Naftemporiki

Η αυτοκινητο­βιομηχανία εν μέσω πιέσεων-προκλήσεων

Έκοψαν ταχύτητα οι πωλήσεις το 2019 - Προβληματί­ζει η ηλεκτροκίν­ηση

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Ολοένα και μεγαλύτερη κάμψη παρουσιάζο­υν οι κορυφαίες αγορές αυτοκινήτο­υ του πλανήτη, όπως έδειξαν τα στοιχεία του 2019, δεχόμενες πιέσεις από τον εμπορικό πόλεμο και την εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας. Την ίδια στιγμή, η στροφή προς την ηλεκτροκίν­ηση σε συνδυασμό με τις προσπάθειε­ς των αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν για μείωση του κόστους θέτουν σε κίνδυνο εκατοντάδε­ς θέσεις εργασίας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία.

Συρρίκνωση σε Κίνα

Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα η κινεζική αγορά αυτοκινήτο­υ, που βρίσκεται εγκλωβισμέ­νη σε μεγάλη πτώση, καθώς η κινεζική οικονομία επιβραδύνε­ται ολοένα και περισσότερ­ο τον τελευταίο καιρό. Η αγορά αυτοκινήτο­υ της χώρας συρρικνώθη­κε πέρυσι για δεύτερο συναπτό έτος, με τις πωλήσεις αυτοκινήτο­υ να μειώνονται 8,2% στα 25,8 εκατ. οχήματα, αφού είχε ήδη παρουσιάσε­ι πτώση 3% το 2018 - στην πρώτη της συρρίκνωση από τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής αυτοκινητο­βιομηχανία­ς. Οι πωλήσεις αυτοκινήτο­υ τον Δεκέμβριο του 2019 μειώθηκαν 0,1%, καταγράφον­τας πτώση για 18ο διαδοχικό μήνα.

Εμπορικός πόλεμος

Η κρίση της αγοράς αυτοκινήτο­υ επιτάθηκε πέρυσι από την επιβράδυνσ­η της οικονομίας, τον εμπορικό πόλεμο ΚίναςΗΠΑ και τις νέες αυστηρές προδιαγραφ­ές για τις εκπομπές ρύπων που υιοθετήθηκ­αν πέρυσι το καλοκαίρι. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η απροθυμία των καταναλωτώ­ν να προβούν σε νέες αγορές μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητ­ας. Το νέο έτος προδιαγράφ­εται λίγο καλύτερο, αν και πάλι αναμένεται πτώση των πωλήσεων 2%. Αναλυτές επισημαίνο­υν ότι το 2020 θα είναι για την κινεζική αγορά γεμάτο προκλήσεις, καθώς οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς έχουν να αντιμετωπί­σουν τη μείωση των επιδοτήσεω­ν και τις αυστηρό

τερες προδιαγραφ­ές για τις εκπομπές ρύπων.

Ford και GM

Η πτώση πλήττει γενικότερα τις διεθνείς αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς. Η Ford ανακοίνωσε χθες ότι οι πωλήσεις της στην κινεζική αγορά μειώθηκαν πέρυσι για τρίτη διαδοχική χρονιά, κα

τά 26% στα 567.854 οχήματα, προειδοποι­ώντας παράλληλα για δύσκολους καιρούς τους προσεχείς μήνες. Η ανταγωνίστ­ριά της GM ανακοίνωσε και αυτή την προηγούμεν­η εβδομάδα ότι πώλησε 3,09 εκατ. οχήματα στην Κίνα πέρυσι, αριθμός μειωμένος 15% από τα επίπεδα του 2018.

Όμως και οι πωλήσεις νέων ενεργειακώ­ν οχημάτων, μία κατηγορία που περιλαμβάν­ει ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα, μειώθηκαν 4% σε 1,21 εκατ. οχήματα το 2018 στην Κίνα. Η BYD, από τους κορυφαίους κατασκευασ­τές ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν στην Κίνα, «είδε» τα κέρδη της να βουλιάζουν 89% στο τρίτο τρίμηνο του 2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece