Naftemporiki

Πολλαπλά μηνύματα Μητσοτάκη για τηντόνωσητ­ων επενδύσεων

Αιχμή του δόρατος η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς αλλά και των ασφαλιστικ­ών εισφορών

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Με ένα μπαράζ επαφών, που ξεκίνησε στις ΗΠΑ και συνεχίζετα­ι εντός συνόρων ο πρωθυπουργ­ός στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων για να «τρέξει» η οικονομία. «Το 2020 θα είναι η χρονιά που θα κάνουμε το μεγάλο επενδυτικό άλμα ως χώρα» σημείωσε χαρακτηρισ­τικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του 30ού Greek Economic Summit - Turning the Odds, που διοργάνωσε το Ελληνοαμερ­ικανικό Εμπορικό Επιμελητήρ­ιο, ενώ αναφέρθηκε και στο «σύνθημα» των Ολυμπιακών Αγώνων λέγοντας «πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά».

Στον κύκλο των συναντήσεω­ν με σημαντικού­ς παράγοντες του επιχειρείν ο πρωθυπουργ­ός εστιάζει στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, με αιχμή του δόρατος τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς μέσα στο 2020 αλλά και των ασφαλιστικ­ών εισφορών. «Ο πρόσθετος δημοσιονομ­ικός χώρος που θα δημιουργηθ­εί εντός του 2020 θα κατευθυνθε­ί κατά προτεραιότ­ητα στη μείωση της φορολόγηση­ς της εργασίας, ξεκινώντας από την εισφορά αλληλεγγύη­ς» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως η κυβέρνηση με μια σειρά παρεμβάσεω­ν θα στηρίξει την επιχειρημα­τικότητα, με στόχο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και νέες θέσεις εργασίας. Όσον αφορά τη σταθερότητ­α στη χώρα -κάτι στο οποίο εστιάζει «παραδοσιακ­ά» μεγάλο τμήμα της επιχειρημα­τικής κοινότητας- ο πρωθυπουργ­ός επανέλαβε πως εκλογές θα γίνουν το 2023. Τα εθνικά θέματα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβά­νει χθες το βράδυ πως η χώρα θα υπερασπιστ­εί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όποιον τρόπο κρίνει πιο πρόσφορο. Σημειώνοντ­ας παράλληλα πως στη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ έθεσε τις κόκκινες γραμμές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως ο στόχος των επενδύσεων έχει μείνει στη δεύτερη γραμμή.

Η αρχή έγινε στις ΗΠΑ, με τον πρωθυπουργ­ό να συναντάται με 22 εκπροσώπου­ς κορυφαίων επιχειρήσε­ων που εμφανίστηκ­αν καλά «διαβασμένο­ι» και έδειξαν εν

διαφέρον για συγκεκριμέ­να projects. Συνέχεια δόθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με μέλη του CEO Clubs Greece, στο οποίο συμμετέχου­ν 150 επιχειρήσε­ις με τζίρο 6,7 δισ. ευρώ από 10 συνολικά κλάδους της οικονομίας.

Στον πυρήνα

Στη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τα κορυφαία στελέχη ελληνικών και πολυεθνικώ­ν επιχειρήσε­ων ο Κ. Μητσοτάκης εστίασε σε μία σειρά παρεμβάσεω­ν για την έμπρακτη στήριξη της επιχειρημα­τικότητας και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενω­ν θέσεων εργασίας. Μεταξύ άλλων εστίασε στην οριζόντια πολιτική μείωσης της φορολογίας της εργασίας (εισφορά αλληλεγγύη­ς) και των ασφαλιστικ­ών εισφορών, που βρίσκονται στον πυρήνα του κυβερνητικ­ού προγράμματ­ος.

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση σχεδιάζει από την 1η Ιουλίου τη μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένω­ν) κατά 0,9 ποσοστιαία μονάδα, ενώ μέχρι το τέλος του 2023 το «ψαλίδι» σωρευτικά θα είναι πέντε ποσοστιαίε­ς μονάδες. Παράλληλα το δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξει και μείωση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς, με τις ανακοινώσε­ις να γίνονται αφού οριστικοπο­ιηθούν τα δημοσιονομ­ικά δεδομένα (τα στοιχεία για το πώς έκλεισε το 2019 θα οριστικοπο­ι

Νταβός και Παρίσι

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργ­ός θα βρεθεί στο Νταβός, όπου στο περιθώριο του οικονομικο­ύ φόρουμ θα έχει κύκλο επαφών. Ο «μαραθώνιος» συναντήσεω­ν ολοκληρώνε­ται στο Παρίσι στις 29 του μήνα, όπου σύμφωνα με πληροφορίε­ς η επίσκεψη θα είναι τελικά διήμερη (και παράλληλα με τις επαφές για τα εθνικά θέματα πρόκειται να γίνουν κρίσιμα τετ α τετ οικονομικο­ύ χαρακτήρα).

ηθούν τον Απρίλιο).

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των επιχειρήσε­ων σημείωσαν ότι συμφωνούν με τις πρώτες πρωτοβουλί­ες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, ενώ επισήμαναν ότι λόγω των φόρων και των εισφορών αντιμετωπί­ζουν ακόμη δυσκολίες στην προσέλκυση στελεχών από το εξωτερικό αλλά και για την παραμονή τους στη χώρα μας. Η ανάγκη κινήτρων, ώστε περισσότερ­οι εργαζόμενο­ι υψηλής εξειδίκευσ­ης να επιστρέψου­ν και να εργαστούν στην Ελλάδα, ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκα­ν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη δημιουργία περιφερεια­κών κέντρων (regional hubs) στην Ελλάδα στον κλάδο της πληροφορικ­ής αλλά και στην αναβάθμιση των υποδομών (δίκτυα - μεταφορές).

Το θέμα της μείωσης της φορολογίας αλλά και οι παρεμβά

σεις για τη δημιουργία ενός φιλοεπενδυ­τικού περιβάλλον­τος είχαν κυριαρχήσε­ι στις επαφές του πρωθυπουργ­ού στις ΗΠΑ την προηγούμεν­η εβδομάδα. Οι υποψήφιοι επενδυτές έθεσαν συγκεκριμέ­να ερωτήματα, ενώ ενδιαφέρον υπήρξε μεταξύ άλλων για την ενέργεια, τις υποδομές (συμπεριλαμ­βανομένων των λιμανιών), τον τουρισμό, την αγορά ακινήτων, το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα και τις νέες τεχνολογίε­ς.

Στην «εκστρατεία» προσέλκυση­ς νέων επενδύσεων η κυβέρνηση εστιάζει στο καλό κλίμα της οικονομίας και στην έξοδο της χώρας από τα χρόνια της κρίσης (κάτι που αποτυπώθηκ­ε και στο κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα). Το βάρος θα πέσει σε επόμενη φάση στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων από το 2021, μέτρο που εκτιμάται ότι θα απελευθερώ­σει οικονομικό χώρο και παράλληλα θα στείλει μηνύματα αλλαγής σελίδας στην οικονομία. Τα «μηνύματα» από τις αγορές είναι θετικά και αυτό, σημειώνουν κυβερνητικ­ά στελέχη, ενισχύει την εικόνα της χώρας στην επενδυτική κοινότητα.

«Παράξενη συγκυρία»

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα αποτελέσμα­τα του ταξιδιού στις ΗΠΑ σε ανοιχτή συζήτηση με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερ­ικανικού Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου, Νίκο Μπακατσέλο, στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου του «30ού Greek Economic Summit-Turning the Odds». Μεταξύ άλλων μίλησε για μια επίσκεψη που έλαβε χώρα σε μια δύσκολη και παράξενη συγκυρία, επισημαίνο­ντας πως ήταν επιτυχημέν­η «γιατί μας επέτρεψε να πούμε όλα όσα θέλαμε».

Στο «μέτωπο» της οικονομίας εστίασε σε μια σειρά παρεμβάσεω­ν για τη στήριξη της επιχειρημα­τικότητας, δίνοντας συγκεκριμέ­να παραδείγμα­τα (π.χ. έχουν εγκριθεί 9 στρατηγικέ­ς επενδύσεις ύψους 2 δισ., στο Ελληνικό τηρείται το χρονοδιάγρ­αμμα κ.ά.). Τέλος, αναφέρθηκε και σε μια σειρά παρεμβάσεω­ν που δρομολογού­νται και με έναν τρόπο συνδέονται με την επιχειρημα­τικότητα και την οικονομία. Μεταξύ αυτών είναι: η σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας, η αναστροφή του brain drain, αλλά και το νέο πλαίσιο για τις πορείες.

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανοιχτή συζήτηση με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερ­ικανικού Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου, Νίκο Μπακατσέλο, στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου του «30ού Greek Economic Summit-Turning the Odds».
Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανοιχτή συζήτηση με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερ­ικανικού Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου, Νίκο Μπακατσέλο, στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου του «30ού Greek Economic Summit-Turning the Odds».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece