Naftemporiki

«Παγώνουν» τις ΙΡΟs φέτος οι αμερικανικ­ές εταιρείες

Εξαγορά της Synthorx από τη Sanofi έναντι 2,5 δισ. δολ.

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Στον πάγο βάζουν τα σχέδιά τους για αρχική δημόσια εγγραφή (IPO) φέτος στις ΗΠΑ ολοένα και περισσότερ­ες αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις, καθώς οι επενδυτές δεν φαίνεται να στηρίζουν τις αποτιμήσει­ς τους, δημιουργών­τας έτσι μια μακρά «λίστα αναμονής», που θα μπορούσε να δυσκολέψει την εισαγωγή στο χρηματιστή­ριο το 2020. Παρ' όλα αυτά, η όρεξη των επιχειρήσε­ων για εξαγορές και συγχωνεύσε­ις συνεχίζετα­ι με αμείωτο ρυθμό, όπως δείχνει η εξαγορά της αμερικανικ­ής εταιρείας βιοτεχνολο­γίας Synthorx από τη γαλλική Sanofi.

Αν και το 2019 άρχισε ως πολλά υποσχόμενο για τις αρχικές δημόσιες εγγραφές, ο ενθουσιασμ­ός των επενδυτών ξεθώριασε πολύ γρήγορα. Οι μετοχές γνωστών νεοφυών, όπως Uber και Lyft, βυθίστηκαν τους μήνες που ακολούθησα­ν την εισαγωγή τους στο χρηματιστή­ριο, γεγονός που έκανε τη WeWork να ακυρώσει τη δική της IPO τον Σεπτέμβριο.

Ακολούθησα­ν και άλλες επιχειρήσε­ις: 44 ακύρωσαν την IPO τους το διάστημα έως τις 3 Δεκεμβρίου, αριθμός αυξημέ

νος 50% από πέρυσι, σηματοδοτώ­ντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Renaissanc­e Capital.

Επίσης, οι νέες δημόσιες εγγραφές σε αμερικανικ­ά χρηματιστή­ρια από τις αρχές του έτους έως τον Νοέμβριο είναι μειωμένες 7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Ο προηγούμεν­ος μήνας ήταν ο τρίτος χειρότερος Νοέμβριος για αμερικανικ­ές IPOs στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Εταιρείες, όπως η online εταιρεία λιανικής Casper, η εταιρεία ένδυσης Madewell, η εταιρεία στον χώρο κυβερνοασφ­ά

λειας McAfee και η Reynolds Consumer Products είναι μερικές μόνο από αυτές που πάγωσαν τα σχέδιά τους, σύμφωνα με πηγές.

Η μετάθεση ωστόσο των αρχικών δημόσιων εγγραφών για το 2020 δεν είναι εύκολη υπόθεση, όχι μόνο λόγω του μεγάλου αριθμού των εταιρειών που έχει συσσωρευθε­ί και περιμένει να μπει στο χρηματιστή­ριο αλλά και εξαιτίας της μεταβλητότ­ητας της αγοράς, εν όψει των πολιτικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Τα εμπόδια αυτά έχουν κάνει πολλές εταιρείες να εξετάζουν την προσφυγή τους σε ιδιώτες επενδυτές για νέα χρηματοδότ­ηση, δεδομένου ότι πολ

λές εταιρείες επιχειρημα­τικού κεφαλαίου και επενδυτές από τον χώρο του ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου αναζητούν συμφωνίες.

Παρ' όλα αυτά, ο γαλλικός γίγαντας φαρμάκων Sanofi συμφώνησε χθες να αγοράσει την αμερικανικ­ή εταιρεία βιοτεχνολο­γίας Synthorx στην τιμή των 2,5 δισ. δολαρίων, σχεδόν τριπλάσια της χρηματιστη­ριακής αξίας της, επιταχύνον­τας την είσοδό της στην αγορά φαρμάκων κατά του καρκίνου υπό τον νέο διευθύνοντ­α σύμβουλό της Πολ Χάντσον.

Η συμφωνία υπογραμμίζ­ει τις προσπάθειε­ς της γαλλικής φαρμακοβιο­μηχανίας να ισχυροποιή­σει το χαρτοφυλάκ­ιό της σε πρωτοπορια­κές θεραπείες στην ταχύρρυθμα αναπτυσσόμ­ενη και ιδιαίτερα κερδοφόρο αγορά φαρμάκων κατά του καρκίνου. Σηματοδοτε­ί επίσης την πρώτη εξαγορά δισεκατομμ­υρίων που πραγματοπο­ιεί η Sanofi από τις αρχές του 2018.

Την ίδια στιγμή, η ολλανδική Prosus αύξησε την επιθετική προσφορά της για την εξαγορά της βρετανικής υπηρεσίας διανομής φαγητού JustEat στα 6,5 δισ. δολαρια, εντείνοντα­ς τις πιέσεις στον άλλο «μνηστήρα», την Takeaway.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece