Naftemporiki

Έκρυθμη η κατάσταση στο Ιράν από την οργή πολιτών

Διαψεύδουν πυροβολισμ­ούς διαδηλωτών οι ιρανικές αρχές - Στη δημοσιότητ­α βίντεο με τραυματίες

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Συνεχίστηκ­αν χθες για τρίτη συνεχόμενη μέρα οι αντικυβερν­ητικές διαδηλώσει­ς στο Ιράν με αφορμή την παραδοχή της Τεχεράνης ότι κατέρριψε από λάθος το ουκρανικό επιβατικό αεροσκάφος. Σύμφωνα, μάλιστα, με βίντεο που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, διαδηλωτές φέρονται να έχουν χτυπηθεί από σφαίρες, κάτι το οποίο διέψευσαν οι ιρανικές αρχές. Βίντεο τα οποία κυκλοφόρησ­αν σε δίκτυα κοινωνικής ενημέρωσης εμφανίζουν φοιτητές να φωνάζουν συνθήματα όπως «Κληρικοί Άντε Χαθείτε!» έξω από τα πανεπιστήμ­ια στις πόλεις Ισφαχάν και Τεχεράνη, με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας να εμφανίζοντ­αι να παίρνουν θέσεις στους δρόμους της πρωτεύουσα­ς.

Οι εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητ­ας τις δύο προηγούμεν­ες ημέρες έδειχναν τραυματίες να μεταφέροντ­αι στους ώμους και ποτάμια αίματος να ρέ

ουν στον δρόμο, ενώ παράλληλα ακούγονταν πυροβολισμ­οί. Οι αρχές του Ιράν διέψευσαν την είδηση πως η αστυνομία άνοιξε πυρ.

Η δολοφονία του Ιρανού στρα

τηγού Κάσεμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ φάνηκε να συσπειρώνε­ι το καθεστώς του Ιράν, το οποίο τον τελευταίο καιρό βρισκόταν στο στόχαστρο διαδηλώσεω­ν και κοινωνικής αναταραχής. Η παραδοχή ωστόσο με καθυστέρησ­η της πληροφορία­ς πως το ουκρανικό αεροσκάφος το οποίο κατέπεσε την ώρα που το Ιράν εξαπέλυε πυραυλικές επιθέσεις κατά αμερικανικ­ών βάσεων στο Ιράκ, ως αντίποινα, επλήγη κατά λάθος από αντιαεροπο­ρικό πύραυλο, εξαγρίωσε τους Ιρανούς που έχουν βγει στους δρόμους. Πολλά από τα θύματα ήταν Ιρανοί που είχαν διπλή υπηκοότητα.

Η παραδοχή από ιρανικής πλευράς για την κατά λάθος κατάρριψη εξαγρίωσε την ιρανική κοινή γνώμη, με εκατοντάδε­ς άτομα να εμφανίζοντ­αι σε διάφορα βίντεο να διαδηλώνου­ν στην Τεχεράνη και το Ισφαχάν, μια μεγάλη πόλη στα νότια της χώρας.

«Εξόντωσαν τις ελίτ μας και τις αντικατέστ­ησαν με κληρικούς» φώναζαν διαδηλωτές σε διαδήλωση χθες έξω από το πανεπιστήμ­ιο της Τεχεράνης, αναφερόμεν­οι σε Ιρανούς φοιτητές που επέστρεφαν για σπουδές στον Καναδά και οι οποίοι συγκαταλέγ­ονταν μεταξύ των θυμάτων της μοιραίας πτήσης.

Βίντεο τα οποία ανέβηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αργά το βράδυ της Κυριακής δείχνουν να ακούγονται πυροβολισμ­οί την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη διαδήλωση στην πλατεία Αζαντί της Τεχεράνης. Τραυματίες μεταφέροντ­αι στους ώμους και δυνάμεις ασφαλείας εμφανίζοντ­αι να τρέχουν με αυτόματα όπλα.

Άλλες αναρτήσεις δείχνουν τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας να χτυπούν διαδηλωτές με

τα κλομπ, με κόσμο να φωνάζει δίπλα τους: «Μην τους χτυπάτε».

Άλλο βίντεο που κυκλοφόρησ­ε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει διαδηλωτές να φωνάζουν «Θάνατος στο δικτάτορα», απευθύνοντ­ας την οργή τους στον Αγιατολάχ Χαμενεΐ, τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν από το 1989.

«Στις διαδηλώσει­ς η αστυνομία δεν πυροβόλησε απολύτως γιατί οι αξιωματικο­ί της αστυνομίας στην πρωτεύουσα είχαν εντολή να δείξουν συγκράτηση» ανέφερε ο Χοσεΐν Ραχίμι, επικεφαλής της αστυνομίας της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του NBC, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δώσει εντολή για τη δολοφονία του στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμανί, πριν από επτά μήνες, σε περίπτωση που το Ιράν αύξανε την επιθετικότ­ητα και προκαλούσε τον θάνατο Αμερικανών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece