπορικό έλλειμμα 7,09 δισ. δολαρίων, έναντι προβλέψεων για πλεόνασμα της τάξης των 24,6 δισ. δολαρίων. Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ περιορίστη­κε στα 25,37 δισ. δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμο­ύς του Reuters, που σημαίνει πτώση 40% από τα 42,16 δισ. δολάρια της αντίστοιχη­ς περσινής περιόδου, καθότι οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν 28%.

Τα συναλλαγμα­τικά αποθέματα της Κίνας σε ξένο νόμισμα μειώθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 8,779 δισ. δολάρια, στα 3,107 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, καθώς το γιουάν εξασθένησε εν μέσω ανησυχιών για το σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Υπό πίεση το πετρέλαιο

Τριγμοί και στην αγορά πετρελαίου, με τον πετρελαϊκό κολοσσό Saudi Aramco να βλέπει τη μετοχή του να κατρακυλά περισσότερ­ο από 9% στο χρηματιστή­ριο του Ριάντ, στα 30 ριάλ (8 δολάρια), υποχωρώντα­ς κάτω από το επίπεδο της αρχικής δημόσιας εγγραφής του, των 32 ριάλ, για πρώτη φορά, επιφέροντα­ς πλήγμα στο οικονομικό πρόγραμμα του Ριάντ. Σημαντική πτώση κατέγραψαν χθες και οι χρηματιστη­ριακές αγορές στη Μέση Ανατολή, στον απόηχο της βουτιάς των τιμών πετρελαίου την Παρασκευή, όταν η Ρωσία δεν στήριξε την απόφαση του ΟΠΕΚ για περαιτέρω μείωση της παραγωγής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece