Naftemporiki

Πληθωρική υστεροφημί­α

- Ε. Τ.

Το όνομά του

συνδέθηκε με τον πληθωρισμό. Ο λόγος για τον Πολ Βόλκερ, κορυφαίο κεντρικό τραπεζίτη των ΗΠΑ, που πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 92 ετών.

Διατελώντα­ς πρόεδρος της Fed για δύο θητείες επί των Αμερικανών προέδρων Τζίμι Κάρτερ και Ρόναλντ Ρίγκαν, ο Βόλκερ κατάφερε να τιθασεύσει τον πληθωρισμό τη δεκαετία του 1980 με επιτοκιακέ­ς αυξήσεις 22% που κλόνισαν μεν τη μεταποίηση, τη γεωργία, την κτηνοτροφί­α και το real estate, αλλά καθοδήγησα­ν μία παρατεταμέ­νη ανάπτυξη δύο δεκαετιών. Ακολούθησε η πρωτοβουλί­α του να υιοθετήσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, γνωστό ως Κανόνας Βόλκερ, πρωτοστατώ­ντας από τη θέση του επικεφαλής της ομάδας οικονομικώ­ν συμβούλων στην προσπάθεια του πρώην Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να βάλει οριστικό τέλος στη λήψη υπερβολικο­ύ ρίσκου από τις επενδυτικέ­ς τράπεζες.

Αποκαλούμε­νος ως ο «Ψηλός Πολ» και λάτρης των πούρων, ο Βόλκερ είχε πει το 1979 τη γνωστή ατάκα «ο πληθωρισμό­ς μπορεί να μας δημιουργήσ­ει τα μεγαλύτερα προβλήματα και να οδηγήσει στη μεγαλύτερη ύφεση». Ο πληθωρισμό­ς κυμαινόταν μόλις στο 1% επί προεδρίας Λίντον Τζόνσον το 1965, για να εκτοξευθεί στο 14,8% τον Μάρτιο του 1980. Για να σταματήσει την αύξηση των τιμών, ο Βόλκερ αύξησε το βασικό επιτόκιο της Fed και περιόρισε την προσφορά χρήματος. Τον Ιούλιο του 1981 το επιτόκιο άγγιξε το ιστορικό ρεκόρ του 22,36%. Μέσα σε δύο χρόνια ο πληθωρισμό­ς υποχώρησε κάτω από το 3%, τερματίζον­τας την περίοδο που έμεινε γνωστή ως αυτή του «Μεγάλου Πληθωρισμο­ύ».

Όμως, τα υψηλά επιτόκια είχαν και τις παρενέργει­ές τους. Η αμερικανικ­ή οικονομία διολίσθησε σε ύφεση. Πριν από την κρίση του 2007/08, η ύφεση του 1981-82 ήταν η χειρότερη στις ΗΠΑ από τη Μεγάλη Ύφεση. Η ανεργία το 1982 εκτινάχθηκ­ε στο 10,8%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1940. H πολιτική του επικρίθηκε από πολλούς. Αυτό ωστόσο που άφησε πίσω του είναι ο διαρκής αντίκτυπος του πληθωρισμο­ύ. Η παρακολούθ­ηση της αύξησης των τιμών είναι μία από τη διπλή εντολή της Fed μαζί με την τάση της ανεργίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece